A+ A A-

Ξεδιάντροποι βουλευτές ζητούν αναδρομικά εκατομμυρίων ευρώ!

 







Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι διεκδικήσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από πρώην αλλά και κάποιους εν ενεργεία βουλευτές, ορισμένοι από τους οποίους έσπευσαν μετά την κατακραυγή να δηλώσουν ότι αποποιούνται του δικαιώματός τους.
Σημασία έχει ότι σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τον εξουθενωμένο οικονομικά ελληνικό λαό, οι φοβεροί εθνοπατέρες ενδιαφέρονται μόνο για την καλοπέρασή τους!
Να τους χαίρονται οι ψηφοφόροι τους! 


117 βουλευτές ζητούν αναδρομικά

Συνολικά 117 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατά κύριο λόγο, ζητούν αναδρομικά ποσά τα οποία θεωρούν ότι κακώς δεν τους αποδόθηκαν, μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, βάσει της επίμαχης απόφασης του Μισθοδικείου το 2006.

Αναλυτικά, οι 52 πρώην και συνταξιούχοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι: Αλ. Ακριβάκης, Ιωάν. Ανθόπουλος, Ελένη Ανουσάκη, Παν. Αντωνακόπουλος, Γεωργ. Ανωμερίτης, Μαρία Αρσένη, Ιωαν. Βαθειάς, Ιωάν. Βαίνας, Βασ. Βασιλακάκης, Ηλ. Βλαχόπουλος, Χρ. Βοσνάκης, Αλέξ. Βούλγαρης, Δημ. Γεωργακόπουλος, Ιωάν. Γιαννακόπουλος, Μόσχος Γικόνογλου, Γκαλήπ Γκαλήπ, Ζορμπά (ευρωβουλευτής), Χρήστος Θεοδώρου, Ιωαν. Θωμόπουλος, Λάμπρος Κανελλόπουλος, Θεόδ. Κατσανέβας, Ελεονώρα – Νόρα Κατσέλη – Καλογεροπούλου, Ιωάν. Καψής, Θεόδ. Κολιοπάνος, Ευτ. Κοντομάρης, Βασ. Κοντογιαννόπουλος (1974-1993 ΝΔ και 1996-2000 ΠΑΣΟΚ), Σωκρ. Κοσμίδης, Θεόδ. Κοτσώνης, Δημ. Κουλουριάνος (ευρωβουλευτής), Φλώρος Κωνσταντίνου, Εμμ. Λουκάκης, Αναστ. Μαντέλης, Αλεξ. Μπαλτάς, Αθαν. Μπάτσος, Φραγκ. Παπαδέλλης, Ελισάβετ Παπαζώη, Ηλ. Παπαηλίας, Βασ. Παπανικόλας, Χρ. Σμυρλής – Λιακατάς, Ιωάνν. Σουλαδάκης, Σωτ. Στολίδης, Λεων. Τζανής, Ιωάνν. Τσακλίδης, Παντ. Τσερτικίδης, Βασ. Τσιλίκας, Αποστ. Τσοχατζόπουλος, Παν. Φωτιάδης, Αλεξ. Χρυσανθακόπουλος και Αναστ. Χωρέμης. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Καψής με χθεσινή του ανακοίνωση δηλώνει ότι τα ποσά θα τα διαθέσει στο «Ταμείον Καταπολέμησης του Δημοσίου Χρέους που έχει ανοίξει η Βουλή στην Τράπεζα Ελλάδος», όπως είπε. Βουλευτές ΝΔ
Από την πλευρά της ΝΔ οι 62 πρώην βουλευτές είναι: Νικ. Αγγελόπουλος, Παν. Αδρακτάς, Θεοδ. Αναγνωστόπουλος, Απ. Ανδρεουλάκος, Ιωαν. Βαληνάκης, Δημ. Γαλαμάτης, Σταυρ. Δαϊλάκης, Γεωργ. Δεικτάκης, Θεοφ. Δημοσχάκης, Πέτρ. Δούκας, Ελεύθ. Ζαγορίτης, Σοφία Καλαντζάκου, Ηλ. Καλλιώρας, Γεώργ. Καλός, Κρινιώ Κανελλοπούλου, Αναστ. Καραμάριος, Αντ. Καρπούζας, Θεόδ. Κασίμης, Νικ. Κατσαρός, Θεόδ. Κατσίκης, Σταυρ. Κελέτσης, Κεφαλογιάννης, Αθηνά Κόρκα – Κώνστα, Βασ. Κορκολόπουλος, Ιωάν. Κοσμίδης, (ευρωβουλευτής), Ανδρ. Κουτσούμπας, Γεώργ. Κωνσταντόπουλος, Θεόφ. Λεονταρίδης, Μιχ. Λιάπης, Αναστ. Λιάσκος, Λεων. Λυμπερακίδης, Άρια Μανούσου-Μπινοπούλου, Πέτρ. Μαντούβαλος, Παν. Μελάς, Αντων. Μπέζας, Μιχ. Μπεκίρης, Νικ. Νικολόπουλος, Γεώργ. Ορφανός, Βασ. Παππάς, Αριστ. Παυλίδης, Ιωάνν. Πλακιωτάκης, Αδάμ Ρεγκούζας, Γεώργ. Σαλαγκούδης, Δημ. Σαμπαζιώτης, Παν. Σκανδαλάκης, Θεοδ. Σολδάτος, Σπ. Σπηλιωτόπουλος, Αριστ. Σταθάκης, Νικ. Σταυρογιάννης, Αποστ. Σταύρου, Πέτρ. Τατούλης, Ιορδ. Τζαμτζής, Νικ. Τσιαρτσιώνης, Κων. Τσιπλάκης, Αριστ. Τσιπλάκος, Σάββας Τσιτουρίδης, Γεώργ. Τσούρνος, Παρθένα Φουντουκίδου – Θεοδωρίδου, Αντ. Φούσας, Χρ. Φώλιας, Ηλ. Φωτιάδης και Ευγέν. Χαϊτίδης. Ακόμη, αγωγή είχε καταθέσει η χήρα του Παναγιώτη Κοσιώνη, βουλευτή του Συνασπισμού (‘89-’93) και του ΚΚΕ (‘93-’04), Ιουλία Κοσιώνη και ο τέως ευρωβουλευτής του ΔΗΚΚΙ, Εμμ. Μπακόπουλος.


