A+ A A-

Ευαίσθητα δεδομένα-αναίσθητα υπουργεία...

Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων απαγόρευσε στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να ζητούν την προσκόμιση του εκκαθαριστικού της εφορίας από τους υποψήφιους πελάτες όταν κάνουν αίτηση σύνδεσης. Το εκκαθαριστικό σημείωμα και κάθε άλλο στοιχείο σχετικό με το εισόδημα των πολιτών αποτελούν ευαίσθητα δεδομένα και δεν είναι νόμιμη η τήρησή τους στα αρχεία των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, σύμφωνα με την απόφαση. Καμμία αντίρρηση, πολύ σωστά, έκρινε η επιτροπή υπό τον κο Δαφέρμο.
Τι κάνει όμως η πολιτεία για να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών; Αν κρίνουμε από την αποστολή των εκκαθαριστικών με απλό γραμματόσημο σαν να ήταν μια οποιαδήποτε επιστολή, μάλλον δεν έχει αντιληφθεί τη σοβαρή της αμέλεια. Αν βέβαια πρόκειται για αμέλεια, γιατί διαφορετικά, το υπουργείο Οικονομικών επιδεικνύει ανεπίτρεπτη ανευθυνότητα. Διότι δεν μπορεί να απαιτεί από τους φορολογούμενους να αποστέλλουν τη δήλωσή τους με συστημένη επιστολή ενώ το ίδιο στέλνει τα εκκαθαριστικά σημειώματα με το τσουβάλι της κοινής αλληλογραφίας. Τι θα γίνει αν παραπέσει ένα εκκαθαριστικό, αν το πάρει κάποιος άλλος και όχι ο δικαιούχος και υποκλέψει τα ευαίσθητα δεδομένα του; Ποιος θα πληρώσει τις απρόβλεπτες συνέπειες μιας τέτοιας κλοπής; Αυτά είναι "ψιλά γράμματα" και δεν απασχόλησαν ποτέ μέχρι σήμερα το αρμόδιο υπουργείο. Κάθε χρόνο στις εισόδους των πολυκατοικιών οι ταχυδρόμοι αφήνουν δεκάδες εκκαθαριστικά σημειώματα βορρά στην αδιακρισία του κάθε εισερχόμενου. Από τη μία η κυβέρνηση δείχνει ευαισθησία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και από την άλλη τα υπουργεία της εκθέτουν τα ευαίσθητα δεδομένα στην κοινή θέα για να μη χρεωθούν ένα παραπάνω γραμματόσημο. Ο πολίτης υποχρεώνεται να σέβεται και να προστατεύει το κράτος με κάθε τίμημα αλλά όπως φαίνεται εισπράτει για ανταμοιβή την περιφρόνηση των εκάστοτε κρατούντων.

Σημ.: δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι λαμβάνουμε τα εκκαθαριστικά μας ως κοινές επιστολές λόγω οικονομίας. Οικονομία σε ζητήματα Αρχών δεν δικαιολογείται σε ένα πολιτισμένο κράτος. Ο λαός, όπως επαίρεται η κυβέρνηση, πλήρωσε με αξιοπρέπεια το μερίδιό του και η χώρα μπήκε επάξια στην ΟΝΕ, πότε θα μάθει να πληρώνει και το κράτος;

Κοινοποίηση: Συνήγορος του Πολίτη