A+ A A-

Ενωτική ανακοίνωση για τον ΕΔΟΕΑΠ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Οι στιγμές που περνάμε ως κλάδος είναι κρίσιμες μετά τις νέες αξιώσεις των δανειστών. Οι αξιώσεις αυτές προέκυψαν μετά την έκφραση γνώμης από την EUROSTAT, με την οποία ο ΕΔΟΕΑΠ τοποθετείται στην Γενική Κυβέρνηση παρότι το Ταμείο των εργαζομένων στον Τύπο είναι αυτοτελές η διοίκησή του εκλέγεται από τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους με τη συμμετοχή και των εργοδοτών, ενώ δεν ενισχύεται από το Δημόσιο.

Οι δανειστές, αξιοποιώντας τις «συμβουλές» ορισμένων εργοδοτών, έθεσαν το θέμα του πόρου του 2% και απαίτησαν ο τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων να γίνεται με τους κανόνες που ισχύουν γενικότερα για τους ασφαλισμένους της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης, παρά το ότι σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο, το ίδιο το Ταμείο αποφασίζει για τα ποσά των επικουρήσεων και του εφάπαξ, ανάλογα με τις δυνατότητές του. Θέτουν μάλιστα τα θέματα αυτά, ως προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

Η εξέλιξη αυτή, ήταν δυσάρεστη και αιφνιδιαστική, με δεδομένο μάλιστα ότι συνέβη ενώ το αποτέλεσμα της συμφωνίας με τους εργοδότες, μετά από πολύμηνες δύσκολες διαπραγματεύσεις είχε ήδη νομοθετηθεί.

Η κυβέρνηση δια του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, κατέθεσε πρόταση, σύμφωνα με την οποία θα αποδεχόταν την αξίωση των δανειστών να διατεθεί το 2% επί του τζίρου των ΜΜΕ αποκλειστικά για τον κλάδο υγείας των ασφαλισμένων, ώστε να δοθεί η συγκατάθεση τους στην διατήρηση της αυτοτέλειας του ΕΔΟΕΑΠ.

Το υπουργείο Εργασίας διαβεβαιώνει επίσης ότι, οι παρεχόμενες συντάξεις θα παραμείνουν ως έχουν και με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, όπου γίνουν περικοπές θα είναι “μικρές, και θα αφορούν τους νέους συνταξιούχους”.

Η οριακή πλειοψηφία της Διοίκησης του ΕΔΟΕΑΠ, η οποία μάλιστα βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής περιόδου, επέλεξε να απέχει από κάθε διαδικασία διαλόγου και να μετατραπεί από διοίκηση ασφαλιστικού φορέα σε διοίκηση ανακοινώσεων στο Facebook και συλλήβδην καταγγελιών κατά πάντων, ακόμη και κατά των Ενώσεων των εργαζομένων στον Τύπο, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύουν οι επικουρικές συντάξεις και καθυβρίζοντας τους πάντες, με αλαζονεία και αμετροέπεια. Απέρριψε την πρόταση της κυβέρνησης, αλλά και γενικότερα τον διάλογο, χωρίς όμως να προτείνει κάτι διαφορετικό καθώς έχει «αποσυρθεί» από τις διαπραγματεύσεις.

Επιπλέον επέλεξε να αντιπαρατεθεί μόνο στη γνωμοδότηση της EUROSTAT, όχι και στις απαιτήσεις των δανειστών, καταφεύγοντας σε δικηγορικό γραφείο των Βρυξελλών, που κατά το παρελθόν πρωτοστάτησε στο θέμα του Βασικού Μετόχου υπέρ των εργοδοτών. Αντίθετα, ενώ από τις Ενώσεις υπεδείχθη η υποβολή «αίτησης θεραπείας», προκειμένου να αλλάξει η γνωμοδότηση της EUROSTAT, με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τον νέο ΕΔΟΕΑΠ, από τα οποία προκύπτει ότι δεν χρηματοδοτείται ούτε διοικείται από το Δημόσιο.

Εκφράζουμε τη λύπη μας και την αντίθεσή μας στις πρακτικές αυτές και εκτιμούμε ότι είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των ασφαλισμένων, εργαζομένων και συνταξιούχων, καθώς υπάρχει άμεσα ορατός κίνδυνος ένταξης των συνταξιούχων στο ΕΤΑΕΠ, χωρίς αποθεματικά, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό..

Τι θα γίνει άραγε στο απευκταίο ενδεχόμενο, που παρά τα νέα επικαιροποιημένα στοιχεία δεν αλλάξει η γνωμοδότηση της EUROSTAT; Τι θα γίνει αν αυτή καθυστερήσει και εν τω μεταξύ κλείσει αρνητικά για εμάς, η διαπραγμάτευση τις ημέρες αυτές; Πώς θα ξαναγίνουν όλα από την αρχή; Οι λεονταρισμοί και οι πολιτικές του «όλα ή τίποτε» οδηγούν συνήθως στο να χτυπάς το κεφάλι σου στον τοίχο, ενώ ανοήτως νομίζεις ότι πρόκειται για μαξιλάρι….

Θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε το διάλογο με όλους τους εμπλεκομένους, και να χρησιμοποιήσουμε κάθε πρόσφορο μέσο για την διατήρηση του πόρου του 2%, έστω και αν τα έσοδα αυτά θα κατευθύνονται μόνο στον κλάδο της περίθαλψης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και επιπλέον εκτιμούμε πως υπάρχουν αποδεκτοί τρόποι, να ενισχυθεί ο τομέας της επικούρησης ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή καταβολή των επικουρικών συντάξεων. Είναι προφανές άλλωστε, ότι το βασικό είναι να υπάρχουν τα χρήματα. Εάν δεν υπάρχουν, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ούτε για την περίθαλψη, ούτε για την επικούρηση.

Παράλληλα καταθέτουμε «αίτηση θεραπείας» προς την EUROSTAT, προκείμενου να αποφευχθεί ενδεχόμενο «ατύχημα», που μπορεί να προκληθεί από τους δανειστές, ενόσω θα αναμένεται ενδεχόμενη αναθεώρηση της γνώμης της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής.

Ταυτοχρόνως, οι Ενώσεις πήραν την πρωτοβουλία να προτείνουν σε ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων να καταθέσουν από κοινού ερώτηση για το θέμα της EUROSTAT, προσδοκώντας ότι θα κερδίσουμε και αυτή τη δύσκολη μάχη, που αποτελεί δοκιμασία για τον κλάδο μας.

Δώσαμε όλοι μαζί την μάχη για την στήριξη και την διεύρυνση του ΕΔΟΕΑΠ με όλους τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης, με στόχο να ενοποιήσουμε όλον τον κλάδο μας σε μια εποχή που δοκιμαζόταν και συνεχίζει να δοκιμάζεται σκληρά από την κρίση.

Ενωμένοι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις πιέσεις των δανειστών, των εργοδοτών και της κυβέρνησης, καθώς και την υποχωρητική στάση της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος γενικότερα, απέναντι σε αυτές τις απαιτήσεις.

Η ενότητα του κλάδου αποτελεί προϋπόθεση για την νικηφόρα έκβαση του αγώνα μας.

Όποιος διασπά αυτό το ενιαίο μέτωπο, και διαχωρίζει τη στάση του με ανεύθυνες πρακτικές, μας καθιστά πιο ευάλωτους στις αξιώσεις των δανειστών και των εργοδοτών που υποκινούν τις αξιώσεις αυτές θέτοντας σε κίνδυνο τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα.

Οι στιγμές που ζούμε είναι ιστορικές και οι αποφάσεις που θα ληφθούν μπορεί να είναι καθοριστικές για το μέλλον του ασφαλιστικού μας φορέα.

Οι πρόεδροι και γενικοί γραμματείς των Ενώσεων Συντακτών, Διοικητικών και Τεχνικών Τύπου δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον ΕΔΟΕΑΠ με όλες μας τις δυνάμεις, παίρνοντας στα χέρια μας την ολοκλήρωση της κρίσιμης διαδικασίας για τη διεύρυνσή του Ταμείου, με όλους τους εργαζόμενους του κλάδου μας.

ΥΓ: Ενώ συντάσσονταν οι παραπάνω γραμμές, πληροφορηθήκαμε ότι μεγάλος οργανισμός περιοδικών εκδόσεων προσέφυγε στο ΣτΕ κατά του 2%, στο πλαίσιο των «προσπαθειών» που καταγγέλλονται στη δεύτερη παράγραφο του κειμένου. Ενωμένοι, πρέπει να αντιδράσουμε αποφασιστικά σε τέτοιου είδους κινήσεις που – όπως προαναγγέλλεται – θα έχει μιμητές από το χώρο των εργοδοτικών οργανώσεων και όχι μόνο.

Μαρία Αντωνιάδου Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ

Σταύρος Καπάκος Γεν. Γραμματέας ΕΣΗΕΑ

Νίκος Καρράς Πρόεδρος ΕΣΗΕΜΘ

Θέμης Μπερεδήμας Πρόεδρος ΕΣΠΗΤ

Θανάσης Αλατάς Γεν. Γραμματέας ΕΣΠΗΤ

Μάρκος Γκανάς Πρόεδρος ΕΠΗΕΑ

Δημήτρης Πίππας Γεν. Γραμματέας ΕΠΗΕΑ

Γιώργος Τζάγιας Πρόεδρος ΕΠΗΕΘ

Κυριακή Καλιώτου Γεν. Γραμματέας ΕΠΗΕΘ

Μάριος Λώλος Πρόεδρος ΕΦΕ

Αντώνης Μακατούνης Πρόεδρος ΠΟΕΠΤΥΜ

Μαίρη Καλαντζή Γεν. Γραμματέας ΠΟΕΠΤΥΜ