A+ A A-

Κύπρος: Ο σταυρός του "κουρεμένου" Νότου...

Και ξαφνικά, αφού οι μυημένοι ενημερώθηκαν και απέσυραν τις καταθέσεις τους, η Κύπρος έθεσε εαυτόν στη διάθεση των ισχυρών της Ευρώπης , για να μην πτωχεύσει...

Η Κύπρος η οποία δεν έχει το εκτόπισμα να προκαλέσει ντόμινο κρίσης στην Ευρωζώνη, αλλά έχει την ικανότητα να αποσπά την προσοχή και το ενδιαφέρον των ισχυρών, προφανώς λόγω της πλούσιας σε υδρογονάθρακες ΑΟΖ που διαθέτει.

Λόγω, λοιπόν, της ΑΟΖ, έπρεπε να τεθεί υπό επιτήρηση, για να μην σηκώσει κεφάλι και παρασύρει και την Ελλάδα σε μελλοντικούς τσαμπουκάδες απέναντι στους Ευρωπαίους επιτηρητές συνεταίρους και αποπειραθεί να καταφύγει σε επιπόλαιες συμμαχίες με όρους συμφεροτέρους...

Έπρεπε να είναι γονατισμένη, όπως όλοι οι ακάλυπτοι- δανεισμένοι, για να εξαναγκάζεται ευκολότερα στα οδυνηρά μέτρα που θα επιβάλλονται όταν και όπως χρειάζεται από την υπερ-κυβέρνηση του Βερολίνου και των Βρυξελλών.

Επί της ουσίας δεν είναι και οικονομικά τραγικό όπως το παρουσιάζουν οι θεατρίνοι της πολιτικής.

Το τρομερό στην οικονομία είναι η ψυχολογία. Οι μικροκαταθέτες μέχρι 100.000 ευρώ θα χάσουν περίπου 7% και οι μεγάλοι γύρω στο 10%.

Δεν πρόκειται να καταστραφεί κανείς από αυτό το απαράδεκτο ηθικά και πρωτοφανές "κούρεμα".

Ένας καταθέτης με 10.000 ευρώ θα χάσει 699 ευρώ από το "κούρεμα" και δεν πρόκειται να αποσταθεροποιηθεί από αυτό. Οι Ρώσοι μεγιστάνες, βέβαια, θα χάσουν πολλά, αφού έχουν επενδύσει δισ. ευρώ στη μεγαλόνησο.

Αν σκεφτούμε ότι στην Ελλάδα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι έχουν χάσει περίπου 40% των εισοδημάτων τους, ότι έχουν επιβαρυνθεί με "χαράτσια" με αυξήσεις στα βασικά είδη (πετρέλαιο κ.λπ.), τότε η ζημιά των Κυπρίων είναι ακόμη μικρή.

Είναι όμως η ψυχολογία. Ποιός μπορεί να εγγυηθεί ότι αύριο δεν θα υπάρξουν και άλλα μέτρα;

Ποιος μπορεί να πιστέψει το ιερατείο του Βερολίνου (Μέρκελ, Σόιμπλε και ΣΙΑ), όταν η περίπτωση της Ελλάδας κραυγάζει για το αντίθετο;

Το αύριο των λαών της υπερ-διανεισμένης περιφερειακής Ευρώπης είναι αυτή τη στιγμή στα χέρια των ισχυρών δυνάμεων του Βορρά.

Ο Νότος σηκώνει το σταυρό του μαρτυρίου. Το ερώτημα είναι μέχρι πότε;


ΥΓ) Σήμερα στις 16.00 θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία για την αποδοχή ή όχι του "κουρέματος" των καταθέσεων. Ακόμη και ένα επιτυχές αποτέλεσμα για τις Βρυξέλλες αναμένεται να επιτευχθεί με μικρή οριακή πλειοψηφία και θα τύχει ισχυρής αποδοκιμασίας. Όμως, για τους παραχαράκτες της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών της ΕΕ, αυτό που έχει σημασία είναι το τυπικό μέρος και η επικύρωση μιας έτσι κι αλλιώς παράτυπης και παράνομης υπόθεσης.

Ηθικοί φραγμοί δεν υπάρχουν, μόνο επικύρωση τους συμφέροντός τους.

ΥΓ2) Τελικά η κυπριακή Βουλή στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και καταψήφισε την πρόταση για "κούρεμα" των καταθέσεων σώζωντας έτσι και την τιμή του ευρωπαϊκού τραπεζικού πιστοληπτικού συστήματος. Το κούρεμα των καταθέσεων κάτω από τις 100 χιλιάδες ευρώ θα άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου διαχέοντας τον πανικό στους καταθέτες της ΕΕ και ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού Νότου.

Με μεγάλη πλειοψηφία η κυπριακή Βουλή καταψήφισε την Τρίτη 19/3 το νομοσχέδιο για το «κούρεμα» των καταθέσεων. Κατά τάχθηκαν 36 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και τον ανεξάρτητο Ζαχαρία Κουλία. Οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.

ΥΓ3) Στο μεταξύ η κριτική εναντίον της πολιτικής της γερμανικής κυβέρνησης γίνεται όλο και πιο σφοδρή και απροκάλυπτη. Η διεύθυνση της ισπανικής εφημερίδας El Pais αναγκάστηκε να αποσύρει άρθρο συντάκτη που παρομοίαζε την Αγγέλα Μέρκελ με τον Χίτλερ που έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Ευρώπη για να υπερασπιστεί τον οικονομικό ζωτικό χώρο της Γερμανίας σε βάρος των άλλων.

Πρόκειται για εκ των υστέρων αυτολογοκρισία η οποία όμως δεν μπόρεσε να αποκρύψει την οργή των λαών που πλήττονται από την τμωρητική πολιτική, την αναλγησία και την αλαζονεία του Βερολίνου που δεν δείχνει την παραμικρή κατανόηση λόγω και της προεκλογικής περιόδου ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου.