A+ A A-

ΠΟΕΣΥ-Κουμπιάς: Αλήθειες για τον ΕΔΟΕΑΠ

Τρεις ειδήσεις και μηνύματα προς όλους όσοι επιβουλεύονται την ύπαρξη του ΕΔΟΕΑΠ, του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφαλίσεως και Περιθάλψεως, περιείχε η ενημερωτική ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Δημήτρη Κουμπιά προς το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) το Σάββατο 20 Απριλίου. Αρχίζοντας με τις ειδήσεις, είπε:

«Η πρώτη είναι ότι κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΦΚΑ αποφασίστηκε να αποδοθεί στον Οργανισμό μας το ποσό των 743.000,00 ευρώ, που μας χρωστούσε από αγγελιόσημο. Πρόκειται για την ευόδωση μιας πολύμηνης προσπάθειας της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, που μεταξύ άλλων αφοπλίζει όλους όσοι θέλουν να μας εντάξουν στη Γενική Κυβέρνηση. Σημειωτέον ότι  παρά τις προσπάθειες των τελευταίων, πρόσφατα ανακοινώθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι σ’ αυτούς.

Και με την ευκαιρία της αναφοράς στον ΕΦΚΑ,  σας ενημερώνω ότι το δάνειο των €10 εκ. ήδη εξυπηρετείται, μετά τη συμφωνία μας με αυτόν να εξοφληθεί σε 60 μηνιαίες δόσεις των €156.000   και το οφειλόμενο ποσόν σήμερα ανέρχεται στα €8.789.000.

Η δεύτερη είδηση αφορά στο κτίριο μας, επί της οδού Σισίνη. Το είχε προσημειώσει η Ευρωκλινική για οφειλές που ξεπερνούσαν το ένα εκ. ευρώ. Οφειλές που εξοφλήθηκαν με σημαντική έκπτωση, ύστερα από  επίπονες σκληρές διαπραγματεύσεις. Απομένει η τυπική διαδικασία άρσης της υποθήκης.

Η τρίτη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους συναδέλφους που ανήκουν στα ΕΤΑΣ και ΤΕΑΣ, στα αλληλοβοηθητικά σωματεία των μελών των Ενώσεων Συντακτών Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Εύβοιας και  Συντακτών Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων.  Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ τη περασμένη Τετάρτη εγκρίθηκε η απόδοση υπολοίπου στο ΕΤΑΣ ποσού €20.062 και στο ΤΕΑΣ ποσού €33.656,51, ως εκκαθάριση του εισπραχθέντος Κύκλου Εργασιών για την περίοδο από 1/12/2017 – 31/12/2018 και πρόκειται να αποδοθούν την επόμενη εβδομάδα.

Είχε προηγηθεί, τον περασμένο Ιανουάριο η καταβολή €50.000 στο ΕΤΑΣ και € 60.000   στο ΤΕΑΣ για την περίοδο 1/12/2017 – 31/10/2018. Και τη Μ. Τετάρτη έρχεται στο ΔΣ εισήγηση των υπηρεσιών του Οργανισμού, με την οποία προτείνεται η απόδοση της κατανομής στο ΕΤΑΣ  €8.579,90 και στο ΤΕΑΣ  €21.059,75, ως εκκαθάριση του εισπραχθέντος Κύκλου Εργασιών για την περίοδο από 1/1/2019 – 31/1/2019.

Όσον αφορά  τη δίκη της 3ης Ιουνίου στο ΣτΕ, είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε όλους όσοι επιβουλεύονται την ύπαρξη του ΕΔΟΕΑΠ. Είτε με την προσφυγή κατά του 2%, είτε με τρικλοποδιές όπως η απαίτηση για «Έκθεση Φερεγγυότητας».

Έκθεση που έως τώρα ζητούνταν μόνο από ασφαλιστικές εταιρείες και για πρώτη φορά απαιτείται από ασφαλιστικό οργανισμό. Η αναλογιστική μελέτη, το «σπάσιμο» των τριών κλάδων – υγεία, επικούρηση, πρόνοια –  και όλες οι άλλες απαραίτητες εκθέσεις των ορκωτών, ολοκληρώνονται και θα μας έχουν παραδοθεί μέσα στις προθεσμίες που έχουμε θέσει.

Ένα δύσκολο έργο, αφού αναλογιστική μελέτη τέτοιου είδους, δηλαδή τύπου ασφαλιστικής εταιρείας και όχι η συνήθης μελέτη ασφαλιστικού ταμείου, γίνεται για πρώτη φορά στον ΕΔΟΕΑΠ.

Με απλά λόγια αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει αποτίμηση του ενεργητικού και του παθητικού σε όλους τους κλάδους του Οργανισμού, αποτίμηση των ακινήτων, κατανομή της περιουσίας στους κλάδους και πολλά άλλα.

Πολύπλοκες διαδικασίες, που έγιναν για πρώτη φορά είτε από τις υπηρεσίες του ΕΔΟΕΑΠ, υπό την επίβλεψη των ορκωτών και των αναλογιστών, είτε από τους ίδιους τους ορκωτούς και τους αναλογιστές, οι οποίοι επελέγησαν με προκήρυξη και όχι με απευθείας ανάθεση.

Παράλληλα πάντως  με την προετοιμασία για τη μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας κόντρα στους εργοδότες, για να διατηρήσει την ύπαρξή του,  ο Οργανισμός αναβαθμίζει τις παροχές του· προσλαμβάνει υγειονομικό προσωπικό για να καλύψει τις διευρυμένες ανάγκες του και αναδιοργανώνεται, με βάση κυρίως το οργανόγραμμα που εκπόνησε η PwC.

Βάζοντας τέλος στο καθεστώς των απευθείας αναθέσεων και λειτουργώντας με απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά, ο ΕΔΟΕΑΠ:

  • Εξασφάλισε έκπτωση 86% επί του κρατικού τιμολογίου στις μικροβιολογικές εξετάσεις, όταν έως τώρα πληρώναμε έως +20%.
     
  • Μείωσε κατά 40% το κόστος των οδοντοτεχνικών εργασιών.

  • Μείωσε το κόστος σύμβασης με τη «Βιοϊατρική» κατά 15%, στο πλαίσιο της σύμβασης που συνάψαμε σε πανελλαδική κλίμακα, για να καλύψουμε τα νέα μέλη και τις οικογένειές τους. Αντίστοιχη σύμβαση, όπως είναι γνωστόν, έχει συναφθεί και με την Affidea.

Πριν κλείσω, θέλω να αναφερθώ και σε ένα θέμα που ταλάνισε τον Οργανισμό. Πρόκειται για την επικαιροποίηση-απογραφή των ασφαλισμένων, που ήταν απαραίτητη για την αναλογιστική μελέτη. Έγινε με απόλυτη επιτυχία ηλεκτρονικά και όχι με τη φυσική παρουσία τους. Όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι και η ένταξη των ασφαλισμένων, που κάποιοι τους ήθελαν να συνωστίζονται επί μήνες στα γκισέ του Οργανισμού.

Θα μπορούσε βεβαίως η σημερινή διοίκηση αντί της ηλεκτρονικής απογραφής των ασφαλισμένων να ακολουθήσει άλλη διαδικασία, καλώντας τους ασφαλισμένους από όλη τη χώρα να μεταβούν στα γραφεία του ΕΔΟΕΑΠ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για να απογραφούν.

Θα ήταν μια κίνηση που πιθανόν να συνέβαλλε στην τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, αλλά θα βασάνιζε τους ασφαλισμένους στις ουρές, μπλοκάροντας ταυτόχρονα επί μήνες τη λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ.

Και επειδή η ηλεκτρονική απογραφή έγινε με χρήση των κωδικών taxisnet, κάποιοι επιχείρησαν να σπεκουλάρουν, διασπείροντας τη φήμη ότι ο ΕΔΟΕΑΠ ήθελε να… υποκλέψει φορολογικά δεδομένα.

Προτιμήσαμε αυτή τη λύση, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που έχουν όλοι οι Έλληνες – από τον Ιανουάριο του 2015 –  να έχουν ασφαλή πρόσβαση μέσω διαδικτύου σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου και σε κάποιες ιδιωτικές, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να γίνει η ταυτοποίηση χωρίς την απαίτηση φυσικής παρουσίας, να πας δηλαδή ο ίδιος με την ταυτότητα στο χέρι και να περιμένεις στην ουρά.

Έκτοτε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων παρέχει στον εξυπηρετητή του συστήματος (του ΑΣΕΠ, του ΕΟΠΥΥ, του ΕΦΚΑ, των ΚΕΠ, κάποιου ΟΤΑ ή του ΕΔΟΕΑΠ στην περίπτωσή μας), την πρόσβαση σε συγκεκριμένα στοιχεία του φορολογουμένου, δηλαδή στον ΑΦΜ και στα στοιχεία ταυτότητος, προκειμένου να γίνει η ταυτοποίηση. Αλλοίμονο αν κάθε φορέας που χρησιμοποιεί τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκειμένου να ταυτοποιήσει ένα χρήστη, αποκτούσε πρόσβαση και στα φορολογικά του δεδομένα.

Πολλοί λησμονούν πως ο ΕΔΟΕΑΠ δεν είναι συνδικαλιστικό σωματείο. Ανάμεσά τους και αυτοί οι «κάποιοι» που προανέφερα. Θέλουν να αποτελούν τη συνδικαλιστική ηγεσία των δημοσιογράφων και εξαντλούν την αγωνιστικότητά τους πετροβολώντας αλλήλους.  Δεν λύνουν τα προβλήματα, τα χρησιμοποιούν.

Εναπόκειται λοιπόν στη συνείδηση, την κρίση και την ευθύνη των συναδέλφων – και δεν εννοώ μόνο τα μέλη των Συμβουλίων, αλλά το σύνολο των ανθρώπων της Ενημέρωσης – να απορρίψουν τη σκανδαλολογία, τα πλαστά διλήμματα, τα βρόμικα τεχνάσματα και να λειτουργούν με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του κλάδου.

Και μια που βρίσκομαι στο βήμα του Γενικού Συμβουλίου, ύστερα από σχεδόν 10  χρόνια συμμετοχής σ’ αυτό, τρεις διοικητικές θητείες ως μέλος του ΔΣ, ΓΓ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ενώ είχαν προηγηθεί δυο θητείες μου στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ – εκ των οποίων η μια στο προεδρείο –, θέλω να επισημάνω ή μάλλον να υπενθυμίσω ότι όλοι όσοι μετείχαμε στα όργανα της ΠΟΕΣΥ είμαστε πρωτίστως μέλη των Ενώσεων που μας είχαν εκλέξει· τις εκπροσωπούσαμε και  πάντοτε πρέπει να εκπροσωπούμε. Ο νοών νοείτω».

Πηγή: http://enomenoidimosiografoi.gr