A+ A A-

ΕΔΟΕΑΠ: Ετεροχρονισμένες απαντήσεις, αναπάντητα ερωτήματα...

Αφού πέρασαν περίπου τρεις μήνες και καταλάγιασε η οργή των ασφαλισμένων, η διοίκηση(;) του ΕΔΟΕΑΠ με επικεφαλής την πρόεδρο κα Σπανοπούλου δημοσίευσε τα πρακτικά της ΓΣ των μετόχων-μελών του Οργανισμού και απάντησε, γραπτώς πλέον, στα ερωτήματα που είχαν τεθεί στην επεισοδιακή, λόγω της απώλειας εκατομμυρίων ευρώ από τα αποθεματικά, συνέλευση της 23ης Ιουνίου 2012.

Οι απαντήσεις, βέβαια, δικαιολογούν 100% τις αποφάσεις του ΔΣ και διακρίνονται από τη γνωστή τακτική του σκιόφωτος που επιτρέπει να αποκαλύπτονται μόνο οι μισές αλήθειες.

Εξάλλου, ύστερα από τρεις μήνες και μετά τα μπάνια του λαού, ποιος θυμάται λεπτομέρειες και ποιος κάθεται να ασχοληθεί επισταμένως με τις λεπτομέρειες της ιστορίας, όταν οι υποχρεώσεις τρέχουν και το μεροκάματο βγαίνει με πολύ κόπο και ιδρώτα;

Γι’ αυτό δεν έχει νόημα να αναλύσουμε ξανά και να ζητήσουμε εξηγήσεις για το πώς χάθηκαν εκατομμύρια ευρώ από τα αποθεματικά του ΕΔΟΕΑΠ λόγω του περιβόητου PSI.

Δεν έχει νόημα γιατί η κα Σπανοπούλου, όποτε πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια πετάει τη μπάλα στην εξέδρα (κρύβεται πίσω από το καταστατικό και το γράμμα του νόμου ) και διότι η ουσιαστική της άμυνα είναι ότι για όλα τα δεινά φταίει η Τράπεζα της Ελλάδος και ο «κακός» διοικητής της.

Ελπίζουμε, βέβαια, να βρουν άκρη οι ανεξάρτητες επιτροπές ελέγχου αν συσταθούν και αν λειτουργήσουν όπως πρέπει και όταν πρέπει.

Εμείς εδώ θα γυρίσουμε το χρόνο λίγο πίσω στο καλοκαίρι που μας αποχαιρέτησε γιατί υπάρχουν κι άλλα πολλά σοβαρά αναπάντητα ερωτήματα.

Κατακαλόκαιρο, λοιπόν, με τις μεγάλες ζέστες εκτοξεύονται μεγάλες αλήθειες…

Αλήθειες που ντύνονται απειλές για να καθίσουν στα αυγά τους οι αντίπαλοι και να μην γνωρίσουν τα μέλη του «μεγάλου όχλου» (η πλειονότητα των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ) την πραγματική αλήθεια.

Τέτοιες αλήθειες, αράδιασε με την επιστολή της στο «Παρόν», στις 15 Ιουλίου, η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, Ελένη Σπανοπούλου για τη μεγάλη ζημιά των αποθεματικών του Ταμείου.

Είναι μεγάλο λάθος ο δημοσιογράφος να μετατρέπεται σε εισαγγελέα και είναι ακόμη μεγαλύτερο να δικάζεται κάποιος (όποιος κι αν είναι) από έναν δημοσιογράφο.

Όμως, στη δημοκρατία για την οποία, - όπως ισχυρίζεται- , παλεύει η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, οι εξουσίες λογοδοτούν. Στη δημοκρατία δεν νοούνται ανεξέλεγκτες εξουσίες.

Η κυρία Σπανοπούλου είναι εκλεγμένη πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ και μοχθεί με τον τρόπο της για το καλό του Ταμείου. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Όμως, δεν είναι αλάνθαστη, ούτε μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη. Αν δεν αντέχει την ουσιαστική κριτική είναι άλλη παράγραφος.

Στην επιστολή της στο «Παρόν», μεταθέτει τις ευθύνες από τη ζημιά που προκάλεσε στον ΕΔΟΕΑΠ το «κούρεμα» των ομολόγων, στον κακό διοικητή της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλο, όπως έκανε και στην επεισοδιακή γενική συνέλευση (και στις τελευταίες γραπτές απαντήσεις), αλλά κάνει και ένα βήμα παραπάνω: προσπαθεί να απαλλάξει τον εαυτό της και κατ’ επέκτασιν τα άλλα μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, κατηγορώντας με σοβαρότατες αιχμές τους αντιπάλους της συνδικαλιστές.

Είναι σίγουρα πικραμένη η κυρία Σπανοπούλου από τη συμπεριφορά κάποιων, μεταξύ των οποίων ήταν και πρώην φίλοι της και «πάλαι ποτέ σύντροφοί» της, όπως λέει (βλπ. Αριστείδης Μανωλάκος). Ίσως γι’ αυτό καταφεύγει στην οργισμένη άμυνα της προσωπικής επίθεσης.

Όμως, οι προσωπικές επιθέσεις δεν διαφωτίζουν τα θέματα, απεναντίας θολώνουν τα νερά και στην ουσία πετάνε την μπάλα στην εξέδρα. Το πλήθος των «αθώων» ασφαλισμένων δεν θέλει να εκτονωθεί με τις μονομαχίες της ρωμαϊκής αρένας, αλλά να μάθει τι συνέβη και χάθηκαν εκατομμύρια αποθεματικών, ποιος φταίει γι’ αυτό και τι μπορεί να γίνει για να αποκατασταθεί η ζημιά.

Για αυτά η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ έχει κερδίσει το χρόνο που χρειαζότανε. Θα μάθουμε (αν μάθουμε και όπως μάθουμε) στο μέλλον, όταν γίνει έλεγχος από ανεξάρτητες επιτροπές και όλοι θα κριθούν στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν μετά τα πορίσματα.

 

Για την κυρία Σπανοπούλου, όπως γράφει στο φίλο της Μάκη Κουρή:

«Τέσσερα τα ζητήματα της ΓΣ του Ταμείου μας και 4 οι απαντήσεις μου:

• Είναι νόμιμη η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ; ΝΑΙ

• Ήταν απαραίτητα τα μέτρα για να αντέξει ο ΕΔΟΕΑΠ την κρίση; ΝΑΙ

• Χάθηκαν αποθεματικά από τους χειρισμούς του ΔΣ; ΟΧΙ

• Θα παραιτηθώ; ΟΧΙ

Στο τελευταίο, ειδικά, το ΟΧΙ μου, (καίτοι πικραμένη από όσα απαράδεκτα έζησα στη Γ.Σ.), εκφράζεται με τη θέληση μου, να σταθώ όρθια στο καθήκον που μου ανέθεσε η κάλπη και όχι ομάδες συμφερόντων, που δεν εννοούν να καταλάβουν πώς γίνεται, καίτοι δεν ανήκω σε καμία από αυτές, να επιλέγομαι πρώτη σε προτίμηση από τους συναδέλφους! Η απάντηση είναι: ανήκω μόνο στον εαυτό μου και υπηρετώ τον ΕΔΟΕΑΠ όλων των ασφαλισμένων!

Σκέφτομαι τη στιγμή που θα δημοσιοποιηθεί το αποτέλεσμα του ανεξάρτητου ελέγχου το οποίο ζητήσαμε από τις ενώσεις να γίνει, αφουγκραζόμενοι την οργή των πράγματι δεινοπαθούντων 1.405 ανέργων, 14.753 ενεργών και 2.117 συνταξιούχων μελών μας».

ΟΚ, πολύ ωραία, όλα εντάξει!

Ας ξεχάσουμε για την ώρα το πρόβλημα (είπαμε δεν χάθηκαν αποθεματικά από τους χειρισμούς του ΔΣ, αλλά από τον κακό Προβόπουλο) και ας ασχοληθούμε με την επιστολή της κυρίας Σπανοπούλου στο «Παρόν» από την οποία προκύπτουν άλλα σοβαρότατα ζητήματα ( μήπως πρέπει να ασχοληθεί και ο εισαγγελέας;).

Η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ, στο δημοσίευμα με τίτλο «Δεν παραιτούμαι καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», καταγγέλλει με προσβλητικό τρόπο και με προσωπικές επιθέσεις συνδικαλιστές για σοβαρά αδικήματα και πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τα λεγόμενά της στην πλειονότητα των ασφαλισμένων που σέβεται όπως λέει και στην οποία οφείλει το αξίωμά της.

Απάντηση στις παρακάτω κατηγορίες περιμένουμε βέβαια και από τους συνδικαλιστές νυν και πρώην, οι οποίοι εγκαλούνται από την…οδοστρωτήρα κα Σπανοπούλου:

Α) «Οι διοικούντες την ΕΣΗΕΑ, που χρόνια ολόκληρα κάνουν... νομίμως επιδοτούμενο συνδικαλισμό με εκατομμύρια ευρώ τα οποία εισπράττουν από τον ΕΔΟΕΑΠ και τα ξοδεύουν αδιαφανώς. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ, όπως τους παρακαλώ δύο χρόνια τώρα, την από τον νόμο υποχρεωτική ΕΙΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ συναδέλφων μας».

Β) «Ας δώσουν στη δημοσιότητα τη λίστα των οικονομικών ενισχύσεων και... δανείων σε δημοσιογράφους τα τελευταία 10 χρόνια. Λίστες με τις οποίες συντηρούν με χρήματα του Ταμείου μας το ΑΔΙΑΦΑΝΕΣ, πελατειακό καθεστώς επαιτείας των αδύναμων ανέργων μας στην ΕΣΗΕΑ. Ο εύρων μια ουσιαστική συνδικαλιστική επιτυχία τους αμειφθήσεται!»

Γ) «Αυτόκλητοι σύμμαχοί τους, οι χρεώστες χιλιάδων ευρώ στο Ταμείο μας, που παρακρατούν και δεν αποδίδουν, στα όρια του ποινικού αδικήματος, τις εισφορές των εργαζόμενων! Αυτοί δεν ανέχονται μια Διοίκηση που τους ελέγχει πλέον και τους ζητά με κάθε νόμιμο και ένδικο μέσο τα χρωστούμενα. Γι' αυτούς κάνω σαφές ότι ασυλία σε παράνομους οφειλέτες και ασφαλιστική ενημερότητα νύχτα δεν δίνει πια ο ΕΔΟΕΑΠ! Όχι, τουλάχιστον, με εμένα πρόεδρο (ξανά καληνύχτα Νίκο Κιάο...). Έχω προσωπικά παραδώσει από το 2011 σε όλες τις ενώσεις μας τα χρέη των εργοδοτών. Τους ρωτάω δημόσια: Γιατί δεν τα κοινοποιούν στα μέλη τους;»

Ερώτηση: Γιατί δεν μας τα κοινοποιείτε εσείς κυρία Σπανοπούλου; Τόσο σοβαρά ζητήματα γιατί τα αποσιωπείτε; Γιατί τα θυμηθήκατε τόσο αργά;

Εν κατακλείδι, η πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ δεν μπορεί να αποφύγει τον πειρασμό της αυτοεπιβεβαίωσης μέσα από την απαξίωση και την ταπείνωση των άλλων.

Αν της αρκεί να είναι καλύτερη από τους χειρότερους, τους αδιαφανείς διαχειριστές, αυτούς που δεν έχουν «ούτε μία συνδικαλιστική επιτυχία», τους παντοτινούς κομπάρσους, επιλογή της!

Όμως, οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ, θέλουν ουσιαστικές απαντήσεις και ουσιαστικές λύσεις για να εξακολουθούν να έχουν ένα υγιές και εύρωστο Ταμείο.

ΥΓ) η επιστολή της προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ στο «Παρόν»: http://www.paron.gr/v3/new.php?id=78325&colid=&catid=28&dt=2012-07-15%200:0:0

ΥΓ2) Εσείς κυρίες και κύριοι που κατηγορείστε με σοβαρούς υπαινιγμούς από την πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ, θα της δώσετε κάποιαν απάντηση στις τόσο σοβαρές κατηγορίες που σας προσάπτει; Περιμένουμε…