A+ A A-

Εκλογές ΕΣΠΗΤ: Οι παρατάξεις για freelancers και portals

Ως ένα από τα κεντρικά ζητήματα της προεκλογικής «ατζέντας» αναδεικνύεται το θέμα των freelance δημοσιογράφων που απασχολούνται στον έντυπο (περιοδικό ή μη) και ηλεκτρονικό (κυρίως στα portals) Τύπο με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (Δ.Π.Υ.), εν όψει των εκλογών για την ανάδειξη της νέας 7μελούς διοίκησης και των μελών της Εξελεγκτικής Επιτροπής και των Πειθαρχικών Συμβουλίων της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού - Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.Σ.Π.Η.Τ.).

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου και μεθαύριο Σάββατο 6 Φεβρουαρίου, στα γραφεία της Ένωσης (Βαλαωρίτου 9 - 6ος όροφος), από τις 9 π.μ. ως τις 8 μ.μ.

Το freelancers.gr δημοσιεύει συνοπτικά τις θέσεις για το θέμα αυτό των έξι παρατάξεων που συμμετέχουν στις εκλογές (με αλφαβητική σειρά), όπως παρατίθενται στα κείμενα αρχών που κυκλοφόρησαν το προηγούμενο διάστημα:
 


 

 

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

- Καταγραφή των συναδέλφων οι οποίοι εργάζονται με μπλοκάκι και εντατική προσπάθεια για την εξασφάλιση αξιοπρεπούς αμοιβής τους και ασφαλιστικής κάλυψης.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
- Κατάργηση όλων των λεγόμενων "ελαστικών" σχέσεων εργασίας. Τέρμα στην αθλιότητα της "μαύρης" ανασφάλιστης εργασίας. Κανένα "μπλοκάκι", κανένας εργαζόμενος του κλάδου έξω από τη ΣΣΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΝΕΩΣΗ [
www.daespit.wordpress.com]

- Νομοθετική κατάργηση της αμοιβής με ΔΠΥ, που κρύβει σχέση εξαρτημένης εργασίας.

- Να εφαρμοστούν οι διατάξεις που επιβάλλουν την ασφάλιση των εργαζομένων στα ΜΜΕ και στα διαδικτυακά μέσα αποκλειστικά στο ταμείο τους (ΕΤΑΠ ΜΜΕ).

- Καθιέρωση αγγελιοσήμου και στα διαδικτυακά μέσα

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ [http://ekinisi.wordpress.com]

- Ζητήσαμε και πετύχαμε την κάλυψη πολλών συναδέλφων (με ΔΠΥ-μπλοκάκι) ασφαλιστικά από το ΤΑΙΣΥΤ. Ανοίξαμε διάλογο για μία νέα μορφή σχέσης απασχόλησης για τις μη συμβατικές μορφές εργασίας όπως freelance, ΔΠΥ, συμβασιούχοι, πρόσθετη απασχόληση μισθωτών και απασχόληση συνταξιούχων. (…)

- Οι δημοσιογράφοι δεν είμαστε εργολάβοι με μπλοκάκια και ΤΕΒΕ για να κερδίζουν άλλοι στην πλάτη μας.

- Διεκδίκηση του ασφαλιστικού μας μέλλοντος με ένα ανεξάρτητο ενιαίο ταμείο στο χώρο των ΜΜΕ, με την ένταξη των συναδέλφων μας που εργάζονται στα διαδικτυακά ΜΜΕ, με τα Δ.Π.Υ., με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ (…).

- Άμεση αναγνώριση των New Media ως μέσων ενημέρωσης, ασφάλιση όλων των εργαζομένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, συνδικαλιστική έκφραση και άμεση απόδοση αγγελιοσήμου για τις διαφημίσεις που φιλοξενούν (…).

 

ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ [www.nkdespit.gr]

- Σταθερή και μόνιμη εργασία χωρίς ΔΠΥ.

- Να ενταχθούν οι δημοσιογράφοι που αμείβονται με ΔΠΥ με υποκρυπτόμενη σχέση εργασίας στα μισθολόγια των επιχειρήσεων.

- Να νομοθετηθεί η υποχρεωτική ασφάλιση όλων των δημοσιογράφων στους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ (ΤΣΠΕΑΘ-ΤΑΙΣΥΤ). Κανένας δημοσιογράφος πλέον στο ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ.

- Να απαιτηθεί άμεση-ενιαία νομοθετική ρύθμιση για τα ενημερωτικά portals-new media ώστε να επιβληθεί αγγελιόσημο στις διαφημιστικές καταχωρήσεις που προβάλουν, να ασφαλιστούν οι εργαζόμενοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και να ενταχθούν οι δημοσιογράφοι σε Σ.Σ.Ε.

