A+ A A-

Η ΕΣΗΕΑ και οι "κομματικοί δημοσιογράφοι"

Πολλές συζητήσεις έχει ξεσηκώσει η κομματική διαπλοκή δημοσιογράφων που εμφυτεύονται στα Δημόσια Μέσα ενημέρωσης από τις εκάστοτε κυβερνήσεις.

Πρόσφατα η επιλογή του κ. Κωνσταντίνου Ζούλα, διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, στη θέση του προέδρου της ΕΡΤ αναζωπύρωσε αυτό το ζήτημα, ενώ πριν από λίγο καιρό η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ είχε εκδόσει ανακοίνωση που δήλωνε μεγάλο ενδιαφέρον για τα Δημόσια ΜΜΕ (βλέπε εδώ:  Η ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα Δημόσια ΜΜΕ

Όμως δεν αρκεί η παρακολούθηση των διεργασιών στα Δημόσια ΜΜΕ για να εξασφαλιστεί η εύρρυθμη λειτουργία τους και η πολυφωνική δημοκρατική ενημέρωση του ελληνικού λαού, δίχως τις επεξεργασμένες προτάσεις που θα εξασφαλίσουν το αναγκαίο θεσμικό πλαίσιο ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων.

Δυστυχώς στον τομέα αυτό οι διοικήσεις της ΕΣΗΕΑ δεν έχουν σημειώσει καμία σημαντική πρόοδο. Εξακολουθούν, ακόμη και σήμερα, να λειτουργούν με τη νοοτροπία της ιδιοτελούς συντεχνίας που ενδιαφέρεται για την εξασφάλιση των μελών της (και αυτό χωρίς ιδιαίτερη αγωνιστικότητα και επιμονή) και όχι για την κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος/λειτουργήματος.

Δεν έχουν δηλαδή προτείνει ένα σχέδιο που θα προστατεύει θεσμικά τα Δημόσια ΜΜΕ από την αυθαιρεσία των κυβερνήσεων με αποτέλεσμα οι διαπλεκόμενοι "κομματικοί δημοσιογράφοι" να σιτίζονται κάθε φορά από την εισφορά του λαού, καταστρατηγώντας την ασυμβίβαστη ταυτόχρονη λειτουργία πολιτικής δράσης και δημοσιογραφίας.

Έτσι, χωρίς μάλιστα οι περισσότεροι να προσφέρουν κανένα έργο ποιότητας, καταφέρνουν να παραγκωνίζουν άλλους ικανούς και αξιοπρεπείς δημοσιογράφους, ενώ  ταυτόχρονα ευτελίζουν και την αμήχανη ΕΣΗΕΑ της οποίας είναι και παραμένουν μέλη..

Η αρχή του ασυμβίβαστου στην άσκηση ή στην κάθε είδους ταυτόχρονη εμπλοκή πολιτικής και δημοσιογραφίας που ισχύει διεθνώς έχει εκφυλιστεί στη χώρα μας, με αποτέλεσμα σύζυγοι πολιτικών να παρουσιάζουν και να προωθούν ρεπορτάζ των συζύγων τους, να "ανακρίνουν αντικειμενικά" πολιτικούς αντιπάλους κ.ο.κ.

Το ανεπαρκές καταστατικό της ΕΣΗΕΑ αλλά και ο ελλειπής Κώδικας δημοσιογραφικής Δεοντολογίας δεν αποτελούν ασπίδα προστασίας για τέτοιου είδους αυθαιρεσίες. Αναφέρεται π.χ. στο καταστατικό το ασυμβίβαστο του εκλέγεσθαι στα όργανα της ΕΣΗΕΑ των δημοσιογράφων-βουλευτών, αλλά δεν περιλαμβάνεται σαφώς και ο υποψήφιος βουλευτής.

Έτσι, κάποιος εκλεγμένος στα όργανα της ΕΣΗΕΑ μπορεί να είναι διαπλεκόμενος "κομματικός δημοσιογράφος" και να κατεβαίνει υποψήφιος βουλευτής με ένα κόμμα χωρίς να παραιτηθεί, παραμένοντας ταυτόχρονα στη θέση του στα όργανα του συνδικαλιστικού σωματείου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ

Ίσως ύστερα από τόσα χρόνια διαπλοκής των διοικήσεων της ΕΣΗΕΑ με την πολιτική εξουσία να μην είναι εύκολο για μερικούς να αλλάξουν γραμμή, αλλά να έχουν εύκολη τη δικαιολογία ότι δεσμεύονται από το καταστατικό και λοιπές άλλες δικαιολογίες.

Επειδή διαβάσαμε τελευταία ότι επιχειρείται αλλαγή και προσαρμογή του καταστατικού προτείνουμε και θα επιμείνουμε να μη γίνει εν κρυπτώ και μεταξύ παρεών η όποια αλλαγή, αλλα να προκύψει ύστερα από δημόσια διαβούλευση με τα μέλη της ΕΣΗΕΑ.

Όσον αφορά στα Δημόσια ΜΜΕ και την κομματική διαπλοκή, επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας που ακούστηκε σε πρώτη μορφή και στη συνέλευση της ΕΣΗΕΑ:  κάθε δημοσιογράφος έχει δικαίωμα να υποστηρίζει όποιο κόμμα και όποια ιδεολογία νομίζει, αλλά από τη στιγμή που είναι ενταγμένος ή εκτίθεται επίσημα και υπηρετεί ένα κόμμα ή άλλο φορέα εξουσίας να μη μπορεί να διοριστεί στα Δημόσια ΜΜΕ για όσο διάστημα το κόμμα αυτό είναι στην κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα να αναστέλεται η ιδιότητα του μέλους της ΕΣΗΕΑ για όσους ισχύουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά. Δεν είναι δυνατόν ακόμη και εκλεγμένα μέλη σε θεσμικά όργανα του σωματείου να κατεβαίνουν υποψήφιοι στις εκλογές και να μην παραιτούνται ούτε είναι έντιμο αυτά τα άτομα όταν αποτυγχάνουν στις εκλογές να διορίζονται στα Δημόσια ΜΜΕ όταν το κόμμα με το οποίο εκτέθηκαν γίνεται κυβέρνηση.

Και επειδή  ο κάθε κανόνας έχει τις εξαιρέσεις του με αφορμή το διορισμό του κυρίου Ζούλα σημειώνουμε ότι: η κάθε κυβέρνηση να μπορεί να διορίσει μόνο στα αξιώματα του προέδρου, του γενικού διευθυντή ή του διευθύνοντα συμβούλου με αποκλειστική ελεύθερη δική της επιλογή.

Όμως, όποιος δημοσιογράφος διορίζεται σε τέτοιες "πολιτικές θέσεις" αμέσως υπόκειται στην αναστολή της ιδιότητάς του και βέβαια είναι ασυμβίβαστο να εκλέγεται στα θεσμικά όργανα του σωματείου του από τα οποία αν είναι εκλεγμένος πρέπει να παραιτηθεί.

Απλά πράγματα κυρίες και κύριοι του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Είναι η τελευταία σας ευκαιρία να τα καταλάβεται για να ενισχυθεί η αξιοπρέπεια του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και να μην ξεφτιλίζονται οι δημοσιογράφοι με δική σας υπαιτιότητα.