A+ A A-

Το ΑΚΕΛ προτείνει "συντεταγμένη" έξοδο από το ευρώ!


Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ αξιολογώντας την κατάσταση στην Κύπρο μετά το Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση, κατέληξε στο συμπέρασμα της "συντεταγμένης" εξόδου από το ευρώ, η οποία πρέπει να επικυρωθεί με πλειοψηφική υποστήριξη και δημοψήφισμα από τον κυπριακό λαό.

Με την πρόταση αυτή συντάσσεται και το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ  (Λαφαζάνης, Στρατούλης κ.α.) προκαλώντας εκνευρισμό στην ηγεσία του κόμματος που επιμένει για λύσεις εντός του ευρώ και ετοιμάζεται να αναλάβει κυβερνητικό ρόλο.

Βέβαια, το ΑΚΕΛ αντιδράει με καθυστέρηση και προσαρμόζεται εκ των υστέρων στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στην Κύπρο και με δική του υπαιτιότητα, αφού επί μακρόν ο γενικός του γραμματέας, Δημήτρης Χριστόφιας, ήταν πρόεδρος της κυπριακής Δημοκρατίας και έπρεπε να γνωρίζει...

Σημασία έχει ότι ανοίγει ένας επίσημος διάλογος στο χώρο της Ευρωζώνης για την αποχώρηση από το ευρώ το οποίο, για πολλούς, απότελει ένα είδος ταμπού και απόλυτου δόγματος ευημερίας.

Ο ευρωμονόδρομος, παρά τις παραδεκτές δυσκολίες, τίθεται σε αμφισβήτηση και μάλιστα από ένα κόμμα με κυβερνητική προοπτική και είναι καλό να ακούγονται και οι αντίθετες απόψεις.

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΑΚΕΛ:

« Η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ συνήλθε σήμερα Δευτέρα 29 Απριλίου 2013 για να μελετήσει τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί στην Κυπριακή Οικονομία μετά τη συνομολόγηση Μνημονίου και Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της κυβέρνησης Αναστασιάδη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφού συζήτησε στη βάση εμπεριστατωμένης επιστημονικής μελέτης κατέληξε στα εξής:

1. Είναι αναντίλεκτο γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται ενώπιον ιστορικών αποφάσεων που θα καθορίσουν το οικονομικό αλλά κυρίως το πολιτικό μέλλον της Κύπρου.

2. Η Ολομέλεια της Κ.Ε. ΑΚΕΛ είχε δηλώσει την ετοιμότητα της να στηρίξει την Κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης εφόσον οι ενέργειες της κινούνταν προς την ορθή κατεύθυνση. Ωστόσο, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να συναινέσει σε μέτρα που θα καταδίκαζαν το σύνολο του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νέα γενιά, τους συνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες σε ανέχεια και αδιέξοδα.
3. Οι αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Μαρτίου και η συμφωνία της 25ης Μαρτίου έχουν δημιουργήσει νέα, πρωτοφανή, αρνητικά και καταστροφικά δεδομένα για την Κυπριακή Οικονομία. Οι σοβαρότατες επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα και ευρύτερα στην οικονομία και η συνεπακόλουθη ύφεση λόγω των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, αφαιρούν τη δυνατότητα ανάκαμψης της Κυπριακής Οικονομίας στο επόμενο διάστημα, μειώνουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους και δημιουργούν συνθήκες μακροχρόνιας επιδείνωσης ως αποτέλεσμα της αναπόφευκτης συνομολόγησης «νέων μνημονίων».

4. Η συσσωρευμένη εμπειρία από την εφαρμογή μνημονίων απόλυτης λιτότητας σε άλλες χώρες, αλλά και οι εκτιμήσεις για το μέλλον της ευρωζώνης σε σχέση και με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί στο μέλλον, δεικνύουν ότι η παραμονή στο παρόν Μνημόνιο, το οποίο συνιστά σοβαρή αρνητική - ποιοτική διαφοροποίηση σε σχέση με το μνημόνιο του Νιόβρη, θα συνοδεύεται με σημαντική απώλεια κυριαρχίας, ευημερίας και με ένταση της κοινωνικής εξαθλίωσης. Η παραμονή στο Μνημόνιο εκτιμούμε ότι θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του Φυσικού Αερίου.

5. Όπως προκύπτει από την επιστημονική μελέτη που είχαμε ενώπιον μας, τα αίτια της παρούσας κρίσης έχουν ως βασική αφετηρία από τη μια την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση, τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της οικονομικής λιτότητας και διαχείρισης του συγκεκριμένου οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης και από την άλλη τις ευθύνες του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο. Με βάση όλα αυτά η επιστημονική ανάλυση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός Δανειακής Σύμβασης και Μνημονίου. Η αναζήτηση μια τέτοιας λύσης το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την Οικονομική και Νομισματική Ένωση του ευρώ.

6. Αυτή η λύση είναι μια επίσης επώδυνη επιλογή. Οι αναμενόμενες συνέπειές της δημιουργούν την ανάγκη μέγιστης λαϊκής στήριξης και απαιτούν θυσίες.

7. Ωστόσο, αυτή η λύση θα μπορούσε να ήταν μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή υπό τις περιστάσεις, η οποία απαλλάσσει από δεσμεύσεις και δίνει προοπτική και δυνατότητα ανάπτυξης στο μέλλον, στη βάση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης.

8. Η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης σε περίπτωση που υιοθετηθεί θα πρέπει να επιδιωχθεί μέσω διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για συντεταγμένη έξοδο και στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

9. Η Ολομέλεια της Κ.Ε. ΑΚΕΛ χωρίς να παραγνωρίζει τους κινδύνους και τις δυσκολίες υλοποίησης μια τέτοιας απόφασης, απευθύνεται στην Κυβέρνηση, στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και στο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας και θέτει ενώπιον τους την πρόταση για έναρξη ενός γόνιμου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι η άποψη μας ότι μια τέτοια σοβαρή απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τον ίδιο το λαό σε δημοψήφισμα».

 

ΥΓ)  Στο μεταξύ η ολομέλεια της κυπριακής Βουλής θα ψηφίσει σήμερα για το Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση με την Τρόικα.  Η έκτακτη ολοήμερη συνεδρία ξεκίνησε στις 10 το πρωί και η πλειοψηφία που αναμενόταν να σχηματιστεί ήταν οριακή (ίσως εξαρτιόταν από μία ψήφο).

Υπήρχε αγωνία για την τελική έκβαση, αλλά τελικά με 29 ψήφους έναντι 27 υπερψηφίστηκαν από την κυπριακή βουλή τα μνημονιακά νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση.