A+ A A-

ΕΔΟΕΑΠ: Ξαφνική παραίτηση Σπανοπούλου και προκήρυξη εκλογών!

Υπολογίζοντας προφανώς το κόστος της επερχόμενης λαίλαπας (επιπλέον περικοπές στις συντάξεις, Μείωση του εφάπαξ κ.λπ.) και την αδυναμία της να υπερασπιστεί την ισχύουσα σημερινή κατάσταση,  η δραστήρια πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Ελένη Σπανοπούλου, σε συνεργασία με τα άλλα τέσσερα μέλη του Δ.Σ. που προέρχονται από την ΕΣΗΕΑ (Γιώργο Βλαβιανό μέλος, Ελένη Δελβινιώτη μέλος, Παναγιώτη Τσούτσια πρόεδρο ΤΥΠ, Αργύρη Δεμερτζή Γενικό Γραμματέα) παραιτήθηκαν αιφνιδιαστικά, επειδή -σύμφωνα με δηλώσεις τους- η ΕΣΗΕΑ δεν έκανε τίποτα για να ελεγχθεί ο οργανισμός από ανεξάρτητη αρχή.

Συγκεκριμένα, "Παραιτούμενοι, οι πέντε δημοσιογράφοι διαμαρτύρονται για την άρνηση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, παρά τις επανειλημμένες προσκλήσεις και εκκλήσεις από πλευράς του ΕΔΟΕΑΠ, να προχωρήσει σε ανεξάρτητο έλεγχο της διαχείρισης των αποθεματικών του Ταμείου".

Πρόκειται για επίδειξη ευθιξίας η οποία όμως ενεργοποιήθηκε κατόπιν εορτής και αφού προετοιμάστηκε επί μήνες το έδαφος για τη διεξαγωγή εκλογών σύμφωνα με το ατομικό  συμφέρον των παραιτηθέντων.

Ωστόσο, την παραίτηση του Δ.Σ. είχε ζητήσει η πλειονότητα της Γενικής Συνέλευσης του περασμένου Ιουνίου, λόγω κυρίως των ανεξήγητων χειρισμών και της απώλειας 90 εκατομμυρίων ευρώ από το "κούρεμα" των ομολόγων, την οποία η κυρια Σπανοπούλου αμφισβήτησε ως ελλειπή και παράτυπη καταφεύγοντας στο "γράμμα του νόμου".

Το κακό για το κύρος της προέδρου όμως είχε γίνει άσχετα αν η ίδια, με ακραία επιμονή, προχώρησε μέχρι την περασμένη Παρασκευή ακάθεκτη προετοιμάζοντας το έδαφος για την πανυγηρική επανεκλογή της ή στην χειρότερη περίπτωση την ανέξοδη και ηρωϊκή αποχώρησή της.

Έπρεπε πρώτα να δοθεί βοήθημα στις ευπαθείς ομάδες των συναδέλφων μελών του Ταμείου, να ιδρυθεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο και να κληρωθούν οι θέσεις εργασίας για τους ανέργους, να εγκαινιαστεί η Τηλεφωνική Γραμμή Κοινωνικής Βοήθειας και να "ανοίξει" για όλα τα μέλη με κάποια έκπτωση το Γυμναστήριο του οργανισμού!

Πιστή στην αποτελεσματικότητα των παλαιοκομματικών πελατειακών μεθόδων, η χαλκέντερη πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ επέλεξε να εξαναγκάσει τους μετόχους μέλη του Ταμείου σε εκλογές-"ξεπέταγμα", ώστε να μην γίνει ουσιαστικός διάλογος για το βίο και την πολιτεία της.

Βέβαια, ευθύνες σοβαρές έχουν και τα άλλα μέλη του ΔΣ τα οποία ακολουθούν -ομόφωνα όπως γράφεται-  και εφαρμόζουν την πολιτική της προέδρου.  Θα λέγαμε ότι συμπεριφέρονται σαν μαριονέτες που κινούνται σύμφωνα με τους τακτικισμούς της δυναμικής κυρίας από το Περιστέρι.

