A+ A A-

Συνέδριο Εκόνομιστ: Παρεμβάσεις για το αύριο στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη

Το μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, καθώς και η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα, μετά τις εκλογές και το PSI, βρέθηκαν στο επίκεντρο της 16ης συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist που διεξήχθη τη Δευτέρα 2 και την Τρίτη 3 Ιουλίου στην Αθήνα.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιόργκ Ασμουσεν, ενώ στο τέλος της πρώτης ημέρας αναμενόταν με ενδιαφέρον η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Για τις σχέσεις με τις αναπτυσσόμενες χώρες (BRIC) και τις ΗΠΑ μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Κούρκουλας.

Μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκαν για την μετά PSI εποχή, ο επικεφαλής του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης Αριστείδης Θωμόπουλος και για τα ενεργειακά θέματα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασ.Παπαγεωργίου.

Στη δεύτερη ημέρα των εργασιών, το ζήτημα των μεταρρυθμίσεων με στόχο η Ελλάδα να ανακτήσει ανταγωνιστικότητα και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης ανέλυσαν ο επικεφαλής της Task Force Χορστ Ράιχενμπαχ και από πλευράς κυβέρνησης ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. Επίσης, τοποθετήθηκαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος και ο επικεφαλής του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Κώστας Μητρόπουλος.

Στο θέμα της ανάπτυξης της οικονομίας ανέπτυξε τις θέσεις της η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο μίλησε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης.

Οι εργασίες του συνεδρίου του Economist ολοκληρώθηκαν με τις ομιλίες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ.Σταϊκούρα και του υπουργού Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκη, που θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό.

Οι Συζητήσεις Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση διοργανώνονται αδιάλειπτα από το 1997 μέχρι και σήμερα, φιλοξενώντας τον Πρωθυπουργό της χώρας, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Υπουργούς, επιφανείς επιχειρηματίες, Καθηγητές Πανεπιστημίων, καθώς και ομιλητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον ΟΟΣΑ και άλλους οργανισμούς.

Υπεύθυνη για τη διοργάνωση είναι η Hazlis & Rivas η οποία ιδρύθηκε το 1994 και από το 1996 είναι ο επίσημος και αποκλειστικός εκπρόσωπος των Economist Conferences για την Ελλάδα και την Κύπρο προσφέροντας βήμα διαλόγου και φέρνοντας κοντά την πολιτική με την επιχειρηματική κοινότητα, προσφέροντας γνώση και ενημέρωση για κάθε νέα εξέλιξη. Συντάκτες και αναλυτές από το περιοδικό The Economist αλλά και το Economist Intelligence Unit συντονίζουν εποικοδομητικούς διαλόγους και φιλοξενώντας διακεκριμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό εξετάζονται επιτυχίες και αποτυχίες, εκφράζονται προσδοκίες, γίνονται απολογισμοί και διατυπώνονται χρήσιμα συμπεράσματα.

Ακολουθούν τα βασικότερα σημεία από τις τοποθετήσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις των προσκεκλημένων ομιλητών.

ΓΙΟΡΓΚ ΑΣΜΟΥΣΕΝ, Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

«Η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να χάσει πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να αποφύγει ή να χαλαρώσει το πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει να εστιάσει στον τρόπο με τον οποίο θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων», διαμήνυσε σήμερα από το βήμα του συνεδρίου του Economist ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιοργκ Ασμούσεν, ο οποίος χαρακτήρισε το υφιστάμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής ως την καλύτερη επιλογή για την ελληνική οικονομία. Σημείωσε πάντως ότι χρειάζεται ισορροπία ανάμεσα στις εθνικές και στις ευρωπαϊκές ευθύνες της κρίσης. Ο κ. Άσμουσεν ανέφερε πως ακόμη και χωρίς το υφιστάμενο πρόγραμμα η Ελλάδα αναγκαστικά θα εφάρμοζε τη δημοσιονομική προσαρμογή και μάλιστα θα το έκανε με πιο βίαιο τρόπο. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι οι δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική οικονομία δεν απορρέουν από το ίδιο το πρόγραμμα αλλά από τις μη βιώσιμες πολιτικές, οι οποίες εφαρμόζονταν επί πολλά έτη στη χώρα. Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα οφείλει να τοποθετήσει εκ νέου το πρόγραμμα σε τροχιά, χαρακτήρισε «επικίνδυνα κοντόφθαλμες και αποσπασματικές» τις αναλύσεις που υποστηρίζουν την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Όσον αφορά στο αίτημα για αύξηση των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών κονδυλίων προς την Ελλάδα, δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία θα πρέπει πρώτα να βελτιώσει τη δυνατότητα απορρόφησης των πόρων (μόνο 35% έως σήμερα από τα ταμεία συνοχής). Παρατήρησε δε ότι το Ευρωομόλογο δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση εν μέσω της διαχείρισης μιας κρίσης, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να προηγηθεί η δημοσιονομική ένωση των χωρών - μελών. 

LAZA KEKIC, Διευθυντής Ευρώπης, Economist Intelligence Unit 

Στο 40% τοποθέτησε το μακροπρόθεσμο κίνδυνο διάλυσης του ευρώ ο Διευθυντής Ευρώπης και Υπεύθυνος Προβλέψεων του Economist Intelligence Unit Λάζα Κέκιτς, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι ευρύτερο από αυτό της ελληνικής οικονομίας. Σημειώνοντας ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους η ευρωπαϊκή οικονομία δείχνει να οπισθοδρομεί εκ νέου, καθώς και ότι οι χώρες -γνωστές ως- BRIC- εμφανίζουν σημάδια αποδυνάμωσης, παρουσίασε δυσοίωνες προοπτικές για τη διεθνή οικονομία, η οποία επί του παρόντος «συντηρείται από την Ασία». O ίδιος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως μία χώρα, η οποία διατηρείται τεχνητά στη ζωή και υποστήριξε ότι είναι μαθηματικά αδύνατη η επανάκαμψη της οικονομίας της υπό τις παρούσες συνθήκες, εντός της Ευρωζώνης. «Χωρίς υποτίμηση του νομίσματος, πώς μπορείς να πετύχεις ανάπτυξη;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά, τονίζοντας με νόημα ότι ένα καλό μέλλον για τη ζώνη του ευρώ δεν ταυτίζεται απαραίτητα με ένα καλό μέλλον για όλες τις χώρες - μέλη της.

DANIEL FRANKLIN, Executive Editor, The Economist

Πάντως, από την πλευρά του ο Executive Editor του περιοδικού The Economist Ντάνιελ Φράνκλιν εκτίμησε ότι ακόμη και αν μια μικρή χώρα - μέλος αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για ολόκληρη τη νομισματική ένωση, πιθανώς υποσκάπτοντας δεκαετίες προηγούμενης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο ίδιος διαπίστωσε ότι η αβεβαιότητα στην Ελλάδα στέλνει αρνητικά μηνύματα διεθνώς και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ συνειδητοποιούν πλέον το σημαντικό ρόλο των εξελίξεων στην Ευρώπη. Αναφερόμενος στη γερμανική οικονομία, μίλησε για στασιμότητα με ζοφερές προοπτικές.

