A+ A A-

3 Μαϊου Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

 Με την Ελλάδα στην 70η θέση ανάμεσα σε 180 χώρες όσον αφορά στην ελευθερία του Τύπου ολοκληρώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας.Η φετινή χρονιά σημαδεύτηκε από την εν ψυχρώ δολοφονία του αστυνομικού συντάκτη, Γιώργου Καραϊβάζ,ο οποίος προστέθηκε στον κατάλογο των αδικοχαμένων δημοσιογράφων που έπεσαν θύματα εξαιτίας της άσκησης του επαγγέλματός τους.

Δυστυχώς, εφέτος η παγκόσμια δημοσιογραφική οικογένεια είχε θύματα και από τον κορονοϊό, τον αόρατο εχθρό ο οποίος προκάλεσε επιπρόσθετα εμπόδια στο έργο τους όπως αναφέρεται και στο μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, που ακολουθεί:   

 
Μήνυμα Αντόνιο Γκουτέρες,  Γενικού Γραμματέα Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών
 
Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο βοηθώντας μας να παίρνουμε εμπεριστατωμένες αποφάσεις. Καθώς ο κόσμος πολεμά την πανδημία του COVID- 19, οι αποφάσεις αυτές μπορούν να κάνουν τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και στον θάνατο.
Στη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου, καλούμε όλες τις κυβερνήσεις – και άλλους – να εγγυηθούν ότι οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά  από αυτή.
Καθώς η πανδημία εξαπλώνεται, προκαλεί μία δεύτερη πανδημία παραπληροφόρησης που περιλαμβάνει από βλαπτικές συμβουλές υγείας μέχρι τρελές θεωρίες συνωμοσίας.
Ο Τύπος προσφέρει το αντίδοτο. Εξακριβωμένες, επιστημονικές και βασισμένες σε γεγονότα ειδήσεις και αναλύσεις. Ωστόσο από την αρχή της πανδημίας, πολλοί δημοσιογράφοι υφίστανται αυξημένους περιορισμούς και τιμωρίες μόνο και μόνο επειδή κάνουν τη δουλειά τους.
Οι προσωρινοί περιορισμοί στην ελευθερία της κίνησης είναι απαραίτητοι για να νικήσουμε COVID-19. Ωστόσο δεν πρέπει να τους γίνεται κατάχρηση ως μία δικαιολογία για τη λήψη σκληρών μέτρων κατά της δυνατότητας των  δημοσιογράφων να κάνουν  τη δουλειά τους.
Σήμερα ευχαριστούμε τα Μέσα γιατί μάς παρέχουν γεγονότα και αναλύσεις. Γιατί ελέγχουν τους ηγέτες σε κάθε τομέα. Γιατί λένε την αλήθεια στην εξουσία.
Αναγνωρίσουμε ιδιαίτερα αυτά  που παίζουν έναν σωτήριο για ζωές ρόλο καλύπτοντας θέματα δημόσιας υγείας. Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις να προστατέψουν τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να υπερασπιστούν την ελευθερία του Τύπου η οποία είναι απαραίτητη για ένα μέλλον ειρήνης,  δικαιοσύνης και δικαιωμάτων για όλους.