Πάντως, η κυρία Σπανοπούλου γνωρίζει πολύ καλά ότι, σε δύσκολους καιρούς, αν ενδιαφέρεσαι πραγματικά για το Ταμείο σου, δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να δημιουργείς ρήγματα και αντιπαλότητες (Μαζί μπορούμε είναι το σύνθημά της), ούτε βέβαια να αιφνιδιάζεις τους μετόχους-μέλη κατηγορώντας κάποιον τρίτο για την απόφασή σου.

Θα μπορούσε π.χ. η "διαφανής" πρόεδρος στην προ ολίγων ημερών συνάντησή της να ενημερώσει τους συνταξιούχους και να αποκαλύψει τις προθέσεις της, αφού το πράγμα είχε φτάσει στο απροχώρητο και δεν ανεχόταν άλλο την "αδράνεια" της ΕΣΗΕΑ, όπως λέει.

Όμως, αυτά είναι ψιλά γράμματα για την παραιτηθείσα πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ η οποία επιμένει να πολιτεύεται "ταϊζοντας" τους φίλους και "τάζοντας" στους άλλους μετόχους χάντρες για "ιθαγενείς".

Γι' αυτό θα επανέλθουμε ζητώντας απαντήσεις όπως δικαιούμαστε σε σοβαρά ερωτήματα.

Ακολουθεί η ανακοινωση παραίτησης (ανάλογη επιστολή δημοσιοποίησαν και οι τέσσερις):


Προς όλα τα μέλη Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ

Από

Ελένη Β.Σπανοπούλου

Πρόεδρο Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ

 

Αγαπητοί /Αγαπητές  Συνάδελφοι,
Συνεργάτες, Φίλες και Φίλοι,

Έδοξε να υποβληθεί σε σας  η σημερινή παραίτηση μου από τη θέση της Προέδρου του Δ.Σ. του Οργανισμού μας τον οποίο με υπευθυνότητα, σκληρή δουλειά, αγωνιστικό πάθος,  διοικητική συνέπεια  και συναδελφική αλληλεγγύη, μαζί υπηρετήσαμε  για 2 περίπου χρόνια, στη δυσκολότερη θητεία Διοίκησης από ιδρύσεως του ΕΔΟΕΑΠ.

Δώδεκα χρόνια μετά την για πρώτη φορά εκλογή μου στη Διοίκηση και 4 μετά τη μεγάλη τιμή να είμαι η πρώτη  γυναίκα  Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, υποβάλω  με λύπη μου στο Συμβούλιο μας την παραίτηση μου από  τη θέση αυτή και παρακαλώ να μου  δοθεί  η  έννομη εντολή ώστε  να  ενεργήσω  τα νόμιμα προκειμένου οι Ενώσεις μας να προχωρήσουν άμεσα, σύμφωνα με το Καταστατικό μας (αρθρ.15 παραγρ.3)  ως απαρέγκλιτα υποχρεούνται και οφείλουν, στην εντός 15μέρου προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη νέας Διοίκησης.

Σε ότι με αφορά έδωσα μαζί σας τον αγώνα τον καλό και μόνο για το Καλό, υπό τις δυσμενέστερες συνθήκες της ιστορίας του Ταμείου μας.

Ανταμοιβή μου στάθηκε μόνο η ψήφος και η εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας.

Οι προσωπικές μου πικρίες  δεν αφορούν καθόλου τη μεγάλη ευθύνη που αναλαμβάνω απέναντι στα μέλη μας με  την παραίτηση μου. Θα ήταν, άλλωστε, μεγαλύτερη αν συνέχιζα…

ΣΥΝΤΑΣΣΟΜΑΙ απολύτως με τις θέσεις των συναδέλφων μελών της ΕΣΗΕΑ Γ.Βλαβιανού, Αργ.Δεμερτζή, Ελ.Δελβινιώτη, Παν. Τσούτσια  που υπέβαλαν, ήδη, σ´εμένα  τις παραιτήσεις τους από το Δ.Σ.. Για τους ίδιους και μόνο λόγους παραιτούμαι σήμερα.

