A+ A A-

Μουντιάλ 2018: Η Γαλλία παγκόσμια πρωταθλήτρια!

 

Η Γαλλία αναδείχθηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία της παγκόσμια πρωταθλήτρια ποδοσφαίρου καθώς επικράτησε της Κροατίας με 4-2 στον τελικό που διεξήχθη στο στάδιο "Λουζνίκι" της Μόσχας!

Χωρίς το άγχος του φαβορί μετά το μεγάλο επίτευγμα να φτάσει στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου η Κροατία μπήκε στο γήπεδο αποφασισμένη για το μεγάλο κατόρθωμα να αναδειχθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια.

Από τα πρώτα λεπτά πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων (69%-31% ήταν η κατοχή της μπάλας υπέρ των Κροατών) και έτριξε τα δόντια της αναγκάζοντας τους Γάλλους σε παθητικό ρόλο.

Όμως η τύχη δεν ήθελε τους βαλκάνιους μπαλαδόρους καθώς οι αντίπαλοί τους προηγήθηκαν με ένα τυχερό αυτογκόλ όταν ο Μάντζουκιτς στην προσπάθειά του να διώξει τη μπάλα σε φάουλ του Γκριεζμάν την έστειλα στα δίχτυα της ομάδας του.

Παρόλα αυτά η κροατική ομάδα αντέδρασε αμέσως και κατάφερε να ισοφαρίσει με γκολ του Πέρισιτς και να συνεχίσει την επίθεση με στόχο τη νίκη.

Όμως πάλι η τύχη βοήθησε τους Γάλλους οι οποίοι προηγήθηκαν 2-1 με πέναλτι που κέρδισαν όταν  μπάλα ήρθε σε ακούσια τυχαία επαφή με το χέρι του Πέρισιτς το οποίο εκτέλεσε ο Γκριεζμάν.

Το ημίχρονο έληξε 2-1 και η επανάληψη θα ήταν δύσκολη για τους Κροάτες γιατί είχαν καταναλώσει πολύ ενέργεια και η Γαλλία που είναι μια αθλητική ομάδα ήταν πιο ξεκούραστη, ενώ είχε και το προβάδισμα στο σκορ.

Πράγματι, οι Γάλλοι με αποθέματα ενέργειας στο Β' ημίχρονο σε πολύ λίγο χρόνο σημείωσαν δύο ωραία γκολ, ένα με τον Πογκμπά και ένα με τον μεγάλο αστέρι τον Εμπαπέ και προηγήθηκαν 4-1 ανεβάζοντας την ψυχολογία τους στα ύψη. 

Όμως ακόμη και με τέτοιο σε βάρος τους σκορ οι ηρωικοί Κροάτες δεν το έβαλαν κάτω και κατάφεραν να μειώσουν σε 4-2 με ένα γκολ του Μάντζουκιτς ο οποίος εκμεταλλεύτηκε παιδαριώδες λάθος του γάλλου τερματοφύλακα και εξιλεώθηκε για το αυτογκόλ του στο Α' ημίχρονο.

Στη συνέχεια προσπάθησαν για το καλύτερο αλλά ήταν αδύνατο να κάνουν την ανατροπή και έφυγαν ηττημένοι αλλά με ψηλά το κεφάλι!

ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Λορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερναντέζ, Καντέ (55′ Ενζονζί), Πογκμπά, Εμπαπέ, Γκριεζμάν, Ματουιντί (73′ Τολισό), Ζιρού (81′ Φεκίρ).

Κροατία (Ζλάτκο Ντάλιτς): Σούμπασιτς, Βρσάλκο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (82′ Πιάτσα), Μπρόζοβιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς, Πέρισιτς, Ρέμπιτς (71′ Κράμαριτς), Μάντζουκιτς

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 28′ Καντέ, 40′ Ερνάντεζ / 90’+2′ Βρσάλκο

ΚΟΚΚΙΝΕΣ: — / —

ΣΚΟΡΕΡ: 19′ Μάντζουκιτς (αυτ.), 39′ Γκριεζμάν (πεν.), 59′ Πογκμπά, 65′ Εμπαπέ / 29′ Πέρισιτς, 69′ Μάτζουκιτς

 

ΥΓ) Σημαντικό γεγονός υπέρ του θεάματος ήταν ότι η Κροατία - στην οποία αξίζουν συγχαρητήρια γι' αυτό - δεν έπαιξε ποδόσφαιρο σκοπιμότητας με αποτέλεσμα την απόλαυση ενός "ανοιχτού" τελικού στον οποίο σημειώθηκαν έξι γκολ. 

Στα αξιοσημείωτα επίσης η κατάκτηση δύο παγκοσμίων κυπέλλων από τον Ντιντιέ Ντεσάμπ, το ένα ως παίκτης και το σημερινό ως προπονητής.