A+ A A-

ΕΣΗΕΑ: Άρχισε η συζήτηση για την αναθεώρηση του Καταστατικού

Ένα μεγάλο ζήτημα που έχει ξεμείνει για δεκαετίες στο περιθώριο, λόγω της αδιαφορίας των διοικήσεων, ανασύρθηκε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας: πρόκειται για  την αναθεώρηση του καταστατικού της ΕΣΗΕΑ Το Καταστατικό καθορίζει τις βασικές αρχές του επαγγέλματος των δημοσιογράφων σε αντιστοιχία με τις εξελίξεις στο χώρο της ενημέρωσης και πρέπει να αποτελεί την πυξίδα της συμπεριφοράς τους.

Έστω και έτσι, με απαράδεκτη καθυστέρηση, ανοίγει ένα πολύ σπουδαίο κεφάλαιο που πρέπει να ολοκληρωθεί με εξαιρετική επιμέλεια και άψογο δημοκρατικό διάλογο ώστε να αποφευχθούν παραλείψεις που θα κοστίσουν στο μέλλον ακόμα περισσότερο στον ταλαιπωρημένο κλάδο των λειτουργών της ενημέρωσης.

Κυριως πρέπει να ξεκαθαρίσουν οι σχέσεις των δημοσιογράφων με την πολιτική εξουσία και την εργοδοσία και να κατοχυρωθεί ουσιαστικά το επάγγελμα το οποίο έχει αφεθεί στις επιθυμίες των εκάστοτε κυβερνήσεων στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης και των βαρόνων των ΜΜΕ στον ιδιωτικό τομέα.

Ελπίζουμε να υπάρξει ουσιαστική δημόσια διαβούλευση μεταξύ των μελών της ΕΣΗΕΑ και να δωθούν απαντήσεις και ουσιαστικές βιώσιμες λύσεις στα ζητήματα που αφορούν το λειτούργημα του δημοσιογράφου που τον τελευταίο καιρό έχει υποστεί σοβαρή απαξίωση.   

,

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

 

Σε κλίμα ευρείας συναίνεσης πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019 στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ.

Στη συνεδρίαση, που συνήλθε με επικεφαλής την Α’ Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ Αριάδνη Αγάτσα, μετείχαν η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, οι πρώην Πρόεδροι Νίκος Κιάος, Σταμάτης Νικολόπουλος, Πάνος Σόμπολος και Δημήτρης Τρίμης, οι Πρόεδροι του Δευτεροβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου Παύλος Γερακάρης και του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου Γιάννης Αποστολόπουλος, οι εκπρόσωποι του Μεικτού Συμβουλίου Φάνης Ζώης, Δημήτρης Καλαντζής, Νίκος Μπουρσινός και Θεόδωρος Τζαλαβράς και εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων. Στη συνεδρίαση παρέστησαν, επίσης, οι Νομικοί Σύμβουλοι της Ενώσεως Χρύσα Σαλαβράκου και Απόστολος Τσαλαπάτης.

Όλα τα μέλη της Επιτροπής  στήριξαν  την πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Καταστατικού, η οποία θεωρείται επιβεβλημένη, καθώς έχουν περάσει τέσσερις δεκαετίες  από την τελευταία αναθεώρηση και σ’ αυτό το διάστημα έχουν συντελεστεί κοσμογονικές αλλαγές στο δημοσιογραφικό κλάδο.

Αμέσως μετά τις γιορτές η Επιτροπή θα συνεδριάσει, αρχίζοντας την κατ’ άρθρο επεξεργασία, ώστε το συντομότερο δυνατό μία νέα, αναθεωρημένη και εκσυγχρονισμένη έκδοση του Καταστατικού της ΕΣΗΕΑ να έρθει προς έγκριση στα αρμόδια όργανα.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