A+ A A-

Δημοσιογραφική Σχολή με συνεργασία ΑΠΕ-ΜΠΕ και Πανεπιστημίου Πειραιά

 

 Με συνεργασία του Πανεπιστημίου Πειραιά και του ΑΠΕ-ΜΠΕ θα λειτουργήσει σύντομα Σχολή Δημοσιογραφίας όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του εθνικού πρακτορείου ειδήσεων, Μιχάλης Ψύλος, ύστερα από τη συνάντησή του με τον πρύτανη του ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος, καθηγητή του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Άγγελο Κότιο.  

Όπως δήλωσε ο κ. Μιχάλης Ψύλος, σε λίγες εβδομάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του ΑΠΕ θα δημιουργηθεί μια σχολή δημοσιογραφίας. Συγκεκριμένα είπε χαρακτηριστικά ότι «είμαστε δίπλα σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Ιδιαίτερα με το πανεπιστήμιο του Πειραιά, ο οποίος όπως είπατε και εσείς, είναι πύλη όλου του υπόλοιπου κόσμου στην Ευρώπη, θεωρώ ότι η συνεργασία θα είναι σημαντική. Εμείς ξεκινάμε σε λίγες εβδομάδες για πρώτη φορά στην ιστορία του ΑΠΕ να φτιάξουμε μια σχολή δημοσιογραφίας όχι για να βγάλουμε άλλους δημοσιογράφους αλλά για τους ήδη αποφοίτους των πανεπιστημιακών σχολών δημοσιογραφίας. Ο στόχος μας είναι να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν τι σημαίνει πρακτικά να είσαι δημοσιογράφος. Άρα εμείς θα εκπαιδεύουμε κάθε χρόνο περίπου εκατό απόφοιτους των τριών πανεπιστημίων σε συνεργασία πάντα με τον ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ θα καλύψει μάλιστα όλο το κόστος. Θα πληρώνονται οι εκπαιδευτές για τις ώρες που θα ασχολούνται αλλά θα πληρώνονται και οι πτυχιούχοι. Μοναδική προϋπόθεση, να είναι άνεργοι και να γνωρίζουν μια ξένη γλώσσα, ενώ η επιλογή θα γίνει αυστηρά με τον βαθμό του πτυχίου. Να πω επίσης ότι θα ενισχύσουμε όσο μπορούμε το πανεπιστήμιο του Πειραιά για τον εορτασμό των 80 χρόνων, θα καλύψουμε όλες τις εκδηλώσεις. Θέλουμε καθηγητές του πανεπιστημίου του Πειραιά να έρθουν να διδάξουν στη σχολή μας».

   Για μια συμφωνία- ομπρέλα με το ΑΠΕ ΜΠΕ έκανε λόγο ο κ. Κότιος. Όπως δήλωσε, «θα θέλαμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία με τη συμμετοχή μας σε αυτό το πρόγραμμα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης. Εμείς έχουμε δημιουργήσει μια νέα δομή, το κέντρο δια βίου μάθησης και αυτή είναι στη διάθεση των στελεχών σας γιατί θα προσφέρουμε πάρα πολλά εξειδικευμένα προγράμματα, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ανθρώπους και για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Κι επειδή παρατηρώ ότι επεκτείνεστε πολύ και στα θέματα πολιτισμού, διεθνών σχέσεων κλπ θεωρώ ότι και εδώ υπάρχουν πάρα πολλά πεδία συνεργασίας και, επανερχόμενοι στην αρχική μας ιδέα, κάποια στιγμή θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε, όπως έχουμε κάνει και με άλλους φορείς, σε μια συμφωνία - ομπρέλα, ένα μνημόνιο συνεργασίας».

   Στις νέες τεχνολογίες και ειδικότερα στην ρομποτική δημοσιογραφία εστίασε ο κ. Ψύλος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μιας και έχετε επενδύσει στα θέματα των νέων τεχνολογιών, θα θέλαμε τη βοήθειά σας στο πλαίσιο αυτού του μνημονίου. Η ρομποτική δημοσιογραφία για παράδειγμα είναι ένα θέμα που απασχολεί διεθνώς. Πώς μπορούμε δηλαδή σε δύσκολες ώρες, τη νύχτα, με την ανάπτυξη ρομποτικών λογισμικών συστημάτων να επεξεργάζονται και μεταδίδονται έκτακτες ειδήσεις».

   Από την πλευρά του, ο κ. Κότιος διευκρίνισε ότι «στα τμήματα πληροφορικής έχουμε κορυφαίους συναδέλφους που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη» και κατέληξε λέγοντας ότι «η συνάδελφος Κωνσταντίνα Κοτταρίδη έχει στήσει ένα μεταπτυχιακό για την βιο-οικονομία, το οποίο είναι και το πρώτο στην Ελλάδα με αυτό το αντικείμενο και ανάμεσα στα δέκα στην Ευρώπη».