 

 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ, Υφυπουργός Εξωτερικών

«Ο ελληνικός λαός έδειξε πολύ πρόσφατα ότι επιθυμεί να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη», τόνισε από το βήμα του Economist ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, αναφερόμενος στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Παράλληλα, επισήμανε ότι «η κρίση δεν πρέπει να μας εμποδίσει να συνεχίσουμε το ιστορικό ταξίδι μας στην Ευρώπη», προσθέτοντας ότι «η εξασφάλιση της σταθερότητας εξαρτάται από την ικανότητα προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης». Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως τόνισε ο κ. Κούρκουλας, η Ελλάδα θα επιβεβαιώσει τις δεσμεύσεις της «υπέρ των μεταρρυθμίσεων, της δημοσιονομικής προσαρμογής και θα επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις». Ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ενόψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2014, «θα αναθερμάνουμε τις προσπάθειες διεύρυνσης προς όλες τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα, η ειρήνη και η ευημερία στην ευρύτερη περιοχή».

ΙΑΝ ΛΕΣΣΕΡ, Γενικός Διευθυντής, Transatlantic Centre, The German Marshall Fund of the United States

 Την ανάγκη να μην απομακρυνθεί από την ευρωπαϊκή οικογένεια η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που διέρχεται, επισήμανε ο Ίαν Λέσσερ, Γενικός Διευθυντής του Transatlantic Centre, German Marshall Fund of the United States στην ομιλία του στη 16η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση του Economist. «Τι ρόλο θα παίξει η Ελλάδα αν περιθωριοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση;», διερωτήθηκε, υποστηρίζοντας ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει σε ευρωπαϊκή τροχιά. «Η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σημαντική για την Αμερική. Αν η ΕΕ δεν είναι συνοδοιπόρος μας, δεν προχωράμε σωστά», πρόσθεσε ο κ. Λέσσερ, καλώντας την Ευρώπη «να σκεφτεί για το μέλλον της, έχοντας στο μυαλό της το διεθνές σκηνικό που διαμορφώνεται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο». Υπογράμμισε, τέλος, ότι υπάρχει «σημαντικό διακύβευμα στη διασφάλιση της σταθερότητας σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη».

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΛΑΤΙΑΣ, Καθηγητής Στρατηγικής, Επικεφαλής Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιά

 «Οι φωτεινές μέρες της Ευρώπης είναι πίσω μας. Προβλέπω ότι θα ισχύσει το σενάριο της αργής και βασανιστικής παρακμής», ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Αθανάσιος Πλατιάς, καθηγητής Στρατηγικής και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. «Το ειδικό βάρος της Ευρώπης στο διεθνές σύστημα μειώνεται ραγδαία. Σήμερα οι δέκα μεγαλύτερες ασιατικές χώρες έχουν ΑΕΠ μεγαλύτερο από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ», σημείωσε ο καθηγητής, εκτιμώντας ότι «το πρότζεκτ της ευρωπαϊκής ενοποίησης δείχνει εξαιρετικά αβέβαιο. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη ραγδαία οπισθοδρόμηση της Ευρώπης. Το ευρωπαϊκό εγχείρημα απειλείται». Ο κ. Πλατιάς υποστήριξε ότι «η δημιουργία του κοινού νομίσματος είναι αυτή που οδήγησε στη σημερινή κρίση», διότι δεν συνοδεύτηκε από την οικοδόμηση των κατάλληλων οικονομικών και πολιτικών θεσμών. «Βάλαμε το κάρο μπροστά από το άλογο», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για μια «ηγεμονική Γερμανία».

ΤΖΟΝ ΝΤΕΦΤΕΡΙΟΣ, Παρουσιαστής Οικονομικών Θεμάτων και Οικοδεσπότης της εκπομπής για τις αναδυόμενες αγορές, CNN

Την ανάγκη «να προσδιοριστούν με σαφήνεια οι σχέσεις της Αμερικής με την Ευρώπη», υπογράμμισε ο παρουσιαστής οικονομικών θεμάτων και οικοδεσπότης της εκπομπής για τις αναδυόμενες αγορές του CNN Τζον Ντεφτέριος, μιλώντας σήμερα στη 16η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist. «Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση» τόνισε, συμπληρώνοντας: «Δείτε πώς κινείται η Κίνα στο παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ-ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Αισιόδοξος ότι το προσεχές διάστημα η Ελλάδα θα επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι θα ξεπερνούν το 2,5% του ΑΕΠ δήλωσε από το βήμα του Economist ο Πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Παναγιώτης-Αριστείδης Θωμόπουλος, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι στην περίοδο 2013-2014 θα έχει επιτευχθεί η σταθεροποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Πάντως, σημείωσε ότι πολλές τράπεζες δεν θα μπορέσουν να σταθούν μόνες τους στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον και συνέστησε συνεργασίες, οι οποίες θα τις κάνουν ελκυστικότερες για επενδύσεις. Ο κ. Θωμόπουλος επισήμανε ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει κατανείμει έως σήμερα 18 δις ευρώ στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών. Αναφορικά με τις αντιδράσεις τραπεζικών κύκλων, οι οποίοι θεωρούν ότι μέσα από τις εξελίξεις περιορίζεται η ανεξαρτησία του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο ίδιος υπογράμμισε πως στο πλαίσιο μιας σχέσης αλληλεξάρτησης «όλοι εκχωρούν ανεξαρτησία στην Ευρωζώνη». Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Θωμόπουλος ανέφερε ότι το προσωπικό στις ελληνικές τράπεζες έχει μειωθεί έως και κατά 30%. Επιπλέον, έχουν περικοπεί οι αποδοχές τόσο υψηλόβαθμων στελεχών όσο και εργαζόμενων (20-30%). Παράλληλα, συμπέρανε ότι η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από δυναμισμό και πως θα πρέπει να αναληφθεί η αντίστοιχη πολιτική ευθύνη, η οποία θα ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

GILLES MOEC, Διευθύνων Σύμβουλος, Co-Head of European Economics Research Global Markets CIB Markets, Deutsche Bank Group

Το ελληνικό δημόσιο χρέος (163,2% του ΑΕΠ μετά το PSI) θα παραμένει υψηλό ακόμη και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, υπογράμμισε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του Ομίλου της Deutsche Bank Ζιλ Μεκ, ο οποίος εντόπισε το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας στην αδυναμία συλλογής φόρων (στο 41% του ΑΕΠ). Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα «για να πείσει τους φορολογούμενους της βόρειας Ευρώπης να δανείζουν τα λεφτά τους, θα πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής». Ανάμεσα σε άλλα, σημείωσε ότι οι δαπάνες του ελληνικού Δημοσίου για τα χρεολύσια ενός έτους ανέρχονται στο 6,4% του ΑΕΠ. 

