A+ A A-

ΕΔΟΕΑΠ: 4η Τακτική Γενική Συνέλευση - ψηφοφορίες /σχόλιο

Με εξ' αποστάσεως συμμετοχή και χωρίς να αποφύγουμε τεχνικά προβλήματα (διακοπές ήχου, χωρίς βίντεο ο ομιλητής-μέλος δεν έβλεπε τον εαυτό του κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του), ολοκληρώθηκε η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ στο τέταρτο κάλεσμα με όριο απαρτίας το 5% των μελών του οργανισμού (δηλαδή όριο απαρτίας περίπου τα 900 άτομα) όπως απαιτεί το επιβεβλημένο καταστατικό εν αγνοία των κάποτε μετόχων-μελών.

Το 5% ως όριο απαρτίας, δηλαδή το 1/20 όπως αναφέρει το νέο καταστατικό, αποτελεί ένα φύλλο συκής δημοκρατικής διαδικασίας διότι αδιαφορεί για το 95% του συνόλου των μελών και προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

Προκαλεί τέσσερις αχρείαστες κλήσεις μέχρι να επιτευχθεί, ενώ μόνο με δύο θα μπορούσε να αρχίσει η διαδικασία, όπως γίνεται στο ταμείο των υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ) που είναι αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο όπως ο ΕΔΟΕΑΠ και μάλιστα με πολύ περισσότερα μέλη.

Το ΤΥΠΕΤ καλεί αρχικά το 50%+1 των μελών του ως όριο απαρτίας (πράγμα αδύνατο αφού έχει πάνω από 30 χιλιάδες μέλη) και με το δεύτερο κάλεσμα η απαρτία δεν έχει όριο αλλά συγκροτείται από τους παρόντες.

Αυτό καθιστά την απαρτία μη αμφισβητήσιμη και δεν επιτρέπει σε κανέναν να την προσβάλει στα δικαστήρια και ταυτόχρονα να ακυρώσει τις αποφάσεις της.

Αντιθέτως, οι αποφάσεις της συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ με συγκεκριμένο όριο απαρτίας μπορεί να αμφισβητηθούν με την δικαιολογία ότι δεν πάρθηκαν με το απαιτούμενο ποσοστό διότι όταν πάρθηκαν πολλά μέλη είχαν αποχωρήσει και δεν υπήρχε απαρτία!

Ακόμη και με τη διαδικτυακή διαδικασία που καταγράφεται ο αριθμός των συμμετεχόντων ανάλογα με τα συνδεδεμένα κομπιούτερ, τάμπλετ ή κινητά, στις 3.45 μμ δεν υπήρχε το απαιτούμενο όριο απαρτίας αφού καταγράφονταν 750 συνδέσεις! 

Ίσως, γι' αυτό το προεδρείο βιάστηκε να γίνουν και να ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες πριν από το τέλος των παρεμβάσεων των ομιλητών φοβούμενο ότι πολλοί θα είχαν αποχωρήσει και δεν θα υπήρχαν αποτελέσματα απαρτίας, δηλαδή με 900 τουλάχιστον συμμετέχοντες!

Όμως έτσι οι ομιλητές δεν επηρέασαν την ψήφο κανενός παρόλο που είπαν και αναφέρθηκαν σε σοβαρά ζητήματα.

Είναι γεγονός ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ένα αξιόλογο ταμείο (πρότυπο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως το αποκάλεσε ο πρόεδρος Σταύρος Καπάκος) που σώθηκε με τον αγώνα των μετόχων-μελών του και δεν καταργήθηκε όπως άλλα, όμως δεν πρέπει τα μέλη του και η Γενική Συνέλευση να αντιμετωπίζονται απαξιωτικά σαν μια βαρετή διαδικασία.     

 Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΕΔΟΕΑΠ:

Γενική Συνέλευση ΕΔΟΕΑΠ:

Υπερψηφίστηκαν οικονομικές καταστάσεις,

προϋπολογισμοί και απαλλαγή ΔΣ


 
 
 
  
Με τη συμμετοχή 1.792 ασφαλισμένων-άμεσων μελών, κατά την ώρα της έναρξης της ψηφοφορίας, διεξήχθη διαδικτυακά, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, η ετήσια γενική τακτική συνέλευση του ΕΔΟΕΑΠ.

Στη συνέλευση έγιναν καθολικά αποδεκτές και υπερψηφίστηκαν: η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων του 2021, του αναμορφωμένου προϋπολογισμού 2022, του προϋπολογισμού 2023 και η απαλλαγή του ΔΣ για τη διαχειριστική περίοδο 2021.

Οι ασφαλισμένοι, επίσης, ενημερώθηκαν με την έκθεση των ορκωτών ελεγκτών και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής για τη χρήση 2021.
Στη συνέλευση ζήτησαν και έλαβαν το λόγο 34 ασφαλισμένοι-μέλη του Οργανισμού.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας έχουν ως εξής:


  • Υποβολή και έγκριση των Ετήσιων Οικονομικών Καταστάσεων, περιόδου 2021 μετά των επ’ αυτών Εκθέσεων του Διοικητικού Συμβουλίου και των Ελεγκτών. Υπέρ: 1.587, Κατά: 65, Λευκό: 140
  • Υποβολή και έγκριση αναμορφωμένου προϋπολογισμού 2022. Υπέρ: 1.594, Κατά: 72, Λευκό: 125
  • Υποβολή και έγκριση προϋπολογισμού διαχειριστικής περιόδου 2023. Υπέρ: 1.582, Κατά: 81, Λευκό: 126
  • Απαλλαγή του Διοικητικού Συμβουλίου από κάθε ευθύνη, για τη διαχειριστική περίοδο 2021. Υπέρ: 1.238, Κατά: 249, Λευκό: 300