A+ A A-

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Επιμόρφωση 100 άνεργων πτυχιούχων δημσιογράφων

Η κα Μαρία Καραμεσίνη με τον πρόεδρο του ΑΠΕ-ΜΠΕ κο Μιχάλη Ψύλο

Συμφωνία συνεργασίας για την επιμόρφωση και την κατάρτιση άνεργων πτυχιούχων δημοσιογράφων υπέγραψε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων με τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Απόφοιτοι των τριών πανεπιστημίων που διαθέτουν δημοσιογραφικές σχολές, του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Παντείου και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, καθώς και πιστοποιημένων ΙΕΚ θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

«Αυτό το πρόγραμμα δίνει και την ευκαιρία στον ΟΑΕΔ να παρουσιάσει το νέο του πρόσωπο, διότι ο ΟΑΕΔ τα τελευταία χρόνια αλλάζει, προσπαθεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις ανάγκες τόσο των ανέργων όσο και του παραγωγικού συστήματος. Η συνεργασία μας με το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι εγγύηση γι' όλους αυτούς τους ανέργους οι οποίοι θέλουν να αποκτήσουν περισσότερα εφόδια και να έχουν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές», σημείωσε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη.

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλης Ψύλος, επισήμανε: «Είναι ένα τεράστιο έργο γι' εμάς, γιατί πιστεύουμε ότι με τη βοήθεια των ήδη επαγγελματιών δημοσιογράφων που είναι στο ΑΠΕ, οι νέοι συνάδελφοι θα αποκτήσουν όχι μόνο γνώσεις αλλά κυρίως θα αποκτήσουν επαγγελματική κατάρτιση. Μια επαγγελματική κατάρτιση που είναι αναγκαία για να μπορέσουν να βγουν αύριο- μεθαύριο στον δύσκολο δρόμο της δημοσιογραφίας».

Ακόμη, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ τόνισε: «Είναι ένα ειδικό πρόγραμμα, ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα, το οποίο νομίζω δίνει για πρώτη φορά την ευκαιρία σε άνεργους δημοσιογράφους, απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών επικοινωνίας και πιστοποιημένων ΙΕΚ να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα που θα τους δώσει τη δυνατότητα να καταρτιστούν στο ρεπορτάζ. Άρα αυτό το πρόγραμμα μάς δίνει την ευκαιρία να δώσουμε προς τα έξω το νέο πρόσωπο του ΟΑΕΔ που αλλάζει». Και πρόσθεσε: «Οι συμμετέχοντες μέσω αυτού του προγράμματος θα κερδίσουν μια πολύ καλή προοπτική επαγγελματικής αποκατάστασης, σε ένα είδος το οποίο νομίζω είναι πολύ σημαντικό για την ποιότητα της δημοσιογραφίας στη χώρα μας. Πολύ συχνά η δημοσιογραφία ασκείται με έναν τρόπο που αναπαράγει κλισέ και κονσέρβες. Νομίζω το ερευνητικό στοιχείο της δημοσιογραφίας στη χώρα μας έχει υποχωρήσει και θεωρώ ότι αυτό το πρόγραμμα θα δώσει τη δυνατότητα να αναβαθμιστεί, θα δώσει την ευκαιρία να αναβαθμιστεί συνολικά το είδος αυτού του ρεπορτάζ και της ερευνητικής δημοσιογραφίας στην πατρίδα μας». Καταλήγοντας η κ. Καραμεσίνη υπογράμμισε: «Ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει ένα εκπαιδευτικό επίδομα. Το ΑΠΕ θα προσφέρει ένα πολύ καλά φτιαγμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Θα προσφέρει τη δυνατότητα κατάρτισης πάνω σε νέες τεχνολογίες και νομίζω ότι οι απόφοιτοι θα εκμεταλλευτούν πλήρως αυτές τις δυνατότητες που ανοίγονται».

Από την πλευρά του, ο κ. Ψύλος επισήμανε επίσης: «Το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με την πολύτιμη συνεισφορά και συνεργασία του ΟΑΕΔ, προχωράει από τον Οκτώβριο στη δημιουργία μιας σχολής επαγγελματικής επιμόρφωσης άνεργων δημοσιογράφων, πτυχιούχων, ανωτάτων δημοσιογραφικών σχολών, πτυχιούχων, δηλαδή των τριών πανεπιστημίων με δημοσιογραφικές σχολές, του ΕΚΠΑ, του Παντείου και του ΑΠΘ. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων θα βοηθήσει τους νέους αυτούς συναδέλφους να αποκτήσουν την πείρα που χρειάζεται για περίπου ένα 9μηνο στις εγκαταστάσεις του και στις εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ, να τους δώσει την εμπειρία που χρειάζεται περνώντας από όλους τους τομείς του ρεπορτάζ, καθώς και με το φωτορεπορτάζ. Για εμάς, μετά από 113 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, είναι κάτι καινούριο, είναι κάτι που ταιριάζει με το σλόγκαν του πρακτορείου "να δίνουμε στην κοινωνία αυτά που μας προσφέρει μέσω του κρατικού προϋπολογισμού για να μπορούμε πραγματικά να επιβιώνουμε"».

Οι συμμετέχοντες θα επιλέγονται με κριτήρια το βαθμό πτυχίου, το μεταπτυχιακό και την ενεργή κάρτα ανεργίας. Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν συνολικά 100 απόφοιτοι, 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη. Επικεφαλής του προγράμματος σπουδών είναι ο δημοσιογράφος του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Κυριάκος Θεοδωρακάκος, ο οποίος σημείωσε: «Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την πρακτική άσκηση και τη θεωρητική κατάρτιση. Απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες, που είναι άνεργοι και στοχεύει στην εφαρμογή των νέων τεχνολογιών στη δημοσιογραφία και γενικότερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι μία ευκαιρία για το Αθηναϊκό Πρακτορείο να οραματιστεί το ρόλο του στην επαγγελματική κατάρτιση, μια ευκαιρία που δίνει ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)».

Το πρόγραμμα συνολικής διάρκειας 380 ωρών θα διεξαχθεί σε δύο στάδια, στις εγκαταστάσεις του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων και του ΟΑΕΔ.