JEROME FINKEL, Αντιπρόεδρος, Blackrock, Ηνωμένο Βασίλειο

«Τους τελευταίους 18 μήνες το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δέχθηκε πολλή πίεση (PSI κ.ά.) με αποτέλεσμα να καθίσταται αβέβαιο το μέλλον του», εκτίμησε από το βήμα του Economist ο Αντιπρόεδρος της Blackrock Ζερόμ Φίνκελ, ο οποίος πρόσθεσε ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο κρατικός έλεγχος των τραπεζών, τόσο πιο αρνητικό είναι το μήνυμα προς τις αγορές. Ο ίδιος προέκρινε την ολοκληρωμένη πληροφόρηση για το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών ως συνθήκη βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος.

MEGAN GREENE, Διευθύντρια για την ευρωπαϊκή οικονομία, Επικεφαλής της ομάδας του Nouriel Roubini για την κρίση στην ευρωζώνη, Roubini Global Economics

Οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από τη ζώνη του Ευρώ ανέρχονται στο 85%, εκτίμησε στο συνέδριο του Economist η επικεφαλής της ομάδας του Nouriel Roubini για την κρίση στην ευρωζώνη Μέγκαν Γκριν, η οποία ανέφερε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα αποφευχθεί μόνο αν η Ιταλία και η Ισπανία πείσουν τη Γερμανία για ένα μεγάλο πακέτο στήριξης των αδύναμων κρίκων της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της κοινής διαχείρισης χρέους. Η Κα Γκριν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι όποιο και αν ήταν το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα δεν θα άλλαζε το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σε παρατεταμένη ύφεση. «Θα ακολουθήσουν επιπλέον μέτρα λιτότητας, έντονη πολιτική αβεβαιότητα και τάση του εκλογικού σώματος προς κυβερνήσεις οι οποίες θα προσπαθούν να παρουσιάζουν εναλλακτικές επιλογές», εκτίμησε ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις. Η ίδια χαρακτήρισε την έξοδο από το ευρώ, με στόχο τη νομισματική υποτίμηση, δύσκολη αλλά όχι καταστροφική επιλογή. Επιπλέον, υποστήριξε ότι η περίπτωση της Πορτογαλίας δεν θα πρέπει να διαχωρίζεται από την αντίστοιχη της Ελλάδας, θεωρώντας αναγκαία την αποφασιστικότερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. Προέβλεψε δε την εφαρμογή PSI και σε χώρες όπως η Ιρλανδία. 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΒΒΑΘΑΣ, Αντιπρόεδρος Κινήματος Πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε»

Την επιτακτική ανάγκη της «άμεσης αναστροφής των αρνητικών προοπτικών για τη χώρα μας» επισήμανε μιλώντας σήμερα στην ετήσια Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Πολιτών «Καταναλώνουμε ό,τι παράγουμε» Γεώργιος Καββαθάς, ζητώντας «να στηριχθεί άμεσα η ελληνική παραγωγή».«Κάθε άλλη αντίθετη πρακτική αποδυναμώνει την οικονομία», εκτίμησε, διαπιστώνοντας ότι «δυστυχώς αυτό συμβαίνει ήδη στην Ελλάδα». Επικαλούμενος στοιχεία του Economist, σύμφωνα με τα οποία η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει το 7% μέσα στο 2012, ο κ. Καββαθάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, απευθύνοντας έκκληση για «στήριξη των ελληνικών προϊόντων». 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΙΣΙΜΙΣΗΣ, Διευθύνων Σύμβουλος, BicViolex

Στο παράδειγμα της εταιρείας του αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Bic-Βιολέξ και Παγκόσμιος Διευθυντής της Bic Razor Blades Δημήτρης Πισιμίσης, για να αποδείξει ότι η χώρα μας μπορεί, με τις κατάλληλες στρατηγικές, να βγει από την κρίση. «Υπάρχει μια άλλη Ελλάδα, την οποία δεν γνωρίζουμε. Μια Ελλάδα που δημιουργεί, παράγει και εξάγει», είπε ο κ. Πισιμίσης, αναφερόμενος στην ελληνική Bic, η οποία έχει αναπτύξει διεθνή παρουσία. «Η ανάπτυξη δεν θα έρθει από το κράτος. Έχουμε ξεχάσει τι θα πει ανταγωνισμός. Πρέπει να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικές εταιρείες και να κάνουμε ανοίγματα στο εξωτερικό, αλλιώς δεν θα βγούμε από την κρίση», σημείωσε ο κ. Πισιμίσης και πρόσθεσε ότι «μέσα σε όλους τους Έλληνες υπάρχει ένας σύγχρονος, πολυμήχανος Οδυσσέας». 

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ)

Οι εξαγωγές «είναι η απάντηση και η μόνη λύση απέναντι στην κρίση», υποστήριξε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Δημήτριος Λακασάς, τονίζοντας ότι «η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο της χώρας από την ύφεση» και, προς την κατεύθυνση αυτή, «η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο». Όπως υπογράμμισε ο κ. Λακασάς, «πρέπει να σταματήσουμε να περιμένουμε τα πάντα από το κράτος. Ο ιδιωτικός τομέας θα είναι ο μοχλός της ανάπτυξης». Ο κ. Λακασάς υποστήριξε ότι το «τραγικό λάθος» που έγινε πριν από δύο χρόνια είναι ότι δεχθήκαμε να μας επιβληθεί «λιτότητα χωρίς ανάπτυξη». Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση «να μην σκεφτεί το πολιτικό κόστος και να μην ολιγωρήσει, προχωρώντας άμεσα σε μεταρρυθμίσεις». 

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Τη σταθερή προσήλωση της νέας κυβέρνησης στην τήρηση των ενεργειακών στόχων της χώρας διαμήνυσε από το βήμα του Economist ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Ασημάκης Παπαγεωργίου, λέγοντας πως οι διεθνείς συνεργασίες πρόκειται να συμπληρωθούν από προγράμματα επεκτάσεων των δικτύων. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η προώθηση των αποκρατικοποιήσεων θα διευκολύνει την είσοδο επενδυτικών κεφαλαίων και τεχνογνωσίας στην ελληνική αγορά. 

