A+ A A-

Διαχρονικά επίκαιροι, ΜΠΟΣΤ, Πειναλέων & Ανεργίτσα!

Εγκαινιάζεται απόψε η έκθεση «Ο Μποστ του Τύπου» από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ

στο Μουσείο Μπενάκη.

Οι τρεις πιο χαρακτηριστικοί ήρωες των γελοιογραφιών του Μποστ, η Μαμά Ελλάς με τα παιδιά της, τον Πειναλέοντα και την Ανεργίτσα έχουν ξανά την τιμητική τους!

Επιστρέφουν πάλι από το παρελθόν πιο επίκαιροι από ποτέ, με τις συμβολικές τους αντιστοιχίες και "κουμπώνουν" ιδανικά στη σύγχρονη Ελλάδα των Μνημομίων και της κρίσης.

Οι θρυλικοί χαρακτήρες του αείμνηστου γελοιογράφου πρωταγωνιστούν στην έκθεση «Cherchez να φαμ! Ο Μποστ του Τύπου», η οποία διοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της ΕΣΗΕΑ και εγκαινιάζεται απόψε στις 8 μμ στο Μουσείο Μπενάκη.

Στην έκθεση απεικονίζεται η γελοιογραφική σάτιρα του Μποστ στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, την περίοδο 1950 – 1980, εντάσσοντας τα σκίτσα του σε ιστορικό πλαίσιο μέσα από το οποίο  ανιχνεύεται η σημασία και η διαχρονική αισθητική αρτιότητα της σάτιράς του και αναδεικνύεται η φιλολαϊκή οπτική του.

 

 

Με ανορθόγραφους στίχους

 

Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη, το 1918, ο Χρύσανθος Μποσταντζόγλου, γνωστός με το ψευδώνυμο Μποστ, ήταν σκιτσογράφος, γελοιογράφος, θεατρικός συγγραφέας, στιχουργός και ζωγράφος. Το έργο του περιλαμβάνει πολιτικές γελοιογραφίες και χρονογραφήματα, εικονογραφήσεις βιβλίων και περιοδικών, δέκα θεατρικά έργα και πολλές ζωγραφικές συνθέσεις.

Κατάφερε να δημιουργήσει ένα εντελώς προσωπικό και αναγνωρίσιμο σατιρικό ύφος, ενώ ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του έργου του είναι η γλώσσα του και τα σκοπίμως ανορθόγραφα κείμενα. Η σάτιρά του έβαζε στο στόχαστρο, κυρίως, τον μικροαστό Έλληνα των μεταπολεμικών δεκαετιών, τον καθωσπρεπισμό, την ημιμάθεια και τον νεοπλουτισμό, την ξενομανία, τις έντονες ταξικές αντιθέσεις της μεταπολεμικής Ελλάδας, καθώς και την ελληνική πολιτική ζωή και ιδιαίτερα την εξάρτηση της Ελλάδας από τον ξένο παράγοντα.

Οι τρεις πιο χαρακτηριστικοί ήρωες των γελοιογραφιών του και προσωπικά του δημιουργήματα είναι η Μαμά Ελλάς με τα παιδιά της, τον Πειναλέοντα και την Ανεργίτσα, που παρουσιάζονται αρχαιοπρεπείς, αλλά φτωχοντυμένοι και εξαθλιωμένοι και σχολιάζουν την επικαιρότητα με ανορθόγραφα γραμμένους στίχους. Έφυγε από τη ζωή το 1995.

Παράλληλες εκδηλώσεις

 

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης - την οποία επιμελείται η θεατρολόγος και Επίκουρη Καθηγήτρια στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μαρίνα Κοτζαμάνη, μετά τον πρόσφατο χαμό της μητέρας της, Μαρίας Κοτζαμάνη, από την οποία είχε προταθεί και σχεδιαστεί αυτό το εγχείρημα - θα πραγματοποιηθούν διάφορες εκδηλώσεις.

Ξεναγήσεις

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ξεναγηθεί στην έκθεση από τον ιστορικό και υπεύθυνο των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσο Σακελλαρόπουλο, με επιβάρυνση 2 ευρώ επί του εισιτηρίου, τις Παρασκευές: 5, 12, 19, 26 Απριλίου και 17 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα και τα Σάββατα:  6, 13, 20, 27 Απριλίου και 18 Μαΐου, στις 11 το πρωί.
Πληροφορίες: 210 3671015 (Δευτέρα – Πέμπτη: 10.00 – 14.00.)

Ημερίδα

 

Την Κυριακή 14 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο του Μουσείου ημερίδα, με θέμα «Ξαναθυμόμαστε τον Μπόστ», με τη συμμετοχή των Κώστα Γεωργουσόπουλου (φιλόλογος, μεταφραστής και κριτικός θεάτρου), Στάθη Σταυρόπουλου (γελοιογράφος), Θανάση Παπαγεωργίου (σκηνοθέτης), Γιάννη Κοντού (ποιητής), Μανόλη Σαββίδη (φιλόλογος), Τάσου Σακελλαρόπουλου (ιστορικός) και Κώστα Μποσταντζόγλου (γραφίστας, γιος του Μποστ).

ΜΠΟΣΤ live!

Το Σάββατο 20 Απριλίου, στις 7 το απόγευμα, στον Χώρο Εστιατορίου του Μουσείου θα πραγματοποιηθεί δραματοποίηση επιλεγμένων γελοιογραφιών του Μποστ από φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με την καθοδήγηση του σκηνοθέτη Γιάννη Λεοντάρη.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Την Κυριακή 12 Μαΐου (11:00 – 14:00), στον χώρο της έκθεσης, παιδιά έως 10 ετών θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Μποστ μέσα από τα έργα του, στην εκπαιδευτική εκδήλωση, με τίτλο «Γνωριμία με έναν σκιτσογράφο».
Κόστος συμμετοχής: 5 ευρώ, πληροφορίες – κρατήσεις: 210 3671067 – 69 (Δευτέρα έως Πέμπτη: 9:30 – 15:00).

Πληροφορίες

Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο οδού Πειραιώς, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου – Αθήνα, τηλ.: 210 3453111. Διάρκεια έκθεσης: 5 Απριλίου - 19 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10:00 - 18:00, Παρασκευή, Σάββατο: 10:00 - 22:00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη: κλειστά.