ΥΛΟΠΟΙΩ έτσι τη  δημόσια δέσμευση  μου και όλων μας,  τον περασμένο Ιούνιο, μετά τη Γ.Σ. ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ κατάφωρα για την άρνηση του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ να προβεί στον ανεξάρτητο έλεγχο διαχείρισης των αποθεματικών μας, όπως ζήτησαν τα μέλη της και μέλη της Γ.Σ. και όπως σαφώς αποδέχθηκε και ρητά ζητήσαμε  με 3 επιστολές μέχρι σήμερα δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση!

ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΗ που επί προεδρίας  μου το Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ τίποτε δεν  έκρυψε, τίποτε δεν έχει  να  φοβηθεί  και καθόλου   δεν έχει  πράξει σε βάρος  των συμφερόντων  των ασφαλισμένων  μας και του ίδιου του Οργανισμού μας.

Αντίθετα, ενεργήσαμε  πάντα σύμφωνα με το Νόμο,  το Καταστατικό, το υπέρτερο συμφέρον του Ταμείου μας και τη συνείδηση μας. Με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης, οδηγήσαμε τον ΕΔΟΕΑΠ με σταθερότητα σε καιρούς που ολόκληρη η χώρα και το ευρωπαϊκό της μέλλον συγκλονιζόταν επικίνδυνα και  σε συνθήκες καταστροφικές για το   Κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα του τόπου μας.

ΚΑΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ !

Όχι, όμως, χωρίς την εντολή της κάλπης! Το  ύψιστο προνόμιο και καθήκον των πολιτών  στη Δημοκρατία.

Η Κρίση, το ληστρικό  PSI, η δίκαιη οργή του κόσμου, η υποκινούμενη βία, η κατάρρευση του χώρου των ΜΜΕ  έδωσαν περιθώριο στην ασυδοσία των εργοδοτών, στο θράσος των διαφημιστών, στην κομματικά υποκινούμενη  βία, στην συνδικαλιστική αγυρτεία, στην πολιτική αήθεια  και στην ατομική ανευθυνότητα.

Καμιά  Διοίκηση όσο άξια, εργατική και αφοσιωμένη  κι  αν είναι δεν μπορεί να σταθεί χωρίς ανανεωμένη  εντολή από το Σώμα των μελών μας ώστε να συνεχίσει να αγωνίζεται. Υπ´ αυτές τις συνθήκες η άρνηση της ΕΣΗΕΑ να  ελέγξει  τη διαχείριση  μας συνιστά συνθήκη εγκλωβισμού μας σε επικίνδυνες για τον ΕΔΟΕΑΠ και ατραπούς.

Δεσμευτήκαμε για:  Διαφάνεια, Υποστήριξη στους κοινωνικά αδύναμους συναδέλφους μας και Έλεγχο των πεπραγμένων μας. Είμαστε συνεπείς σε όλα, εκτός από το θέμα του ελέγχου κι  αυτό εξαιτίας της Διοίκησης της ΕΣΗΕΑ!

Ως  μέλος  της  θλίβομαι για την απαράδεκτα  εχθρική στάση της, αρνούμαι να νομιμοποιήσω τη ζημιογόνο αδιαφορία της και παραιτούμαι σε ένδειξη διαμαρτυρίας καθώς  δεν μπορώ να συνεχίσω να προσφέρω τις Υπηρεσίες μου στον Οργανισμό μας υπό αμφισβήτηση ή με ατεκμηρίωτες λασπολογίες ότι δήθεν ζημιώσαμε με  ενέργειες μας  τον ΕΔΟΕΑΠ!!! Πολύ περισσότερο γιατί  κάτι τέτοιο δεν  αποδείχθηκε, δεν υφίσταται  και δεν είναι δυνατόν να αποδειχθεί.  Είναι ιταμό  ψεύδος προκειμένου να δικαιολογηθεί το συνδικαλιστικό ρεσάλτο  κατά της εκλεγμένης Διοίκησης μας την απαράδεκτη νύχτα της 23ης Ιουνίου.

Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλα τα μέλη του Δ.Σ.  και καθένα και κάθε μια χωριστά γιατί  σ´αυτό τον δύσκολο  δρόμο, χωρίς εξαίρεση, 9 στους  9, σταθήκαμε  ΟΛΟΙ ΟΡΘΙΟΙ ομόφωνα και ομόψυχα, συνοδοιπόροι και συναγωνιστές για τον ΕΔΟΕΑΠ, ακόμη και στις διαφωνίες μας. ΕΝΟΤΗΤΑ, που είναι  φαινόμενο σπάνιο για την κοινωνία, αλλά ιδιαιτέρως για τον Κλάδο των ΜΜΕ.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ τον Διευθυντή  του Οργανισμού, την Αρχίατρο μας, όλα  τα επιτελικά στελέχη και τους εργαζόμενους μας γιατρούς και διοικητικούς για τη συνεργασία, την κατανόηση και την απόδοση τους στους δύσκολους καιρούς μας. Και αφήνω, στη μόνη Κρίση που υπολογίζω, την Κρίση και την κριτική των συναδέλφων μας και των οικογενειών τους το έργο και τις πράξεις μου που είχαν πάντα γνώμονα μόνον αυτούς.

Δεν είναι στις Αρχές μου, την ιστορία μου και στο χαρακτήρα μου να κρύβω την Αλήθεια και να χρυσώνω το χάπι…

Ο ΕΔΟΕΑΠ,  όπως όλα τα Ασφαλιστικά ταμεία περνάει  πολύ δύσκολες μέρες. Σε αντίθεση από αυτά, όμως, δεν μετράει μέρες, αλλά χρόνια!

Κινδυνεύει μόνον αν δεν τον υπερασπιστούμε ΟΛΟΙ μαζί και υπεύθυνα.
ΜΟΝΟΣ του κανένας δεν μπορεί. ΜΑΖΙ ΝΑΙ!

ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ να διοικήσω με  αίσθημα Δικαίου, αυστηρότητα, ισότητα, διαφάνεια  και Ανθρωπιά. Για ότι αθέλητα παρέλειψα, έκανα λάθος ή δεν κατάφερα,  απολογούμαι.

ΣΑΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΩ όλους και  όλες με την ευχή να συνεχίσει ο ΕΔΟΕΑΠ να δίνει φάρμακο, σύνταξη και υποστήριξη σε κάθε άρρωστο, γέροντα, άνεργο και αβοήθητο συνάδελφό μας μακριά από κάθε λογής πολιτικούς, εργοδοτικούς, συνδικαλιστικούς και προσωπικούς μηχανισμούς.

ΕΜΕΙΣ είμαστε ο ΕΔΟΕΑΠ όχι αυτοί!

Είκοσι χιλιάδες ψυχές που αξίζει να τις υπερασπιστούμε για να μη χαθούν στον Καιάδα του ΕΟΠΥΥ και των ανερμάτιστων πολιτικών του «κουρέματος» της ζωής μας, όσα με τόσο κόπο καταφέραμε.

ΗΤΑΝ ΤΙΜΗ ΜΟΥ που αγωνίστηκα μαζί σας για την υπεράσπιση του Ασφαλιστικού  φορέα στην Περίθαλψη και την Επικούρηση των σκληρά εργαζόμενων, των δοκιμαζόμενων  ανέργων, των αγωνιούντων συνταξιούχων του Κλάδου μας  και των οικογενειών τους.

ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ στο μόνο μετερίζι που ξέρω καλά  στη ζωή μου. Αυτό της Δουλειάς, της Ανθρωπιάς και του ΕΔΟΕΑΠ όλων των ασφαλισμένων.

Με τιμή, ευθύνη και περηφάνια που μπορεί να στερήσει από  τον εαυτό του o καθένας μόνος του και κανείς άλλος!

Ελένη Σπανοπούλου
Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ
Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ
ΑΜ 1139