ΧΑΡΗΣ ΣΑΧΙΝΗΣ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΠΑ

Τη μεγάλη δυναμική στον τομέα του φυσικού αερίου επισήμανε μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χάρης Σαχίνης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ανέπτυξε τη στρατηγική της διαφοροποίησης των πηγών, την οποία επιδιώκει η Ευρώπη. Όσον αφορά στο αέριο της ανατολικής Μεσογείου από την Κύπρο, υπογράμμισε ότι αυτό «δεν θα έρθει όλο με αγωγό». 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΡΣΕΝΟΣ, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΣΦΑ

Τις θετικές επιπτώσεις από την απελευθέρωση της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου το 2010 επισήμανε στο σημερινό συνέδριο του Economist Γιώργος Παπαρσένος, ο οποίος έκανε λόγο για νέους παίκτες καθώς και πτώση στις μέσες τιμές. Ανάμεσα σε άλλα, χαρακτήρισε κρίσιμο το ρόλο του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα (45% αύξηση της χρήσης του). 

ΣΟΛΩΝ ΚΑΣΙΝΗΣ, Διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας, Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Κύπρος

Στην πορεία υλοποίησης του σχεδίου για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε ο Διευθυντής Υπηρεσίας Ενέργειας από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Σόλων Κασίνης, ο οποίος τόνισε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η λεκάνη της Λεβαντίνης θα διαθέσει 122 tcf φυσικού αερίου και 1,68 δις βαρέλια πετρελαίου. 

RIKARD SCOUFIAS, Γενικός Διευθυντής Ελλάδος, Trans Adriatic Pipeline (TAP)

Επένδυση ύψους 1,5 δις ευρώ -η οποία συνδέεται με περίπου 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας- προβλέπει ο σχεδιασμός του ΤΑΡ για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή για την Ελλάδα Rikard Scoufias, ο οποίος πάντως, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist, εκτίμησε ότι η χώρα «έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της». Η συνολική επένδυση αφορά σε περισσότερα από 20 δις δολάρια με στόχο τη μεταφορά 10 δις κ.μ. φυσικού αερίου. 

Αρθούρος Ζερβός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ

Ο τομέας της ενέργειας βρίσκεται στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, με στόχο να βγει η χώρα από την κρίση, ανέφερε από το βήμα του Economist ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, επισημαίνοντας την ανάγκη για «σημαντικές επενδύσεις». «Η πρόσφατη αφαίρεση της άδειας τεσσάρων προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος ανέδειξε την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου στον τομέα της ενέργειας», υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, προτείνοντας την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας της αγοράς με σύναψη διμερών συμβολαίων μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών. «Η παρατεταμένη οικονομική κρίση επηρεάζει αρνητικά τις εταιρείες ενέργειας, συμβάλλοντας στη σημαντική αύξηση των ελλειμμάτων και στη μεγάλη συρρίκνωση της ρευστότητας», προειδοποίησε ο κ. Ζερβός, καλώντας την πολιτεία και τον επιχειρηματικό κόσμο «να συνεργαστούν, πατάσσοντας τη γραφειοκρατία». 

Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας

Αν δεν βρεθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε ακόμη και σε κατάρρευση της αγοράς, ή ακόμη και σε μπλακάουτ μέσα στο προσεχές διάστημα, προειδοποίησε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας Αναστάσιος Καλλιτσάντσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έλλειμμα της αγοράς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αγγίζει τα 200 εκατ. ευρώ. «Σήμερα συνεχίζουν να διατηρούνται βαρύτατες δομικές και διοικητικές στρεβλώσεις στην αγορά», είπε ο κ. Καλλιτσάντσης, προσθέτοντας ότι «το υποτιθέμενο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτροπαραγωγής, αφορά μόνο στην παραγωγή με χρήση φυσικού αερίου και όχι στην παραγωγή με λιγνίτη ή με χρήση υδροηλεκτρικής ενέργειας». Ο κ. Καλλιτσάντσης κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει άμεσα να εκπονηθεί ένα πενταετές αναπτυξιακό σχέδιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα της ρευστότητας.


Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλ. Τσίπρας επεσήμανε στην ομιλία του ότι «το χρονικό διάστημα που έχει μεσολαβήσει από την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, θυμίζει σε πολλά την πρώτη μετεκλογική περίοδο του 2009» εκτιμώντας ότι το μετεκλογικό τοπίο θυμίζει την «ανησυχητική ηρεμία πριν την αναμενόμενη καταιγίδα». Μίλησε για «προσχηματική» προγραμματική συμφωνία πολιτικών δυνάμεων, που, όπως είπε, είναι εκ των προτέρων αποφασισμένες να συνεχίσουν την εφαρμογή του μνημονίου.

Υποστήριξε ακόμη πως η τρικομματική κυβέρνηση απέδειξε πως δεν έχει ούτε τη βούληση ούτε την προετοιμασία για να διαπραγματευτεί κι ότι στην πιο κρίσιμη μάχη της Συνόδου Κορυφής δεν μπήκε στον κόπο να μπει καν στο γήπεδο και να αγωνιστεί. Χαρακτήρισε δε την επιμήκυνση δημοσιονομικής προσαρμογής υπεκφυγή και όχι λύση για το πρόβλημα, στο βαθμό που συνεχίζει να βασίζεται σε προγράμματα σκληρής λιτότητας. Συμπλήρωσε δε πως το μνημόνιο επιτείνει την ύφεση και εντείνει τη δανειακή επιβάρυνση της χώρας.

«Η άμεση ακύρωση των πολιτικών του μνημονίου αποτελεί τη μόνη πραγματική εθνική ανάγκη», είπε ακόμη ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι η μοναδική εναλλακτική κυβερνητική λύση απέναντι στην τρικομματική συγκυβέρνηση συνέχισης του μνημονίου είναι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και το κυβερνητικό του πρόγραμμα. «Οσο περισσότερο θα διαρκεί το μνημόνιο, τόσο πιο γρήγορα θα εξαντλούνται οι κοινωνικές και οικονομικές αντοχές της χώρας», σημείωσε. Τόνισε ότι η συνέχιση της μνημονιακής λιτότητας είναι που θα οδηγήσει στο τέλος στην εξώθηση της χώρας στην οικειοθελή αποχώρηση από την ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα είναι «απευκταία για όλους». Ο κ. Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση με αφορμή την εξαίρεση, όπως είπε, της χώρας από τις «καταρχήν θετικές» αποφάσεις του Συμβουλίου για τις «υπερχρεωμένες» χώρες του ευρωπαϊκού νότου. «Καμία συζήτηση για κανένα θέμα δεν μπορεί να ξεκινήσει με την τρόικα πριν διασφαλιστεί ρητά για τη χώρα το κεκτημένο της 29ης Ιουνίου», υπογράμμισε και επισήμανε ότι θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ό,τι ισχύει για την υπόλοιπη ευρωζώνη. Η εξαίρεση της Ελλάδας από την απόφαση του Συμβουλίου υπονομεύει την ισοτιμία της στην ευρωζώνη, πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η προσαρμογή που προτείνει θα προέλθει από τη φορολόγηση των υψηλών εισοδημάτων, που προϋποθέτει τη ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος. Μίλησε ακόμη για άμεσο πάγωμα μειώσεων σε κοινωνικές δαπάνες, μισθούς και συντάξεις και ριζική επανεξέταση και ανακατανομή των δημόσιων δαπανών, «πάγωμα» των άμεσων μέτρων λιτότητας για το επόμενο διάστημα, διεκδίκηση μορατόριουμ αποπληρωμής προς την τρόικα έως ότου η οικονομία αποκτήσει θετικό πρόσημο και προγράμματα επενδύσεων μέσω της ΕΤΕπ.

