A+ A A-

Πενηντάρης ο Νίκος Γκάλης

Σαν σήμερα, ο μεγαλύτερος σταρ του ελληνικού μπάσκετ, ο ανεπανάληπτος σολίστας, ο Νίκος Γκάλης, γίνεται πενήντα χρονών.
Πατέρας πια, μιας μικρής κόρης της Στέλλας, αφιερωμένος στην οικογένειά του, αν και μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους, αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους όσους αγαπούν στον αθλητισμό -στην προκειμένη περίπτωση το μπάσκετ- τον συνδυασμό του θεάματος με την ουσία.
Ο Νίκος Γκάλης, ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα του μπάσκετ στην Ελλάδα, ο μπασκετμπολίστας που νίκησε το "νόμο της βαρύτητας", ο "γκάνκστερ" που έβαζε τη μπάλα στο καλάθι με κάθε τρόπο, αυτός που δίδαξε στο παρκέ ότι τίποτε δεν είναι αδύνατο, δεν έχει παντού μόνο φίλους...
Υπάρχουν, υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν ορισμένοι μικρόψυχοι, οι οποίοι εγκλωβισμένοι μέσα στο φθόνο τους θα προσπαθούν να μικρύνουν τη συνεισφορά του, ενώ κάποιοι άλλοι "ειδικοί" του αθλήματος θα προσπαθούν -όχι στα ίσια γιατί δεν τολμούν- αλλά με ύπουλο τρόπο, να καταγγέλουν το παιχνίδι του ως παράδειγμα προς αποφυγήν.
Θα προσπαθούν να παραγκωνίσουν και να "σκοτώσουν" τον κάθε επίδοξο νέο που θα τους θυμίσει, έστω κάτι λίγο, από το μεγαλείο του παίκτη-υπέρβαση.
Αυτοί μόνο κακό μπορούν να κάνουν στο ελληνικό μπάσκετ, το οποίο έχει ανέβει πολύ ψηλά με την εθνική ομάδα των ανδρών και στο εξής θα αντιμετωπίσει το πολύ δύσκολο έργο να κρατηθεί στο ύψος του.
Πάντως, υπάρχει ελπίδα, αν κρίνουμε από την πρωτοβουλία των διεθνών παικτών της εθνικής ομάδας των ανδρών, οι οποίοι σαν σήμερα -τι σύμπτωση, ανήμερα των γενεθλίων του Γκάλη!- δίνουν ρεσιτάλ ήθους και αλληλεγγύης με την έκτακτη γενική συνέλευση του σωματείου των καλαθοσφαιριστών (ΠΣΑΚ), η οποία θα ασχοληθεί με την ασφάλιση των συναδέλφων τους στην Α2 κατηγορία, την ευελιξία των μεταγραφών για τους Έλληνες παίκτες και άλλα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το ελληνικο μπάσκετ.
Αξίζουν συγχαρητήρια, αυτοί οι "ματσωμένοι" παίκτες που θα μπορούσαν να βολευτούν στις άνετες πολυθρόνες τους και στα παχυλά συμβόλαιά τους, αλλά παρόλα αυτά δείχνουν μια εξαιρετική ευαισθησία στην ελληνική κοινωνία που όμοιά της δεν έχουν επιδείξει ούτε οι επαγγελματίες συνδικαλιστές-εργατοπατέρες.
Με τέτοιες πρωτοβουλίες, είναι σίγουρο ότι έχει μέλλον το ελληνικό μπάσκετ και ότι δεν θα βυθιστεί πάλι στην απαξίωση, όπως συνέβη κάποια χρόνια μετά τους πρώτους μεγάλους θριάμβους.
Για να μην ξεφεύγουμε όμως από το θέμα, ευχόμαστε στο Νίκο Γκάλη, ο οποίος από τον Σεπτέμβρη και μετά θα φιγουράρει στο hall of fame της FIBA με τους καλύτερους μπασκετμπολίστες όλων των εποχών, να τα εκατοστήσει με υγεία και ευτυχία!

-------------------------------------------------

ΓΚΑΛΗΣ και ΑΡΗΣ στο «Ηall of fame»

Μία ακόμη σπουδαία διάκριση για τον Αρη, τον Νίκο Γκάλη και κατ` επέκταση για το ελληνικό μπάσκετ. Ως γνωστός ο «Νικ» είναι ο μοναδικός καλαθοσφαιριστής από την χώρα μας υποψήφιος για μία θέση στο Ευρωπαϊκό «Hall of fame» το οποίο θα δημιουργηθεί στην Μαδρίτη. Μάλιστα τα εγκαίνια του μουσείου, θα γίνουν στις 12 Σεπτεμβρίου, κατά την διάρκεια των αγώνων του Ευρωμπάσκετ.

Να σημειωθεί, ότι ο μεγάλος Νίκος Γκάλης δέχθηκε ένα ευχάριστο τηλεφώνημα μέσω του οποίου ενημερώθηκε για την δημιουργία ενός κέρινου ομοιώματος, στο μουσείο θα υπάρχουν πολλά και θα απεικονίζουν μεγάλες δόξες του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, ζητώντας του παράλληλα ορισμένα προσωπικά αντικείμενα από την εποχή που μεγαλουργούσε στα γήπεδα με την φανέλα του Αρη αλλά και της Εθνικής Ελλάδος.

Αυτά τα στοιχεία μάλλον δείχνουν ότι η θέση του Νίκου Γκάλη στο «Ηall of fame» είναι δεδομένη, με τον ίδιο να έχει επιλέξει να στείλει ένα ζευγάρι παπούτσια και μία μπάλα, ενώ μερίδιο στην δόξα έχει και ο Αρης.

Δίπλα στο ομοίωμα του Νίκου Γκάλη θα υπάρχει μία φανέλα των «κιτρίνων» από την εποχή της μεγάλης «αυτοκρατορίας» και μία φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, ενώ κάθε επισκέπτης θα μπορεί να παρακολουθεί μέσω μόνιτορ και στιγμιότυπα από παιχνίδια του "Νικ δε γκρικ" με τον Αρη σε Ελλάδα και Κύπελλο Πρωταθλητριών. Καταλαβαίνει κανείς ότι η διαφήμιση για τον σύλλογο θα είναι τεράστια μιας και οι εμπνευστές του Μουσείου αισιοδοξούν για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, όχι μόνο από την Ισπανία αλλά και από άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ο Νίκος Γκάλης επίσης αποδέχθηκε την πρόσκληση των παραγόντων της FIBA EUROPE για παρουσία του στα εγκαίνια του «Ηall of fame» κι έτσι ο κορυφαίος Έλληνας καλαθοσφαιριστής θα πάει στην Μαδρίτη στις 11 Σεπτεμβρίου.

«Είναι μία μεγάλη τιμή για μένα αλλά και για τον Αρη στον οποίο αγωνίστηκα επί σειρά ετών και έζησα μεγάλες στιγμές, όπως φυσικά και για την Εθνική Ελλάδος. Είναι μεγάλη η συγκίνηση να αναγνωρίζουν την προσφορά όλων των ετών και να μην σε ξεχνάνε, όπως συνέβη με μένα», τόνισε χαρακτηριστικά ο Νίκος Γκάλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ισπανία τον Νίκο Γκάλη θα βραβεύσει ένας από τους θρύλους του ΝΒΑ, ο άσος των Σέλτικς Μπιλ Ράσελ.

Από το Goalday.gr