A+ A A-

Συσπείρωση Δημοσιογράφων: "Επιτελικό" πλήγμα στην ανεξαρτησία του ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

                                          

 

                                          ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

    ΝΕΟ «ΕΠΙΤΕΛΙΚΟ» ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Άλλη μια πράξη υποβάθμισης της αξιοπιστίας της ενημέρωσης, άλλη μια προσπάθεια ασφυκτικού ελέγχου της πληροφόρησης, αποφάσισε και έθεσε σε εφαρμογή, αιφνιδιαστικά και εν κρυπτώ, το επιτελικό γραφείο του Μαξίμου, αποδεικνύοντας πώς «οραματίσθηκε» τη λειτουργία του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ο πρωθυπουργός, στην προσωπική ευθύνη του οποίου ανήκουν από το 2019 τα δημόσια Μέσα ενημέρωσης (ΕΡΤ και ΑΠΕ).

 Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση για αύξηση των μελών του Δ.Σ. του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τον διορισμό από την κυβέρνηση επιπλέον δύο μελών, απόφαση που μοναδικό προφανή στόχο έχει την αποδυνάμωση έτι περαιτέρω των θεσμικών εκπροσώπων του δημοσιογραφικού κλάδου στη διοίκηση του Πρακτορείου και συνακόλουθα τον ασφυκτικό κυβερνητικό έλεγχο της λειτουργίας του. Από τη δημιουργία του το Πρακτορείο διοικείται από ΔΣ, είτε 7 είτε 9 μελών, όπου η πλειοψηφία ήταν πάντα υπέρ των θεσμικών εκπροσώπων και όχι των διορισμένων από την εκάστοτε κυβέρνηση.

 Σε όλη την Ευρώπη η λειτουργία των εθνικών Πρακτορείων ειδήσεων προϋποθέτει ως βασικό όρο, την ανεξαρτησία από την εκάστοτε κυβέρνηση της κάθε χώρας και υπ΄ αυτή τη βασική συνθήκη συγκροτείται η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ). Με τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξοβελίζεται από τα ευρωπαϊκά δεδομένα για τα εθνικά Πρακτορεία και τίθεται υπό διεθνή αμφισβήτηση η αξιοπιστία του, ως άλλη μια μελανή σελίδα για το επίπεδο που βρίσκεται σήμερα η ενημέρωση στην Ελλάδα.

 Η απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης είναι μονόδρομος, όπως μονόδρομος είναι και η εγρήγορση όλων των θεσμικών οργάνων του κλάδου σε μια κοινή προσπάθεια για τη λειτουργία του ΑΠΕ-ΜΠΕ στη βάση της αξιοπιστίας, της διαφάνειας και των κανόνων δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Η Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος υποστηρίζει σταθερά ότι σε όλα τα δημόσια ΜΜΕ πρέπει να υπάρχουν διοικήσεις κοινής αποδοχής ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία και η αξιοπιστία τους.

 Καλούμε τους συναδέλφους στα δημόσια και τα ιδιωτικά ΜΜΕ να αντισταθούν, με τη δουλειά τους και όλοι μαζί, διεκδικητικά και μαχητικά μέσα από τα συλλογικά μας όργανα, να σταματήσουμε τον κατήφορο αναξιοπιστίας, μονομέρειας και απαξίωσης που προσπαθούν να μας επιβάλλουν.

 

Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος   13/2/2022