HORST REICHENBACH, Επικεφαλής της Task Force (Ομάδα Δράσης) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα 

«Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την ελληνική οικονομία. Υπάρχουν δύσκολοι δρόμοι», τόνισε σήμερα σε ομιλία του στο διήμερο συνέδριο του Economist ο Χόρστ Ράιχενμπαχ, επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι «η κατάσταση είναι κρίσιμη και είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθεί τώρα η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ακόμη και με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αν δεν τύχουν σωστής διαχείρισης τα οικονομικά της χώρας».

 «Περιμένω με ανυπομονησία να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση. Πιστεύω ότι υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα», ανέφερε. 

Ο κ. Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι πρέπει να βελτιωθεί η διαχείριση των εσόδων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, «έτσι ώστε να έχουμε γρήγορη λήψη αποφάσεων στην ελληνική Διοίκηση». 

Αναφερόμενος στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, έκανε λόγο για ανάγκη «βελτίωσης των εξαγωγών, απλοποίηση των διαδικασιών για ίδρυση επιχειρήσεων, μείωση της γραφειοκρατίας, άρση των περιορισμών δημιουργίας νέων επιχειρήσεων και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας».

Εξειδικεύοντας τη θέση του στο θέμα της γραφειοκρατίας, ο κ. Ράιχενμπαχ σημείωσε ότι «οι εταιρείες καλούνται να κρατούν αρχεία για φορολογικούς λόγους, τα οποία όμως είναι πολύπλοκα και επιδέχονται διαφορετικές ερμηνείες. Είναι πολύ σημαντικό -πρόσθεσε- να αντικατασταθεί αυτή η διαδικασία από ένα πλαίσιο που θα κρατά μια καλή ισορροπία μεταξύ της καταγραφής των αρχείων και της φοροδιαφυγής».

Ο Χορστ Ράιχενμπαχ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μείωση του διοικητικού βάρους και στην απλοποίηση των διαδικασιών για την έναρξη νέων επιχειρήσεων. «Το πρώτο βήμα είναι να αποσυμφορηθούν οι περιοχές που σχετίζονται με τον ΦΠΑ και τις εξαγωγές» τόνισε, χαρακτηρίζοντας τις ιδιωτικοποιήσεις «πολύ σημαντικές για το οικονομικό μέλλον της Ελλάδας». 

ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ, Υφυπουργός Ανάπτυξης 

«Η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση», διεμήνυσε σε ομιλία του στην 16η Στρογγυλή Τράπεζα με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης.

Αναφερόμενος στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, τόνισε ότι «συζητάμε τις αναγκαίες τροποποιήσεις των όρων του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής, αλλαγές που χρειάζονται ώστε το πρόγραμμα να μπορεί να πετύχει τους στόχους του», καθώς -όπως είπε- το υπάρχον πρόγραμμα «είναι αναγκαίο, αλλά δεν είναι από μόνο του ικανό να μας βγάλει από τα σημερινά αδιέξοδα». Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη να υπάρξουν «συμπληρωματικές αναπτυξιακές δράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφερόμενος στην «εκπόνηση ενός σύγχρονου αναπτυξιακού χωροταξικού σχεδιασμού». «Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει, να προχωρήσει μπροστά, να δημιουργήσει, να ανακάμψει η οικονομία και να δημιουργηθούν βιώσιμες θέσεις εργασίας», είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, προσθέτοντας ότι «η δημιουργία της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με πλήρεις αρμοδιότητες και πνοή τετραετίας, θέτει βάσεις ανάπτυξης και σταθερότητας στην οικονομία». 

«Τώρα προέχει η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού και παραγωγικού προτύπου, ώστε να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού, να δούμε επιτέλους φως στην άκρη του τούνελ», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Το στοίχημα που βάζουμε είναι να επιτευχθεί η σταθεροποίηση και μετά η ανάκαμψη, με όρους κοινωνικής συνοχής, διότι αυτή η κοινωνία έχει προ πολλού ξεπεράσει τα όρια αντοχής της», πρόσθεσε. Ο κ. Μηταράκης τόνισε ότι απαιτούνται «ριζικές αλλαγές στο γραφειοκρατικό καθεστώς, στη βελτίωση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα, στην απελευθέρωση των μεγάλων έργων των ΕΣΠΑ, στην αύξηση της ρευστότητας στην αγορά, την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και τη δραστική προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων».

 Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο, ανέφερε ότι «πρώτη μας προτεραιότητα είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου, όχι η μείωση της ποσότητας των προσώπων του Δημοσίου». 

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης προανήγγειλε την άμεση δημιουργία Ειδικής Υπηρεσίας Απεμπλοκής Επενδύσεων. «Για κάθε επένδυση ανοίγει ειδικός φάκελος, τον οποίον παρακολουθούν και ξεμπλοκάρουν όταν χρειαστεί στελέχη της Διοίκησης, με ένα μόνο σημείο επαφής για τον επενδυτή. Τα στάδια αδειοδότησης θα μειωθούν», εξήγησε. Παράλληλα, ανέφερε ότι θα υπάρξει «παρακολούθηση με ηλεκτρονικό σύστημα όλων των επενδύσεων», ενώ «διερευνάται άμεσα η λειτουργία ειδικών οικονομικών ζωνών, με προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων». 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΣΟΠΕΛΑΣ, Διευθύνων Σύμβουλος McKinsey & Company, Ελλάδα

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο παράδειγμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Η ανάπτυξη πρέπει να επιτευχθεί μέσα από επενδύσεις τόσο του δημόσιου, όσο και του ιδιωτικού τομέα», εκτίμησε από το βήμα του Economist ο Διευθύνων Σύμβουλος της McKinsey & Company Ελλάδος Γεώργιος Τσόπελας, διαπιστώνοντας ότι «το όλο οικονομικό μοντέλο της Ελλάδας απέχει πολύ από το να επανέλθει σε υγιές επίπεδο, κινούμενο δυστυχώς προς την αντίθετη κατεύθυνση». Ο κ. Τσόπελας αναφέρθηκε στην ανάγκη «να υπάρξει ένα σύστημα αναθεώρησης των φόρων και να ξεμπλοκαριστούν οι επενδύσεις», προτείνοντας παράλληλα «να δημιουργηθεί μια υπηρεσία εντοπισμού ταλέντων, μέσω της οποίας θα προσληφθούν 200 άτομα, τα οποία θα τοποθετηθούν σε σημαντικές θέσεις του Δημοσίου ή ακόμη και σε θέσεις υφυπουργών».

ΤΑΣΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ, Διευθύνων Σύμβουλος Diageo Ελλάδος Diageo Guinness Continental Europe

«Τώρα είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας να παραμείνει στην ευρωζώνη», προειδοποίησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Diageo Ελλαδος και Diageo Guinness Continental Europe Τάσος Ευαγγέλου σε ομιλία του στη 16η Στρογγυλή Τράπεζα του Economist, επισημαίνοντας ότι «η επανεκκίνηση της οικονομίας προϋποθέτει ανάπτυξη». Περιγράφοντας το υπάρχον σκηνικό, έκανε λόγο για «ακραία φορολόγηση», προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε βιώσει πλήρες σχέδιο εξόδου από την κρίση, ούτε έχουμε δει σχέδιο για αποκατάσταση των χαμένων θέσεων εργασίας». Καταλήγοντας, ο κ. Ευαγγέλου ανέφερε ότι απαιτείται «ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών και διαμόρφωση ενός ευνοϊκού επενδυτικού κλίματος για προσέλκυση νέων επενδύσεων». 

JEROME LOUBERE, Διευθύνων Σύμβουλος Carrefour Marinopoulos Group

Στη συμβολή της εταιρείας του στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα αναφέρθηκε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Διευθύνων Σύμβουλος της Carrefour Marinopoulos Group Ζερόμ Λουμπέρ. «Προσφέρουμε τα προϊόντα μας στους καταναλωτές στις χαμηλότερες τιμές. Επιπλέον, παρέχουμε έκπτωση 10% στους ανέργους και σε άλλες ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού και έχουμε διανείμει δωρεάν τρόφιμα σε 17.000 οικογένειες, μέσα από κοινωνικά παντοπωλεία που έχουμε συστήσει», είπε χαρακτηριστικά. Ο κ. Λουμπέρ διατύπωσε ορισμένες προτάσεις που θα συμβάλουν στην αναστροφή του αρνητικού κλίματος, όπως η λειτουργία των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές στις τουριστικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για την αποχώρηση του ομίλου του από την Ελλάδα, διευκρίνισε ότι «η Carrefour θα παραμείνει ως επωνυμία στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε μέσω franchise. Απλώς αλλάζει η δομή των μετόχων».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ, Διευθύνων Σύμβουλος Intralot Group, μέλος ΔΣ, ΣΕΒ

«Στην Ελλάδα είναι αναγκαίες οι επενδύσεις, οι οποίες όμως προϋποθέτουν ένα σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, το οποίο ελπίζω ότι, μετά από πολλούς μήνες, έχουμε σήμερα», τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Intralot Group και μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος σε εισήγησή του στο συνέδριο του Economist. Αναφερόμενος στο σύστημα φορολογίας, ζήτησε να υπάρξει «ένα απλό φορολογικό καθεστώς, μέσα από ένα νόμο ο οποίος να μην υπερβαίνει τις 30 σελίδες».

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να μετακινηθούμε από ένα μοντέλο κατανάλωσης σε ένα μοντέλο παραγωγής», τόνισε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. «Η Ελλάδα χρειάζεται rebranding», κατέληξε.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

«Χρειάζεται μία φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική προσαρμογή» της Ελλάδας, διαμήνυσε σε ομιλία του στη 16η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος διέκρινε «τεράστια απόσταση» ανάμεσα στις δεσμεύσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για παράλληλα αναπτυξιακά μέτρα και την «πραγματικότητα των Βρυξελλών» στην πράξη.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η Ελλάδα «τιμά και θα τιμά την ιδιότητά της ως κράτους - μέλους της Ευρωζώνης», αλλά σημείωσε ότι δεν μπορεί να μένει αδιάφορη μπροστά στην αυξανόμενη ύφεση και στην ανεργία, η οποία ξεπερνά το 22%. Επανέλαβε το αίτημα για παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής έως το τέλος του 2017 (τουλάχιστον έως το τέλος του 2016), ως «μήτρα» της όποιας λύσης, και σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε ότι θα πρέπει αφενός να δημιουργηθεί ένα νέο χρηματοδοτικό σχήμα, αφετέρου να διασφαλιστεί ότι θα προκύπτει ένα βιώσιμο δημόσιο χρέος. Επιπλέον, αξίωσε και για τις ελληνικές τράπεζες τη δυνατότητα απευθείας ανακεφαλαιοποίησης από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε έλλειμμα τη μη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση «εθνικής ευθύνης» και επέμεινε στη δημιουργία εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με την κυβέρνηση ως προς το στόχο αναπροσαρμογής των όρων που συνοδεύουν το δανεισμό της χώρας.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη επανεκτίμησης των μακροοικονομικών προγνώσεων για την Ελλάδα, φέρνοντας ως παράδειγμα την ύφεση και την ανεργία οι οποίες «ήταν πάντα μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες». 

Σχολιάζοντας την κριτική του επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μία ημέρα πριν στο συνέδριο του Economist, κατά της χρονικής επιμήκυνσης του προγράμματος, σημείωσε ότι την παράταση του δανεισμού δεν προκαλεί η πρόταση αυτή καθ’ αυτήν αλλά η παράταση της ύπαρξης ελλειμμάτων. 

Αναφερόμενος στο δημόσιο τομέα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε μία αξιολόγηση των υπηρεσιών, των δομών και του προσωπικού, η οποία θα οδηγήσει σε μετατάξεις και καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Σε αυτό το πλαίσιο, τάχθηκε κατά των απολύσεων τις οποίες εισηγείται η τρόικα, ως λιγότερο αποτελεσματικού -και δημοσιονομικά- μέτρου. 

Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, σημείωσε ότι χρειάζεται επιτάχυνση των διαδικασιών, οι οποίες εκκρεμούν αλλά και παράλληλη μείωση του κινδύνου της χώρας προκειμένου να υπάρξουν διαθέσιμες αγορές. 

ΚΩΣΤΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου

«Δεν έχουμε άλλο χρόνο, πρέπει να εκτελέσουμε τα υπεσχημένα προς τους ίδιους τους εαυτούς μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Κώστας Μητρόπουλος, ο οποίος μετέφερε ότι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για τη διεκπεραίωση 28 αποκρατικοποιήσεων (καταγεγραμμένα 82.000 ακίνητα). Ο ίδιος εκτίμησε ότι είναι εφικτός ο στόχος άντλησης 15 δις ευρώ έως το 2015, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι θετικές οι αγορές.