Οργή από συναδέλφους


Οργισμένοι είναι οι περισσότεροι βουλευτές με τους 117 συναδέλφους τους οι οποίοι  επιμένουν να διεκδικούν από το δημόσιο αρκετές χιλιάδες ευρώ ως αναδρομικά, την ώρα που οι έλληνες φορολογούμενοι υφίστανται τις οδυνηρές συνέπειες των απεχθέστερων δημοσιονομικών μέτρων. Μέλη του κοινοβουλίου αλλά και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος καθώς και το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος μιλούν στο protothema.gr και καταδικάζουν τις απαιτήσεις των συναδέλφων τους .

Αναλυτικά, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ κ. Κώστας Τασούλας ξεκαθάρισε ότι είναι «προκλητικό και απαράδεκτο πολιτικοί να διατηρούν τέτοιες αξιώσεις» την ώρα που οι Έλληνες βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Πρόσθεσε ότι οι τέσσερις εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ που περιλαμβάνονται στην λίστα (Μπεκίρης, Πλακιωτάκης Νικολόπουλος και Μελάς) έχουν ήδη «κάνει σχετικές δηλώσεις με τις οποίες παραιτούνται των αξιώσεών τους» και σημείωσε ότι «η ΝΔ θεωρεί ότι σε αυτή την  εξαιρετικά κρίσιμη οικονομικά περίοδο που περικόπτονται εισοδήματα εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών και δοκιμάζονται οι αντοχές τους η διεκδίκηση παρόμοιων αξιώσεων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή».

Επιπροσθέτως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Πειραιά και Νησιών Μανώλης Μπεντενιώτης δήλωσε ότι «Ο πολιτικός θα πρέπει να μπορεί να ισχυρισθεί ότι δεν ωφελήθηκα τίποτα από τις πράξεις μου αλλά και από τα λόγια μου στην πολιτική. Γιατί η πολιτική λειτουργία είναι προσφορά και ευθύνη στο λαό και την κοινωνία, ενώ ο πολιτικός θα πρέπει να διακρίνεται και για την ηθική στην πολιτική και τη διαφάνεια στη διακυβέρνηση». Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπεντενιώτης είναι από τους ελάχιστους που όσο ίσχυε η δυνατότητα δικαιώματος Ι.Χ. αυτοκινήτου από τον Ο.Δ.Δ.Υ., δεν έκανε χρήση αυτού του «δικαιώματος». Οι άλλοι τρεις ήταν: Ανδρέας Παπανδρέου, Γιάννης Αλευράς και Παναγιώτης Κατσαρός.

Επίσης ο βουλευτής Ιωαννίνων με το ΠΑΣΟΚ Θανάσης Οικονόμου μιλώντας στο protothema.gr αναφέρει πως «αυτή είναι η απόδειξη ότι το ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος είναι εκτός τόπου και χρόνου και εξηγεί το πώς φτάσαμε εως εδώ. Επι 3 χρόνια έντονης οικονομικής κρίσης επιμένουν να διατηρούν νοοτροπίες και απαιτήσεις που είναι εντελώς αντίθετες με όσα βιώνει ο τόπος και οι έλληνες. Αυτοί μάλιστα που διεκδικούν τα αναδρομικά μπορεί να βγαίνουν στα τηλεπαράθυρα και να κατακεραυνώνουν τους πάντες. Πιστεύω ότι είναι ώρα να βάλουμε οριστική τελεία σε όλο αυτό το καθεστώς και να προχωρήσουμε άμεσα στον εκδημοκρατισμό του πολιτικού μας συστήματος».

Πέραν όμως των εν ενεργεία βουλευτών που καταδικάζουν τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία κατέθεσαν αγωγές ζητώντας αναδρομικά ύψους περίπου 250.000 ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, κάνοντας χρήση «του συνταγματικού τους δικαιώματος», όπως αναφέρουν, υπάρχουν και ορισμένοι που προτίμησαν να μην κάνουν χρήση τού «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» και να παραμείνουν πιστοί σε έναν κώδικα ήθους που φαίνεται να έχει λησμονηθεί από τους περισσότερους συναδέλφους τους. Δύο από αυτούς είναι το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Χαραλαμπόπουλος και ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, οι οποίοι μιλώντας στο protothema.gr (αρ. φύλλου 324 08/05/2011) είχαν ξεκαθαρίζει ότι ποτέ δεν διανοήθηκαν να προσφύγουν κατά του ελληνικού κράτους, ακόμα και όταν η οικονομική κρίση δεν είχε χτυπήσει την πόρτα της χώρας.

Γιάννης Χαραλαμπόπουλος

«Από την πρώτη στιγμή αρνήθηκα να κάνω προσφυγή. Υπήρχαν δικηγόροι που γυρνούσαν από εδώ και από εκεί και ενημερώνανε. Σε εμένα δεν ήρθε κανείς βέβαια γιατί ήξεραν τις απόψεις μου, που λένε πως ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι και κατ’ ανάγκη ηθικό. Δεν σκέφτηκα λοιπόν ποτέ να καταθέσω τέτοια αγωγή. Νομίζω πως είναι αρκετοί αυτοί που κατέθεσαν. Η πράξη αυτή όμως δεν έχει ηθική, ιδιαίτερα όταν συμβαίνει σε μια συγκυρία σαν αυτή που περνάμε σήμερα. Θεωρώ ότι είναι άσχημο να καταθέτει πολιτικός αγωγή εναντίον του κράτους για να εισπράξει κάτι που ενδεχομένως είναι νόμιμο. Απεναντίας, ο πολιτικός πρέπει να αφουγκράζεται τον παλμό των γεγονότων και το δημόσιο αίσθημα»

Αλέκος Παπαδόπουλος:

«Είμαι θεμελιακά αντίθετος με το Ζ ψήφισμα της Βουλής, βάσει του οποίου διεκδικούν οι συνταξιούχοι βουλευτές τα αναδρομικά. Αποψη που την έχω εκφράσει ήδη από το 1994 ως υπουργός Οικονομικών. Δεν θα μπορούσα λοιπόν να προσφύγω και να διεκδικήσω τα αναδρομικά γιατί τότε θα ήμουν ανακόλουθος τόσο μετα όσα πιστεύω όσο και με όσα ως εν ενεργεία πολιτικός έχω δεσμευτεί».


Ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής

Κατά της κίνησης των πρώην βουλευτών να διεκδικήσουν αναδρομικές αποδοχές ύψους εκατομμυρίων ευρώ τάσσεται ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. «Τέτοια απόφαση ουδέποτε εκδόθηκε, ούτε βεβαίως πρόκειται να εκδοθεί» αναφέρεται σε ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου της Βουλής.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Όταν το 2007 με τον Ν. 3620/2007 δόθηκαν αναδρομικά έκτακτες παροχές στους δικαστικούς λειτουργούς, η Βουλή αποφάσισε ότι οι παροχές αυτές δεν θα ισχύσουν και για τους βουλευτές.

Επίσης, όταν το 2008 με τον Ν. 3661/2008 αυξήθηκαν σημαντικά οι αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, η Βουλή αποφάσισε ότι η αύξηση αυτή δεν αφορά στους βουλευτές.

Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι για να ισχύσει και για τους βουλευτές οποιαδήποτε διάταξη νόμου που αφορά σε αποδοχές δικαστικών λειτουργών θα πρέπει να υπάρξει κοινή απόφαση του Προέδρου της Βουλής και του Υπουργού Οικονομικών.

Τέτοια απόφαση ουδέποτε εκδόθηκε, ούτε βεβαίως πρόκειται να εκδοθεί.

Αντιθέτως, όπως είναι γνωστό, μετά από εισηγήσεις του Προέδρου της Βουλής κ. Φίλιππου Πετσάλνικου και αποφάσεις της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου, οι συνολικές αποδοχές των βουλευτών την τελευταία διετία έχουν υποστεί μειώσεις που υπερβαίνουν το 45% ετησίως.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, με αφορμή ανάλογα δημοσιεύματα τον περασμένο Μάιο είχε δηλώσει ότι: ‘Όλοι θα πρέπει να συναισθανθούν τις κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος μας, όπου οι πολίτες υπόκεινται σε επώδυνες θυσίες για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει’».