A+ A A-

Η τριμερής συνάντηση υπουργείου, εργοδοτών και εργαζομένων στα ΜΜΕ δεν κατέληξε σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα και ο υφυπουργός ζήτησε μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη (26/7) να του παραδωθεί με υπογραφές η τελική συμφωνία  των δύο μερών ώστε να την προωθήσει υπό μορφή διάταξης για να ψηφιστεί στη Βουλή.

Πρόβλημα αποτελεί η επιμονή του εκπροσώπου των καναλαρχών (ΕΙΤΗΣΕΕ), Πάνου Κυριακόπουλου, ο οποίος θέτει επαχθείς όρους μεταξύ των οποίων να υπάρχει εκπρόσωπός τους στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ με δικαίωμα βέτο!

Η δυστοκία εξεύρεσης βιώσιμης λύσης για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ ανάγκασε το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών) να απειλήσει με την κήρυξη γενικής απεργίας διαρκείας, όπως είχε αποφασίσει η ΓΣ του ΕΔΟΕΑΠ στην τελευταία τακτική Γενική Συνέλευση. 

Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν οι Αδέσμευτοι Δημοσιογράφοι:

Οι Δημοσιογραφικές Ενώσεις πρότειναν:

 - Νομοθέτηση πόρου 5% επί του τζίρου των επιχειρήσεων Τύπου, τηλεοπτικών σταθμών δημόσιων και ιδιωτικών, internet, Ημερήσιο και Περιοδικό Τύπο.

- Εισφορά 6-8% στους Εργοδότες αναδρομικά από 1/1/17.

- Εισφορά 6% Εργαζομένων και Συνταξιούχων.

- Να θεσπιστεί φορολογική ενημερότητα ως προϋπόθεση για του Εργοδότες, όσον αφορά τις Ασφαλιστικές εισφορές προς τον ΕΔΟΕΑΠ.

 

Οι εργοδότες, εκτός όλων των άλλων ζητούν:

 - Να διορίζεται εκπρόσωπός τους στο αιρετό ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και, μάλιστα, με δικαίωμα veto!

- Να ασφαλιστούν στον ΕΔΟΕΑΠ όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, χωρίς εξαιρέσεις, που σημαίνει αύξηση του αριθμού από 17.000 που είναι σήμερα σε 50.000 περίπου!

- Να προσληφθεί manager με σύμβαση ορισμένου χρόνου διαρκείας 3 ετών με δυνατότητα ανανέωσης.

Στο βάθος, όμως, υπάρχει ένα ψήφισμα της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΕΔΟΕΑΠ (7/7), που έχει εγκριθεί, ομόφωνα, για απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ αν δεν βρεθεί πόρος νομοθετημένος. Η Κυβέρνηση , όμως έχει υποχρέωση εκ του Συντάγματος (άρθρα 21 παρ. 3 και 22 παρ. 5) να μεριμνά η ίδια για την υγεία και την Κοινωνική Ασφάλιση και όχι οι πολίτες της.

Εν τω μεταξύ, σήμερα το μεσημέρι συνεδρίασε, ως Απεργιακή Επιτροπή, το Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και ενημερώθηκε επί των εξελίξεων, χωρίς να ληφθεί καμία απόφαση ενόσω γίνονται οι διαπραγματεύσεις.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΣΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, μετά την τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας για τη θέσπιση πόρου υπέρ των ασφαλιστικών μας Οργανισμών, αποφάσισε να ζητήσει από τις Ενώσεις-μέλη της Ομοσπονδίας να κηρύξουν πανελλαδική απεργία διαρκείας σε όλα τα ΜΜΕ, εφόσον τις αμέσως επόμενες μέρες δεν συμφωνηθεί λύση που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την ισχυροποίηση του ΕΔΟΕΑΠ και των ΤΕΑΣ/ΕΤΑΣ, μετά και τις ολοκληρωμένες προτάσεις των εργαζομένων. Προτάσεις που αφορούν όχι μόνο στα Ταμεία, αλλά και στην ανακούφιση των δεινά δοκιμαζομένων ανθρώπων της Ενημέρωσης. Προτάσεις που βασίζονται σε αναλογιστικές μελέτες και τεκμηριώνουν τα αιτήματά μας.

Πάγια θέση της ΠΟΕΣΥ είναι η εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στην Πάτρα, το Βόλο και τη Θεσσαλονίκη, που αξιώνουν αυτόνομα, ισχυρά Ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης -για υγεία, πρόνοια και επικούρηση-, για όλους τους εργαζόμενους στην Ενημέρωση, με ενιαίο πανελλαδικό πόρο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