A+ A A-

Οι freelancers ζητούν την ένταξή τους στον ΕΔΟΕΑΠ

Την πλήρη ένταξή τους στον ΕΔΟΕΑΠ ζητούν οι freelance δημοσιογράφοι, με σχετική ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων για κάλυψη από τον ΕΔΟΕΑΠ». Όπως επισημαίνεται, παρά το «άνοιγμα» του στους περισσότερους εργαζόμενους του κλάδου τα τελευταία χρόνια, ο ΕΔΟΕΑΠ εξακολουθεί να αποκλείει «μια μερίδα επαγγελματιών, οι οποίοι δουλεύουν πλήρως και αποκλειστικά στην ενημέρωση». Ακόμα, οι συντάκτες της ανακοίνωσης προτείνουν οι freelancers να καταβάλλουν ένα πάγιο ποσό σε μηνιαία βάση εξασφαλίζοντας την ίδια ιατροφαρμακευτική κάλυψη με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην ενημέρωση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι freelancers αποκλείονται από τον ΕΔΟΕΑΠ

Δεν χρειάζονται πολλές λέξεις για να περιγράψει κανείς την κατάσταση που βιώνουν εδώ και αμέτρητα χρόνια οι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική κάλυψή τους. Ο τίτλος και μόνο αυτού του κειμένου εξηγεί την κατάσταση.

Στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης, τον γνωστό μας ΕΔΟΕΑΠ, όπου θα έπρεπε να ασφαλίζεται με προτεραιότητα κάθε επαγγελματίας δημοσιογράφος, μια μεγάλη μερίδα εξ αυτών αποκλείεται – ακόμα και σήμερα μετά το άνοιγμα του Οργανισμού στους εργαζόμενους όλων των κλάδων του Τύπου.

Και αν τα προηγούμενα χρόνια ο ΕΔΟΕΑΠ αποτελούσε προνόμιο μόνο των μισθωτών εργαζόμενων-μελών της ΕΣΗΕΑ, την τελευταία πενταετία και μετά από σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων και αγώνες, όπου συμμετείχε -παρά τον μακροχρόνιο αποκλεισμό τους από τον Οργανισμό- το σύνολο των εργαζόμενων στα ελληνικά μίντια, ο ΕΔΟΕΑΠ άνοιξε μεν για τους περισσότερους (προκειμένου να σωθεί) αλλά όχι για όλους. Μέχρι σήμερα λοιπόν, ο Οργανισμός για τον οποίο έχουμε χάσει τόσα και τόσα μεροκάματα, προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει ανεξάρτητα, εξακολουθεί να αποκλείει μια μερίδα επαγγελματιών, οι οποίοι δουλεύουν πλήρως και αποκλειστικά στην ενημέρωση.

Αναφορικά με τους τελευταίους, οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των ανεξάρτητων δημοσιογράφων, διατηρώντας δελτία παροχής υπηρεσιών και προσπαθώντας να επιβιώσουν συνεργαζόμενοι με ουκ ολίγους διαφορετικούς εκδότες – ιδιοκτήτες πάσης φύσεως μίντια, καταβάλλοντας σε μηνιαία βάση εισφορές στον ΕΦΚΑ, η ερώτηση είναι μια: γιατί τους αποκλείετε από τον ΕΔΟΕΑΠ;

Γιατί δεν τους δίνετε τη δυνατότητα – αναγνωρίζοντας την ισότιμη σχέση τους με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον κλάδο – να καταβάλλουν ένα πάγιο ποσό σε μηνιαία βάση, όπως για παράδειγμα οι άνεργοι (λαμβάνοντας σχετική απαλλαγή από τον ΕΦΚΑ, πράγμα το οποίο προβλέπεται), και να έχουν την ίδια ιατροφαρμακευτική κάλυψη με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους στην ενημέρωση;

Μέχρι στιγμής σχετική πρόβλεψη υπάρχει μονάχα για όσους βρίσκονται στο καθεστώς των δυο εργοδοτών, βάσει του παλαιότερου νόμου Κατρούγκαλου (μισθωτοί με μπλοκάκι - 4387/2016), για να μπορέσουν να ασφαλιστούν στον ΕΔΟΕΑΠ, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο να το πετύχει κανείς στην εποχή της νέας οικονομικής κρίσης, η οποία εν έτει 2020 έπεται της υγειονομικής.

Σε μια εποχή που δεν πρέπει κανείς να αποκλείεται από την υγεία (περίθαλψη, επικούρηση και φαρμακευτική κάλυψη), σε μια εποχή που όλοι οι εργαζόμενοι στον χώρο της ενημέρωσης πρέπει να αντιμετωπίζονται δίκαια, αλλά και σε μια εποχή που ο ίδιος ο ΕΔΟΕΑΠ έχει ανάγκη από επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές για την καλύτερη δυνατή βιωσιμότητά του, οι freelancers δικαιούνται και πρέπει να γίνουν μέλη του Οργανισμού. Δικαιούνται και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος κάλυψής τους. Στηρίζουμε τον ΕΔΟΕΑΠ. Απαιτούμε την ένταξη όλων των εργαζόμενων (μισθωτών και μη μισθωτών) σε όλα ανεξαιρέτως τα μέσα ενημέρωσης.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ

Σχόλιο Freelancers.gr: Το site μας, που για σχεδόν 20 χρόνια ασχολείται συστηματικά με τα θέματα των freelance δημοσιογράφων στην Ελλάδα και τον κόσμο, στηρίζει ασφαλώς το αίτημα όλων των συναδέλφων της κατηγορίας αυτής. Ωστόσο, δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε πως σε σχετική αναζήτηση στο διαδίκτυο, δεν εντοπίσαμε καμία αναλυτικότερη πληροφορία σχετικά με την συγκεκριμένη «Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων».