A+ A A-

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας

Με μεγάλη πλειοψηφία η πρόεδρος του ΣτΕ, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, εξελέγη σήμερα η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στην ψηφοφορια συμμετείχαν συνολικά 294 βουλευτές, ενώ υπήρξαν 6 απουσίες. 

Την νέα πρόεδρο που ήταν πρόταση της Ν.Δ, ψήφισαν 261 βουλευτές από το κυβερνών κόμμα, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ «παρών» δήλωσαν 33 βουλευτές από το ΚΚΕ, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.

Από την ψηφοφορία απουσίαζαν οι βουλευτές Α. Σαμαράς (ΝΔ), Τρ. Αλεξιάδης (ΣΥΡΙΖΑ), Ν. Συρμαλένιος (ΣΥΡΙΖΑ), Κ. Ζουράρις (ΣΥΡΙΖΑ), Αλ. Μεϊκόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ) και Κ. Αδάμου (ΜέΡΑ2%). Οι κκ Σαμαράς, Αλεξιάδης και Συρμαλένιος έστειλαν επιστολή με την οποία δήλωναν ότι εάν παρίσταντο θα ψήφιζαν την κα Σακελλαροπούλου, ενώ η κα Αδάμου ότι θα ψήφιζε «παρών». Δεν έστειλαν επιστολή οι κκ Μεϊκόπουλος και Ζουράρις.

Μετά την ψηφοφορία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Η εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου ως πρώτης γυναίκας Προέδρου της ελληνικής Δημοκρατίας με πολύ μεγάλη πλειοψηφία συμβολίζει τη μετάβαση στη νέα εποχή».

Και συμπλήρωσε: «Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαιώνει ότι στα μεγάλα μπορούμε να συμφωνήσουμε για μια Ελλάδα που μπαίνει σε μια νέα εποχή με πρώτη γυναίκα Πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου», ενώ επικοινώνησε τηλεφωνικά με την νεοεκλεγείσα Πρόεδρο για να τη συγχαρεί.

Τόνισε επίσης  πως με την εκλογή τής κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας ανοίγει «ένα παράθυρο στο μέλλον».

Η ορκομωσία της νέας προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει στις 13 Μαρτίου, με την ολοκλήρωση της θητείας του απερχόμενου προέδρου, Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος επικοινώνησε τηλεφωνικώς με την κ. Σακελλαροπούλου και της εξέφρασε τα ειλικρινή του συγχαρητήρια, ενώ της ευχήθηκε κάθε επιτυχία στα νέα της καθήκοντα.