A+ A A-

ΕΔΟΕΑΠ: οι προσφυγές εργοδοτών και η κάλυψη των νέων μελών

Από την Τρίτη 24/7, συμβολική ημέρα αποκατάστασης της δημοκρατίας, ξεκίνησε και η κάλυψη 6.500 νέων μελών του ΕΔΟΕΑΠ, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αυτόματα, χωρίς να ταλαιπωρηθούν οι ίδιοι, ενώ ολοκληρώθηκε και η κάλυψη 1.057 που υπέβαλαν οι ίδιοι απογραφικό δελτίο στον οργανισμό.

Στα νέα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ, στα οποία ενεργοποιήθηκαν οι παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, πάντα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, μετά την κατάθεση εισφορών από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

Αυτή τη στιγμή γίνονται οι απαιτούμενες διαδικασίες, σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ και την ΗΔΙΚΑ, για την άμεση κάλυψη και των προστατευόμενων μελών των ασφαλισμένων.

Μικροπροβλήματα πάντα θα υπάρχουν, αλλά θα τα ξεπερνάμε με λίγη καλή θέληση. Αλλωστε και το Παρίσι δεν έγινε σε μια ημέρα...

Μέσα στις επόμενες ημέρες ευελπιστούμε ότι θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με ιδιώτες μεγάλους παρόχους υπηρεσιών υγείας και διαγνωστικών εξετάσεων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε όλη τη χώρα, προκειμένου να ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο και δυνατότητα πολλαπλών επιλογών και η κάλυψη των νέων ασφαλισμένων στην υπόλοιπη Ελλάδα, που υπολογίζονται σε 1.650, καθώς και των προστατευόμενων συγγενικών τους προσώπων.

Μέσα στον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι μπορεί να είναι έτοιμη η εφαρμογή της ΗΔΙΚΑ ειδικά για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ, για τις διαγνωστικές εξετάσεις σε όλη τη χώρα, οπότε θα τελειώσουν οριστικά οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή για τα φάρμακα λειτουργεί ήδη με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να μπορούν να συνταγογραφούν, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ηδη καθημερινά γράφονται περί τις 400 συνταγές.

Προχωρούν οι συζητήσεις με τον ΕΟΠΥΥ για την υπογραφή συμφωνίας, προκειμένου οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ να έχουν πρόσβαση σε όλο το δίκτυο υπηρεσιών υγείας, γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, φάρμακα υψηλού κόστους κ.ά. σε όλη τη χώρα χωρίς ταλαιπωρία.

Ο ΕΔΟΕΑΠ θα εξοικονομήσει πολλά χρήματα, εκτιμάται 2-3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ θα συνεχίσει να παρέχει τις επιπλέον καλύψεις που έχουν οι ασφαλισμένοι του (π.χ. θέση νοσηλείας κ.ά.).

Ολα αυτά σημαίνουν ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ, που υπολογίζονται σε περίπου 18.000 άμεσα μέλη, ενώ εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 30.000 μαζί με τα προστατευόμενα μέλη, θα έχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας με δυνατότητα πολλαπλών επιλογών.

Οι επιλογές αυτές είναι:

ΠΡΩΤΟΝ: Τα ιδιόκτητα πολυϊατρεία του ΕΔΟΕΑΠ στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, καθώς και οι συμβεβλημένοι με τον οργανισμό ιδιώτες ιατροί. 574 στην Αθήνα και 557 στη Θεσσαλονίκη (ισχύει σήμερα).

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Το σύστημα δημόσιας υγείας. Νοσοκομεία, κέντρα υγείας, οικογενειακός γιατρός κ.λπ. (ισχύει ήδη, θα απλοποιηθούν οι διαδικασίες για το εισιτήριο στα νοσοκομεία).

ΤΡΙΤΟΝ: Το συνεργαζόμενο δίκτυο του ΕΟΠΥΥ, σε όλη τη χώρα (πιθανότατα από τον Σεπτέμβριο).

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: Τους συνεργαζόμενους με τον ΕΔΟΕΑΠ ιδιωτικούς παρόχους υπηρεσιών υγείας. Γιατρούς, νοσοκομεία, ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα σε όλη τη χώρα (αναμένονται νέες συμφωνίες, ενημέρωση από το σάιτ του ΕΔΟΕΑΠ).

ΠΕΜΠΤΟΝ: Την ελεύθερη αγορά υπηρεσιών υγείας με αποδείξεις, βάσει των παροχών και των προϋποθέσεων του ΕΔΟΕΑΠ (ισχύει ήδη).

Ο ΕΔΟΕΑΠ αγκαλιάζει πλέον όλους τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, δημοσιογράφους, τεχνικούς, διοικητικούς, όλους τους ανθρώπους της ενημέρωσης. Είναι το κοινό μας σπίτι. Τα πρώτα οικονομικά στοιχεία, για τη βιωσιμότητά του, τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επικούρησης, είναι καλά. Εκτιμάται ότι τα έσοδα θα υπερβούν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Τα στοιχεία του Ιουλίου και του Αυγούστου θα αποτελέσουν ισχυρό κριτήριο για την τελική εκτίμηση. Από τα μέχρις στιγμής στοιχεία φαίνεται ότι οι παροχές υγείας και επικούρησης θα είναι ικανοποιητικού επιπέδου.

Οι προσφυγές ορισμένων εργοδοτών στο ΣτΕ κατά του 2% επιχειρούν να τραυματίσουν τον νέο, διευρυμένο ΕΔΟΕΑΠ, την ώρα που κάνει τα πρώτα του βήματα για να καλύψει περίπου 30.000 άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους. Οι εργοδότες οφείλουν να καταλάβουν ότι η εποχή του τζάμπα τέλειωσε.

Η ενημέρωση επιτελεί λειτουργία της δημοκρατίας και γι' αυτό πρέπει να στηριχθεί από την πολιτεία.

Η μικρή θετική διάκριση για τον ΕΔΟΕΑΠ, χωρίς να επιβαρύνει το δημόσιο ταμείο, θα βοηθήσει συνολικά την ενημέρωση, ιδιαίτερα αν η ρύθμιση αυτή συνδυαστεί με μέτρα στήριξης ολοκλήρου του κλάδου, που έχουν προταθεί και για τα οποία οφείλουν να δεσμευτούν η κυβέρνηση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

Ολοι οι άνθρωποι της ενημέρωσης, ενωμένοι πλέον, θα δώσουμε τη μάχη για τον ΕΔΟΕΑΠ της καρδιάς μας, έχοντας συνείδηση ότι η ρύθμιση για τον ΕΔΟΕΑΠ αποτελεί το πρώτο βήμα και το εφαλτήριο για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στον κλάδο συνολικά, με στόχο την ενημέρωση με αξιοπιστία, πλουραλισμό και δικαιώματα.

*πρόεδρος Δ.Σ. του ΕΔΟΕΑΠ