A+ A A-

Οι μαθητευόμενοι Μάγοι οδηγούν τον ΕΔΟΕΑΠ στην καταστροφή...

Ενόψει της εκδίκασης της προσφυγής εργοδοτών κατά της εισφοράς του 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ενημέρωσης, τρία μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, ξιφουλκούν εναντίον του προεδρείου του οργανισμού καθώς και κατά του υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου, για αντιδημοκρατική συμπεριφορά και για επιζήμιες παραλείψεις που οδηγούν, όπως διατείνονται, στην καταστροφή του.

Ο πρώην πρόεδρος Νίκος Καρούτζος, η "πιστή" συνεργάτις του Άντζι Σταθάτου και ο "ευκαιριακός" σύμμαχος Κώστας Ντελέζος, παρεμβαίνουν ως ενωμένη αντιπολίτευση παρόλο που στο παρελθόν, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, είχαν έντονες διαφωνίες για πολλά ζητήματα του οργανισμού.

Ακολουθεί η κοινή ανακοίνωση:

 

Αυτοί οδηγούν τον ΕΔΟΕΑΠ στην καταστροφή

 
ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ 
 
ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΟΥΤΖΟΥ
ΑΝΤΖΥΣ ΣΤΑΘΑΤΟΥ
ΚΩΣΤΑ ΝΤΕΛΕΖΟΥ
 
Οι μαθητευόμενοι μάγοι του ΕΔΟΕΑΠ που ευαγγελίστηκαν προεκλογικά το “νέο ήθος” και την αποτελεσματικότητα, δυστυχώς,  επιβεβαιώνουν και τους πιο ανομολόγητους φόβους μας. Ο ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μετάδοση του ιού της σήψης και της παρακμιακής λογικής των ηγεσιών κυρίως των Ενώσεων Συντακτών και η τιτάνια προσπάθεια διάσωσής του  υπονομεύεται από την ίδια την πλειοψηφία του ΔΣ.
 
Έξι μήνες μετά την ανάληψη της διοίκησης από την «ομάδα Καπάκου-Αντωνιάδου-Κουμπιά» έχουν καταφέρει το ακατόρθωτο. Να παραλύσουν λειτουργικά τον Οργανισμό, να καταλύσουν τη δημοκρατική λειτουργία του ΔΣ, να σταματήσουν κάθε παραγωγική επένδυση και να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη του Οργανισμού, εφαρμόζοντας την τακτική της υποταγής στις επιλογές του υφυπουργού Εργασίας κ. Πετρόπουλου.
 
Σήμερα δεν έχουμε απέναντί μας μόνο τους πάνω από 50 εργοδότες και εργοδοτικές Οργανώσεις που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ, κατά της εργοδοτικής εισφοράς 2% επί του τζίρου των ΜΜΕ, αλλά και το Υπουργείο Εργασίας που υπονομεύει την υπόσταση του Οργανισμού. Ο Πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ κ. Σταύρος Καπάκος και οι συν αυτώ στο ΔΣ, γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι νομικοί παραστάτες του Οργανισμού, έχουν δηλώσει με όλους τους τρόπους, ότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ψευδή κατάθεση προς το ΣτΕ και μάλιστα δύο φορές ότι δεν έχει γίνει αναλογιστική μελέτη πριν τη νομοθέτηση του 2%. Και είναι ψευδής γιατί το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας κατά την ψήφιση του νόμου στην εισηγητική έκθεση αναφέρεται στην αναλογιστική μελέτη που προηγήθηκε.
 
Και γι αυτό δεν κάνουν απολύτως τίποτα. Αντιθέτως κινούνται εν κρυπτώ και δεν ενημερώνουν όλα τα μέλη του ΔΣ για τις ενέργειές τους και τα ζητήματα που προκύπτουν.  Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της αποστολής εγγράφων προς την ΕΛΣΤΑΤ χωρίς έγκριση ΔΣ αλλά και του περίφημου email του νομικού συμβούλου το οποίο μάθαμε από δημοσιεύματα και ο κ. Καπάκος ενώ το χαρακτηρίζει προσωπική άτυπη ενημέρωση την ίδια στιγμή μιλά για διαρροές, ενώ είναι ο ίδιος δράστης της διαρροής καθώς το απέστειλε τουλάχιστον σε πέντε συνοδοιπόρους του μέλη του ΔΣ και ουδέποτε εμφάνισε το πρωτότυπο email που έλαβε ώστε να γίνει γνωστό αν είχε τον ίδιο ή και άλλους αποδέκτες .
 
Μας μιλούν για μέτρα στήριξης του τύπου για τα οποία η κυβέρνηση εμπαίζει και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ και τους ιδιοκτήτες, μήνες τώρα, ενώ αδυνατεί να περάσει από το μυαλό τους ότι μπορεί ο κ. Πετρόπουλος να κινείται στη γραμμή των εργοδοτών που δεν επιθυμούν να πληρώνουν τίποτα για τον ΕΔΟΕΑΠ. Είναι δε απίστευτο το γεγονός ότι στους προσφεύγοντες περιλαμβάνονται και τα μέλη της ΕΙΤΗΣΕΕ παρά το ότι μειώθηκε ο φόρος τηλεόρασης στο 5%, πράγμα που οφείλουν να εξηγήσουν και οι ίδιοι και η κυβέρνηση. Βεβαίως η πλειοψηφία του ΕΔΟΕΑΠ γνωρίζει πολύ καλά ότι πριν πληροφορηθούμε τη σύσσωμη προσφυγή των μελών της ΕΙΤΗΣΕΕ είχε υποβληθεί προσφυγή από το ΣΚΑΪ αλλά δεν έκανε καμία απολύτως ενέργεια ούτε προς την κυβέρνηση ούτε προς τον τηλεοπτικό σταθμό.
 
Την ίδια στιγμή ο Οργανισμός λόγω της απίστευτης προχειρότητας, της έλλειψης σχεδιασμού και της υποτέλειας στον Πετρόπουλο βρίσκεται μπροστά από τα εξής ζητήματα που υπονομεύουν το μέλλον του.
 
1. Δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αναλογιστική μελέτη όπως προβλέπει ο νόμος και άρα δεν μπορεί να συντάξει προϋπολογισμό.  Και δεν μπορεί να πραγματοποιήσει αναλογιστική μελέτη γιατί:
Α) Δεν διαθέτει τα στοιχεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των νέων ασφαλισμένων αλλά και ταυτόχρονα δεν γνωρίζει ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των νέων έμμεσων μελών. Για τον αριθμό των νέων έμμεσων μελών θα το μάθει μετά το Φεβρουάριο όταν θα διακοπεί η ασφάλιση από τον ΕΟΠΥΥ των νέων έμμεσων μελών. Παρά το γεγονός ότι είχε γίνει απογραφή 1.000 ασφαλισμένων έως τα μέσα Μαΐου η νέα διοίκηση παρά τις εκκλήσεις μας όχι μόνο δεν τη συνέχισε ως όφειλε αλλά και δεν πέρασε καν τα στοιχεία στις μερίδες των ασφαλισμένων , με αποτέλεσμα να εμφανίζονται κενές μερίδες μόνο με όνομα και ΑΜΚΑ.
 
Β) Ο προϋπολογισμός του 2018 έχει συνταχθεί παρά τις διατάξεις του νόμου και οι αναλογιστές έχουν ζητήσει τον διαχωρισμό των κλάδων. Παρά τις συνεχείς γραπτές και προφορικές παρεμβάσεις μας κατά τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού στο ΔΣ η πλειοψηφία του νέου ήθους δεν εισακουσθήκαμε.
 
Γ) Παραμένει ποσό άνω των 15 εκ ευρώ στον «αέρα» το οποίο ναι μεν έχει καταγραφεί ως απαίτηση αλλά έχει εισπραχθεί από τον ΕΦΚΑ ο οποίος εισέπραξε κατά παράβαση της νομοθεσίας και ως μη όφειλε τα χρήματα αυτά.
 
Δ) Υπάρχει πρόβλημα διαχωρισμού των εσόδων από 2% και εσόδων από εισφορές λόγω της «ευφυούς ιδέας» του Ταμία να υπάρχει μια ταυτότητα πληρωμής
 
Ε) Δεν έχουν εγγραφεί πάνω από 400 εργοδότες και δεν υποβάλλουν δηλώσεις παρ ότι είναι υπόχρεοι καθώς ο ΕΦΚΑ δεν συνεργάζεται και δεν παρέχει στοιχεία ώστε να γίνει η ταυτοποίησή τους. Σημειώνεται ότι ο πρώην Πρόεδρος του ΔΣ Νίκος Καρούτζος έχει παραδώσει στις υπηρεσίες κατάλογο άνω των 1000 εργοδοτών που αγόρασε ιδίοις εξόδοις, ο οποίος έχει μείνει αναξιοποίητος από τη νέα διοίκηση.
 
2. Δεν έχει προχωρήσει το πληροφοριακό σύστημα για τον Έλεγχο Δηλωθέντων εισπραχθέντων (ούτε καν έχει ανατεθεί) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνεται αυτοματοποιημένος έλεγχος και καταλογισμός των οφειλών. Δηλαδή ο οργανισμός είναι τυφλός στο σκέλος του τι δηλώνεται και τι εισπράττεται και οι όποιες πληροφορίες αντλούνται μετά από μεγάλη προσπάθεια, χειροκίνητα, των εργαζομένων στον Τομέα Εσόδων.
 
3.Δεν υπάρχει κανένας απολύτως έλεγχος δαπανών (ούτε καν των συνταγών και των παραπεμπτικών της ΗΔΙΚΑ) με αποτέλεσμα να είναι αδύνατος ο εντοπισμός τόσο των καταχρήσεων όσο της πορείας εκτέλεσης προϋπολογισμού. Το προηγούμενο ΔΣ είχε αποφασίσει την διενέργεια διαγωνισμού για την προμήθεια Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος η οποία ουδέποτε προχώρησε.
 
4. Ουδέποτε προχώρησε η προμήθεια εφαρμογής για άμεση αναγγελία των εισαγωγών ασφαλισμένων στα νοσοκομεία την οποία ήδη χρησιμοποιεί ο ΕΟΠΥΥ .
 
5. Η διοίκηση απέστειλε , παρά την έντονη αντίθεσή μας, έγγραφο αίτημα διακανονισμού του δανείου των 10 εκ ευρώ στον ΕΦΚΑ γεγονός που συνιστά αποδοχή χρέους. Υπενθυμίζουμε ότι το δάνειο είχε αποπληρωθεί με την εκχώρηση απαιτήσεων ( ο ΕΦΚΑ έχει λάβει ήδη περί το 1 εκ ευρώ σε μετρητά επειδή ο ΕΔΟΕΑΠ εισέπραξε ήδη απαιτήσεις που δεν εισέπραξε ο ΕΦΚΑ παρ ότι όφειλε)  και ο ΕΦΚΑ με αλλεπάλληλες επιστολές είχε ζητήσει την τροποποίηση της δανειακής σύμβασης με εκβιαστικό τρόπο καθώς για πάνω ένα έτος δεν καταβάλλει ποσά πάνω από 700.000 ευρώ τα οποία οφείλει στον ΕΔΟΕΑΠ και προέρχονται από κατανομή Αγγελιοσήμου. Την ίδια στιγμή διαλύθηκε ο μηχανισμός Αγγελιοσήμου, δεν διενεργείται κανένας έλεγχος από τον ΕΦΚΑ και ο ΕΔΟΕΑΠ έχει τεράστιες απώλειες από ανείσπρακτο μη καταχωρημένο και μη καταλογισμένο Αγγελιόσημο παρελθόντων ετών. Αυτό κατ ουσίαν αποτελεί δώρο του Υπουργείου Εργασίας στους μπαταχτσήδες εργοδότες και διαφημιστές αλλά και απιστία σε βάρος του δημοσίου καθώς έσοδα δεν χάνει μόνο ο ΕΔΟΕΑΠ αλλά και ο ΕΦΚΑ.
 
6.  Ενώ ο υφυπουργός κ. Τάσος Πετρόπουλος δήλωσε σε σωματείο της πρώην Ιονικής Τράπεζας ότι το Φεβρουάριο με νόμο θα μεταφέρει τον κλάδο σύνταξης του ΕΔΟΕΑΠ στο ΕΤΕΑΕΠ και για το οποίο ενημερώσαμε εγγράφως τον Πρόεδρο του ΕΔΟΕΑΠ δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Μάλιστα ο κ. Πετρόπουλος ζήτησε από το φίλα προσκείμενο στο ΣΥΡΙΖΑ σωματείο που έχει 50 μέλη να εξαφανίσει από την ανακοίνωσή του την αναφορά. Ωστόσο υπάρχει επίσημη ανακοίνωση του ΔΣ του ΤΑΠΙΛΤΑΤ που αναφέρεται στις εξαγγελίες του Υπουργού για τις συντάξεις του ΕΔΟΕΑΠ. Εφ όσον συμβεί αυτό θα πρόκειται για καθαρά πραξικοπηματική ενέργεια που αποτελεί συνέχεια της νομοθετικής απαγόρευσης για χρήση του 2% εισφοράς επί τζίρου αποκλειστικά για την υγεία. Και σε αυτό το έγκλημα που ετοιμάζεται να ολοκληρωθεί για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους η νυν διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ είναι συμμέτοχη και συνένοχη.
 
Νίκος Καρούτζος
Μέλος ΔΣ και πρώην Πρόεδρος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ
Άντζυ Σταθάτου
Μέλος ΔΣ και πρώην ΓΓ ΕΔΟΕΑΠ
Κώστας Ντελέζος
Μέλος ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ
 
ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ: Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι οι υπογράφοντες δεν έχουν ταυτόσημες απόψεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν στον ΕΔΟΕΑΠ και στο παρελθόν έχουμε συγκρουστεί σφοδρά  για να υπερασπιστεί ο κάθε ένας τις θέσεις του. Ωστόσο συμφωνούμε σε ένα πράγμα. Ότι ο Οργανισμός πρέπει να επιβιώσει και να διατηρήσει χωρίς εκπτώσεις το χαρακτήρα του. Και αυτό είναι που μας ενώνει όπως θα έπρεπε να ενώνει όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ κόντρα σε αυτούς που μπροστά σε σκοπιμότητες οδηγούν τον ΕΔΟΕΑΠ σε επικίνδυνες ατραπούς.