 

ΠΑΡΑΤΥΠΩΣ [http://paratypos.blogspot.com]

- Να καταργηθεί το «μπλοκάκι». Πλήρης, σταθερή και μόνιμη εργασία χωρίς ΔΠΥ. Μέχρι να γίνει αυτό, να εντάξουμε την εργασία με ΔΠΥ στη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ώστε το «μπλοκάκι» να γίνει ακριβό και ασύμφορο για τον εργοδότη.

- Η εργασία με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών είναι εξαρτημένη εργασία και για το λόγο αυτό πρέπει να ισχύουν γι αυτήν ό,τι και για τη μισθωτή σχέση εργασίας (δώρα, επιδόματα, άδειες κλπ.). (…) Να εφαρμοστούν παντού οι συμβάσεις, να ενταχθούν στα μισθολόγια οι δήθεν «ελεύθεροι επαγγελματίες» που ασκούν εξαρτημένη εργασία.

- Να ασφαλίζεται ο κάθε συνάδελφος εργαζόμενος με ΔΠΥ, στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και να επιβαρύνεται ο εργοδότης με τις ασφαλιστικές εισφορές που του αναλογούν. (…) Τους συντάκτες των περιοδικών που αμείβονται με ΔΠΥ, ΔΕΝ δικαιούται, απαγορεύεται να τους ασφαλίζει στο ΤΕΒΕ.

- Να μπαίνουν στο Ταμείο Ανεργίας και οι εργαζόμενοι με ΔΠΥ.

- Αναγνώριση της δημοσιογραφικής εργασίας και εξασφάλιση αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων και δημοσιογραφικής ασφάλισης για τους εργαζόμενους συντάκτες που απασχολούνται σε διαδικτυακό μέσο.

 

UPDATE / Τα αποτελέσματα

 

Τα αποτελέσματα των εκλογών για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο και τα όργανα διοίκησης της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού - Ηλεκτρονικού Τύπου (Ε.Σ.Π.Η.Τ.) είναι τα εξής:

 

Ψήφισαν συνολικά 571 συνάδελφοι, εκ των οποίων τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 546 (10 λευκά και 15 άκυρα). Για το 7μελές Διοικητικό Συμβούλιο, έλαβαν:

- η «Δημοσιογραφική Ανανέωση» (Δ.Α.) 141 ψήφους (25,82%) και εξέλεξε 2 μέλη (Σπύρος Κρίκος και Κική Τριανταφύλλη)

- η «Νέα Κίνηση Δημοσιογράφων» (Ν.Κ.Δ.) 134 ψήφους (24,54%) και εξέλεξε 2 μέλη (Θέμης Μπερεδήμας και Φωφώ Πέπονα)

-η «Ενωτική Κίνηση Δημοσιογράφων» (Ε.Κ.Δ.) 124 ψήφους (22,71%) και εξέλεξε 2 μέλη (Γιάννης Πλαχούρης και Γιάννης Μπαζαίος)

-το «Παρατύπως-Αριστερή Πρωτοβουλία Εργαζόμενων Συντακτών» 110 ψήφους (20,15%) και εξέλεξε ένα μέλος (Χρήστος Πραμαντιώτης)

- η «Δημοσιογραφική Αγωνιστική Συνεργασία» (Δ.Α.Σ.) 19 ψήφους (3,48%) και δεν εκλέγει κανένα μέλος, και

- οι «Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι» 18 ψήφους (3,30%) και δεν εκλέγουν κανένα μέλος.

 

Επίσης, εκλέγονται:

- στην Εξελεγκτική Επιτροπή, οι Αθηνά Μοςς (Δ.Α.), Κώστας Θέος (Ε.Κ.Δ.) και Βασίλης Καψαμπέλης (Ν.Κ.Δ.).

- στην Επιτροπή Ταμείου Αλληλοβοήθειας οι Βίκυ Βαλαβάνη (Δ.Α.), Ρίτα Πελώνη (Ε.Κ.Δ.) και Δέσποινα Αρσένη (Ν.Κ.Δ.).

- στο Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο οι Γιάννα Αγγελούδη (Ε.Κ.Δ.), Γεωργία Νόνα (Δ.Α.) και Βασίλης Τσάκος (Παρατύπως)

- στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο οι Γιώτα Δριβάκου (Δ.Α.), Χαράλαμπος Γεωργούλας (Δ.Α.), Αλεξάνδρα Φιάδα (Ε.Κ.Δ.), Άννυ Χέρα-Ζυμαράκη (Ν.Κ.Δ.) και Μάνια Μπαρσέφκυ (Παρατύπως)

- Ασφαλιστικός Εκπρόσωπος ( ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) η Μαρία Ζαρίφη

 

Τα αποτελέσματα αναλυτικά στο www. espit.gr