A+ A A-

Συσπείρωση Δημοσιογράφων: Η αλήθεια για το νέο προεδρείο της ΕΣΗΕΑ

 

                                                                       

                                         ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η αλήθεια για τη συγκρότηση του νέου προεδρείου της ΕΣΗΕΑ

Μετά τις πρόσφατες εκλογές, η ΕΣΗΕΑ έχει νέο ΔΣ και νέο Προεδρείο. Ο κλάδος έχει αφήσει πίσω του τις εποχές όπου το σωματείο δεν μπορούσε να λειτουργήσει και να διοικηθεί. Η συγκρότηση σε σώμα και η εκλογή Προεδρείου ολοκληρώθηκαν στην πρώτη συνεδρίαση που ορίστηκε για τον σκοπό αυτό, τη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος, πιστή στην πολιτική αρχών που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια, έκανε ενωτική πρόταση για συγκρότηση αντιπροσωπευτικού αναλογικού προεδρείου με δυο προϋποθέσεις: τα μέλη του Συμβουλίου που θα αναλάβουν αρμοδιότητες να μην ακολουθούν προσωπικές στρατηγικές, διατηρώντας φυσικά το δικαίωμά τους στη διαφωνία και βέβαια να μην μπλοκάρουν την υλοποίηση των αποφάσεων με τις οποίες τυχόν διαφωνούν.

Δεν κατέστη εφικτό. Οι παρατάξεις που το αρνήθηκαν έχουν τη δυνατότητα να εξηγήσουν το σκεπτικό τους στους συναδέλφους.

Είναι πάγια θέση μας ότι, μετά τις εκλογές, πρέπει να πρυτανεύει η συνείδηση ΕΣΗΕΑ και να παραμερίζονται οι πολιτικές συγκρούσεις που συχνά μεταφέρονται μηχανιστικά στο σωματείο. Θέλουμε μια ΕΣΗΕΑ αυτόνομη, ισχυρή και αποτελεσματική που να αγωνίζεται για Ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα.

Γι’ αυτό και συνοδεύσαμε την πρότασή μας με ένα πλαίσιο προτεραιοτήτων στις οποίες πρέπει να επικεντρώσουμε το επόμενο διάστημα:

 

1.      Συλλογικές Συμβάσεις με θεσμικούς και οικονομικούς όρους, στα δημόσια και τα ιδιωτικά ΜΜΕ. Χρονοδιάγραμμα διεκδικήσεων με προειδοποίηση κινητοποιήσεων.

2.      Μέτρα άμεσης και έμμεσης στήριξης του εντύπου Τύπου, καθώς η βιωσιμότητά του επανέρχεται στο προσκήνιο με ακόμη πιο δραματικό τρόπο μετά τη νέα αύξηση του χαρτιού και της εκτύπωσης.

3.  Σταθερός προσανατολισμός στην υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου (διώξεις κατά δημοσιογράφων, αγωγές, έλεγχος ΜΜΕ, αποκλεισμός στα κοινωνικά δίκτυα κλπ) και στον πλουραλισμό στην ενημέρωση.

 4.  Ισοτιμία και διαφάνεια στη διαφημιστική δαπάνη του δημοσίου στα μέσα ενημέρωσης για να αποτραπούν νέες λίστες Πέτσα.

 5.  Στήριξη ΕΔΟΕΑΠ, ειδικά για το 2%, απέναντι στις προσφυγές και στις επιθέσεις ορισμένων εργοδοτικών οργανώσεων και στην απένταξή του από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης.

 6.   Συγκρότηση και λειτουργία του Ξενοφώντα, του φορέα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων. Επιπροσθέτως πρέπει ξεκινήσει ο διάλογος με χρονοδιάγραμμα για αλλαγές στη λειτουργία και τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα της ΕΣΗΕΑ (είσπραξη οφειλών, συζήτηση για τις αμοιβές των εργαζομένων, σύμφωνα με το προηγούμενο της ΠΟΕΣΥ, που είναι πολύ πάνω από τα δεδομένα στον κλάδο).  

Την πρόταση αναλογικού, αντιπροσωπευτικού Προεδρείου, με το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις που προτείναμε, απέρριψαν, με το δικό της σκεπτικό η κάθε μια, οι παρατάξεις Νέα ΕΣΗΕΑ, Δημοσιογραφική Συνεργασία και Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων.

Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος είναι η παράταξη, που πρωτοστάτησε στην θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στις εκλογές του σωματείου μας και εξακολουθεί να τιμά αυτή την πέρα για πέρα προοδευτική επιλογή με τη στάση της να συμβάλλει στην αναζήτηση συγκλίσεων με άλλες δυνάμεις διατηρώντας πάντα την αυτονομία αλλά και τη δική της φωνή. Αυτό έπραξε και τώρα και θα πράττει και την επόμενη διετία, μαχητικά και διεκδικητικά.

Όσοι επενδύουν στην καταστροφολογία, τη διάλυση, τη στρεψοδικία και ουσιαστικά στην υπονόμευση της ΕΣΗΕΑ και του ΕΔΟΕΑΠ, πήραν την απάντησή τους στις κάλπες καιρός να λάβουν και το μήνυμα.

Συσπείρωση Δημοσιογράφων – Δούρειος Τύπος    15/2/2022