A+ A A-

ΠΓΔΜ-Συμφωνία: Σέβερνα όχι Σεβέρνα Μακεντόνια

Η συμφωνία για το οριστικό όνομα της ΠΓΔΜ ως Ρεπούμπλικα Σέβερνα Μακεντόνια (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) και όχι Σεβέρνα, ανακοινώθηκε από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ και θα έχει ισχύ erga omnes κατοχυρωμένη από το σύνταγμα της γειτονικής χώρας.

Πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία που δεν μπορεί να την απαξιώσει κανείς λογικός άνθρωπος, αφού πρόκειται να επιλύσει ένα μακροχρόνιο πρόβλημσ που ταλάνιζε την εξωτερική πολιτική της χώρας μας και αποτελούσε βούτυρο στο ψωμί των εχθρών μας.

Makedonia unan dejildir (Η Μακεδονία ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ελληνική) έλεγε το φυλλάδιο που μοίραζαν οι Τούρκοι τη δεκαετία του ΄90 υπερθεματίζοντας στην προπαγάνδα των εθνικιστικών κύκλων των Σκοπίων.

Εκατόν σαράντα χώρες είχαν στο μεταξύ αναγνωρίσει με το συνταγματικό του όνομα δηλαδή Δημοκρατία της Μακεδονίας το γειτονικό κράτος μεταξύ των οποίων και παραδοσιακοί γείτονες φίλοι μας όπως οι Σέρβοι ( οι οποίοι μόλις πριν από λίγο αναγνώρισαν ότι ήταν λάθος τους...).

Η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και ιδιαίτερα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νέας Δημοκρατίας, είναι τουλάχιστον μικρόψυχη και αποδεικνύει ότι άγονται και φέρονται από την ιδιοτελή ψηφοθηρία αψηφώντας επικίνδυνα τα εθνικά συμφέροντα.

Κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει να προτείνει καμμία άλλη βιώσιμη και αποδεκτή να συμφωνηθεί με τους γείτονες πρόταση, γιατί αν είχε θα την είχε προτείνει και αντιπαραθέσει στην πρόταση συμφωνίας της κυβέρνησης.

Αυτό που κάνουν όλοι είναι να αρνούνται και να προβάλλουν ανέξοδα έναν ανέφικτο μαξιμαλισμό επιλέγοντας τον εύκολο δρόμο του "τζάμπα μάγκα".

Ενώ κατοχυρώνεται ξεκάθαρα μέσω της αλλαγής του συντάγματος των γειτόνων η ελληνική Μακεδονία και η αρχαία πολιτιστική μας κληρονομιά και ξεκαθαρίζει ένα θολό τοπίο που πρόβαλε ως σκοπιανό στατηλάτη τον Μέγα Αλέξανδρο, εντούτοις τα κόμματα της αντιπολίτευσης "κοσκινίζουν" το θέμα της γλώσσας (η οποία ξεκαθαρίζεται ότι είναι σλαβικής ρίζας) και της ταυτότητας η οποία επίσης διευκρινίζεται ότι αφορά τους Βορειομακεδόνες.

Έτσι είναι όμως και έτσι συμβαίνει στη Δημοκρατία. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και έχει δικαίωμα ο καθένας να τις εκφράζει και να κρίνεται βέβαια από τους άλλους...

Προς το παρόν εμείς θα τονίσουμε ότι η ονομασία του γειτονικού κράτους είναι Σέβερνα Μακεντόνια (ο τόνος στην προπαραλήγουσα) και όχι Σεβέρνα, όπως αρχικά την αποκάλεσαν κάποιοι ρεπόρτερ με αποτέλεσμα να την αναμασούν λανθασμένα και να μεταδίδεται ως επιδημία από τους επόμενους.

Μια λέξη είναι κυρίες και κύριοι ρεπόρτερ, την οποία μάλιστα ζητούσαμε να ισχύσει στη σλαβική εκφορά της, ας την μάθουμε σωστά....

ΥΓ) Όποιος ανατρέξει στη Μετάφραση Google και αναζητήσει τη γλώσσα του γειτονικού κράτους θα διαπιστώσει ότι αναφέρεται ως Σλαβομακεδονικά μια ονομασία που υπήρχε και πριν από τη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό. Επομένως οι "ανησυχίες" των "κοσκινιστών" της αντιπολίτευσης και των εμμονικών αναλυτών που ψάχνουν τον διάβολο στις λεπτομέρειες δεν έχουν σημαντικό λόγο ύπαρξης.

Το ίδιο θα συμβεί και με την εθνότητα η οποία αναγκαστικά αφού το όνομα της χώρας που είναι το όχημα θα είναι Βόρεια Μακεδονία θα ακολουθήσει και αυτή και στη χρήση θα γίνει Βορειομακεδονική.