Αναφερόμενος στους λόγους καθυστέρησης των αποκρατικοποιήσεων για τις οποίες έχει δεσμευτεί η χώρα απέναντι στους δανειστές της, μίλησε για επιπτώσεις από τις διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες στη δυνατότητα συνεδρίασης του ΔΣ του Ταμείου. Παράλληλα, στάθηκε στον αποκλεισμό της χώρας από τις αγορές και στην αξίωση των επενδυτών για «περισσότερη ορατότητα» γύρω από το μέλλον της χώρας πριν από οποιαδήποτε πρωτοβουλία, στη δυσκολία χρηματοδότησης των επενδυτών από το τραπεζικό σύστημα αλλά και στις εκκρεμείς 72 νομικές και διοικητικές ενέργειες -αρμοδιότητα της κυβέρνησης- που χρειάζεται να υλοποιηθούν για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. 

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, σήμερα σημειώνεται αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για 6 αποκρατικοποιήσεις (Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, αεροδρόμιο Ελληνικού κ.ά.). Επίσης, άλλες 9 προετοιμάζονται (Ελληνικά Πετρέλαια, Εγνατία Οδός, ΕΥΔΑΠ κ.ά.) και 13 θα τεθούν στο προσκήνιο στο εγγύς μέλλον (λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες). 

Ο κ. Μητρόπουλος επισήμανε ότι οι προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις -σε δεύτερο χρόνο- θα οδηγήσουν επιπλέον σε υποδομές ύψους 8 δις και ακίνητη περιουσία ύψους 18 δις. Επισήμανε δε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, οι αποκρατικοποιήσεις μπορούν να συνδράμουν με 3% του ΑΕΠ και 150.000 θέσεις εργασίας. 

Ο ίδιος επικαλέστηκε έρευνες σύμφωνα με τις οποίες η πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού τάσσεται υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Επιπλέον, διαπίστωσε ότι σήμερα υπάρχει η τάση προτίμησης επενδύσεων σε ελληνικά ομόλογα (τα οποία βρίσκονται σε έκπτωση της τάξης του 85%) παρά σε φυσικές επενδύσεις. 

Σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, 11 μήνες μετά τη δημιουργία του Ταμείου, «το οποίο ξεκίνησε χωρίς καμία υποδομή», υλοποιήθηκαν 4 πράξεις και συγκεντρώθηκαν 1,56 δις ευρώ.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Πρόεδρος, ΤΕΜΕΣ 

Τη γραφειοκρατία, την έλλειψη υποδομών, την απουσία σταθερού φορολογικού καθεστώτος αλλά και τη χαμηλή οικονομική αποδοτικότητα των επενδύσεων βάσει του ελληνικού νομικού καθεστώτος επισήμανε ως μεγάλα εμπόδια για την προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στην Ελλάδα σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Πρόεδρος της ΤΕΜΕΣ Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος. Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε στις προοπτικές των επενδύσεων σε υποδομές γκολφ και εξοχικής κατοικίας (200 εκατ. τουρίστες επιλέγουν για τις διακοπές τους τη Μεσόγειο). 

ΕΥΤΥΧΙΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ, Αντιπρόεδρος, Aegean Airlines

Τις μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης των 39 αεροδρομίων της χώρας, και δη του αερολιμένα της Αθήνας (αξιοποιεί σήμερα μόνο το 40% των δυνατοτήτων του), επισήμανε στην εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο αντιπρόεδρος της Aegean Airlines Ευτύχιος Βασιλάκης. Αναφορικά με την Aegean, σημείωσε ότι μετά από 12 χρόνια λειτουργίας καλύπτει 139 δρομολόγια και εξυπηρετεί 3,5 εκατ. επιβάτες.

Σημείωσε, πάντως, ότι τα τελευταία 5 χρόνια παρατηρείται μείωση των αφίξεων (περίπου 16% εφέτος από πέρυσι όσον αφορά στους διεθνείς επιβάτες οι οποίοι εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 7,5 εκατ.)

Ανάμεσα σε άλλα, υπογράμμισε ότι στην πράξη το αυτοχρηματοδοτούμενο αεροδρόμιο δεν είναι και αυτοδιαχειρίσιμο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ακόμη και για την αγορά ενός υπολογιστή χρειάζεται άδεια από το αρμόδιο υπουργείο.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΛΛΑΛΗΣ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνικό ΑΕ

Το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού βρίσκεται σε εξαιρετικά στρατηγική θέση και είναι πολύ μεγάλο: μπορεί να φιλοξενήσει δύο Central Park της Νέας Υόρκης και δύο πριγκιπάτα του Μονακό, δήλωσε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του στο διεθνές συνέδριο του Economist ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικό ΑΕ Σπύρος Πολλάλης, ο οποίος ανέφερε ότι επιδίωξη της εταιρείας είναι να αυξήσει τις τιμές των μετοχών της, οι οποίες μεταφέρθηκαν στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΛΛΗΣ, Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Υπουργείο Ναυτιλίας 

Το πλαίσιο της λιμενικής πολιτικής της κυβέρνησης θα έχει διαμορφωθεί στο τέλος του Σεπτεμβρίου, προανήγγειλε από το συνέδριο του Economist ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Αθανάσιος Πάλλης. Ο ίδιος εκτίμησε ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν μπορεί να περιλάβει όλα τα λιμάνια της χώρας, καθώς είναι λίγες οι μεγάλες υποδομές, οι οποίες είναι σε θέση να δεχτούν σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων -έκανε λόγο για θετικά αποτελέσματα από τη συνεργασία του ελληνικού Δημοσίου με την κινεζική εταιρεία Cosco. 

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ, Πρόεδρος, Ανεξάρτητοι Έλληνες

«Ο τουρισμός, η ναυτιλία και η ενέργεια είναι οι τρεις τομείς που μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει», τόνισε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Για να αναπτυχθούν οι τομείς αυτοί «χρειάζεται σταθερό περιβάλλον, κάτι που συνεπάγεται σταθερή νομοθεσία», ανέφερε ο κ. Καμμένος, προσθέτοντας ότι «δεν θα επενδύσει κανείς στην Ελλάδα εάν δεν υπάρχει ένας σταθερός φορολογικό νόμος, που καμία κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αλλάξει για τα επόμενα δέκα χρόνια».

«Μια χώρα στην οποία οι επιχειρήσεις πληρώνουν 45% φόρο, όταν σε γειτονικές χώρες ο φόρος είναι 10%, δεν μπορεί να φέρει επενδύσεις και να ανταγωνιστεί τη γύρω περιοχή, είπε ο κ. Καμμένος, υποστηρίζοντας ότι «αυτά αλλάζουν όταν υπάρχει πολιτική βούληση, μη δεσμευμένη από ξένα κέντρα αποφάσεων και τραπεζίτες». 

Ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ζήτησε «να αλλάξει εντελώς το σύστημα της χώρας όσον αφορά στη γραφειοκρατία, να μειωθεί ο ΦΠΑ στο 5% ή λιγότερο σε όλα τα τουριστικά προϊόντα και να αναπτυχθούν μορφές τουρισμού όπως ο θρησκευτικός και ο θαλάσσιος εκπαιδευτικός τουρισμός».

 

ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ, Υπουργός Τουρισμού 

«Ο τουρισμός μας βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Ελλοχεύουν μεγάλοι κίνδυνοι για τη βιωσιμότητα των τουριστικών επιχειρήσεων», διαπίστωσε από το βήμα του Economist η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, περιγράφοντας τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση ώστε να καταστεί ο τουριστικός κλάδος «μοχλός εξόδου από την κρίση». 

«Στόχος μας είναι να κερδίσουμε άμεσα επισκέπτες και να ενισχυθούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Παράλληλα, θα εφαρμόσουμε πολιτικές μακροπρόθεσμης απόδοσης, με στόχο να ξεκινήσει από την επόμενη χρονιά η ανάκαμψη του τουρισμού. Το κέντρο βάρος της πολιτικής μας είναι η διαχείριση της κρίσης εικόνας και κύρους», τόνισε η υπουργός. 

Η κυρία Κεφαλογιάννη προανήγγειλε την άμεση σύσταση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων για τον Τουρισμό και την εφαρμογή ενεργειών επιθετικής διαφήμισης και μάρκετινγκ για την προώθηση του ελληνικού τουρισμού.

Η υπουργός έκανε λόγο για «μη αποδοτικό αναπτυξιακό μοντέλο που ακολούθησε η χώρα τα τελευταία χρόνια», περιγράφοντας τους τέσσερις στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση:

α) Πολιτική και οικονομική σταθερότητα, για να πάψει να πλανάται το φάντασμα της χρεοκοπίας

β) Παραμονή της χώρας στο ευρώ και διατήρηση του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού

γ) Επιστροφή χώρας στην ανάπτυξη, μέσα από την αναθεώρηση των όρων της δανειακής σύμβασης

δ) Υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, σε χρονικό ορίζοντα τριετίας. Συγκεκριμένα: πιο ευέλικτο κράτος, λιγότερη γραφειοκρατία, ανταγωνιστικά και σύγχρονα δημόσια αγαθά. 

Γιωργος Βερνiκος, Πρόεδρος Vernikos Yachts, Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

«Η ακτοπλοΐα βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης. Χρειάζονται γενναίες πολιτικές για να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη», τόνισε στην εισήγησή του στο συνέδριο του Economist ο Γιώργος Βερνίκος, Πρόεδρος της Vernikos Yachts και Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). «Το κλειδί για να υπάρξει ανάκαμψη είναι η εμπιστοσύνη του πολίτη και του επενδυτή προς το κράτος», συμπλήρωσε, εξηγώντας ότι για την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης απαιτείται «λειτουργία μιας αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, απονομή δικαιοσύνης υπό το πρίσμα ενός κράτους δικαίου και δίκαιο φορολογικό σύστημα». Ο κ. Βερνίκος εξήρε την επανασύσταση του υπουργείου Ναυτιλίας και ζήτησε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων», ώστε να καταστεί η Ελλάδα παγκόσμιο κέντρο του τουρισμού, του yachting και της ιστιοπλοΐας». 

Ανδρέας Ανδρεάδης, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

«Είναι δύσκολο να υπάρξει ένα εφικτό σχέδιο ταχείας ανάκαμψης και εξόδου από την κρίση», εκτίμησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Ανδρέας Ανδρεάδης, μιλώντας σήμερα στην 16η Στρογγυλή Τράπεζα του Economist. «Το μήνυμα συμπυκνώνεται στον τουρισμό και τη ναυτιλία», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «μπορούμε να αναδείξουμε την Ελλάδα στους δέκα καλύτερους προορισμούς του κόσμου». «Ο τρόπος με τον οποίον η κυβέρνηση θα διαχειριστεί την επόμενη ημέρα θα κρίνει τη μετεξέλιξή της Ελλάδας σε μια σύγχρονη οικονομία», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι η διαχείριση της κρίσης στην Ελλάδα από τους εταίρους μας δεν έγινε με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Καταλήγοντας, ζήτησε να δοθεί λύση στο θέμα των διαδηλώσεων και της εγκληματικότητας στην Αθήνα. Πρέπει η πόλη να ξαναγίνει η Αθήνα του 2014», είπε χαρακτηριστικά. 

Ανδρέας Ταπραντζής, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου

«Το μεγάλο στοίχημα των αποκρατικοποιήσεων της χώρας είναι η αξιοποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου», ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο Ανδρέας Ταπραντζής, Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. «Περίπου το 80%-85% του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αφορά στην αξιοποίηση δικτύων και ακίνητης περιουσίας», είπε χαρακτηριστικά. «Όταν παραλάβαμε είχαμε μπροστά μας ένα αχαρτογράφητο και αναξιοποίητο χαρτοφυλάκιο ακινήτων. Βασικό μας πρόβλημα ήταν η έλλειψη εθνικού σχεδίου οριοθέτησης ζωνών ανάπτυξης, ο κατακερματισμός της ιδιοκτησίας της ακίνητης περιουσίας και συνεχείς διαμάχες με δήμους, οι οποίοι διεκδικούν ακίνητα». Ο κ. Ταπραντζής αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει καταρτίσει η υπηρεσία του, προκειμένου να καθοριστεί πόσα από τα 100.000 και πλέον ακίνητα του Δημοσίου είναι αξιοποιήσιμα. «Το πρόγραμμα αυτό έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Δημιουργήθηκε μια βάση δεδομένων και σήμερα γνωρίζουμε τι έχουμε και τι μπορεί να αξιοποιηθεί», είπε, αποκαλύπτοντας ότι «υπάρχουν ακόμη υπουργεία και υπηρεσίες του δημοσίου τομέα που δεν μας έχουν διαθέσει στοιχεία για τα ακίνητά τους». 

Αναφερόμενος στον τρόπο αξιοποίησης των ακινήτων, έκανε λόγο για τρεις άξονες:

α) Τουριστική ανάπτυξη. Πάνω από το 80% των διαθέσιμων ακινήτων είναι παραθαλάσσιες γαίες που μπορεί να αξιοποιηθούν για τουριστική ανάπτυξη με έμφαση στην παραθεριστική κατοικία.

β) Έσοδα από αστικού τύπου αναπτύξεις, όπως είναι η περίπτωση του Ελληνικού

γ) Αξιοποίηση υποβαθμισμένων τμημάτων γης για ανάπτυξη επενδύσεων ενέργειας, με έμφαση στα φωτοβολταϊκά πάρκα.