A+ A A-

Το Asfalistiko.gr για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ

ΕΥΤΥΧΩΣ ο ΕΔΟΕΑΠ "σώθηκε" ή μήπως... όχι;

Έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μήνες από την «πανηγυρική» αλλαγή του καταστατικού του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ) και από την υπερψήφιση στη Βουλή της τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, αλλά στον Οργανισμό ουσιαστικά είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα.

Το περίφημο «σώσαμε τον ΕΔΟΕΑΠ» έχει ξεχαστεί από τους εμπνευστές του, οι γκρίνιες και οι κόντρες για την μη υλοποίηση σχεδόν καμιάς από τις… σωτήριες αλλαγές πληθαίνουν, ενώ άκαρπη ήταν η χτεσινή συνάντηση των σωματείων των ΜΜΕ με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσο Πετρόπουλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το χτεσινό ραντεβού απουσίαζε(!) η διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ, η οποία θα συναντηθεί με τα σωματεία του Τύπου την ερχόμενη Δευτέρα και θα ακολουθήσει νέο ραντεβού των σωματείων με τον κ. Πετρόπουλο την Τετάρτη 21 Μαρτίου.

Κατά γενική ομολογία, η μόνη αλλαγή που έχει σημειωθεί στον ΕΔΟΕΑΠ εδώ και ένα τετράμηνο είναι ο διορισμός των δύο νέων μελών στο Δ.Σ. του Οργανισμού με απόφαση του κ. Πετρόπουλου, όπως ορίζει ο σχετικό νόμος. Κατά τα λοιπά δεν έχει αλλάξει τίποτα. Ο ψηφισμένος νόμος παραμένει ουσιαστικά κενό γράμμα, γεγονός που δεν προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις.

Τρία είναι τα μεγάλα «αγκάθια» για την μετεξέλιξη του ΕΔΟΕΑΠ. Το πρώτο αφορά την μη έγκριση ακόμα του Κανονισμού Είσπραξης των νέων εισφορών και του 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και ο Κανονισμός Είσπραξης έχει ετοιμαστεί από το ΕΔΟΕΑΠ από τις 15 Ιανουαρίου, ωστόσο, έχει «σκαλώσει» στο υπουργείο Εργασίας. Μια από τις αιτίες, ίσως η βασικότερη, είναι το γεγονός ότι με τη συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση η κυβέρνηση αποδέχτηκε να περιμένει γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), για το αν ο ΕΔΟΕΑΠ είναι «ιδιωτική οντότητα», δηλαδή ΝΠΙΔ ή όχι, γνωμοδότηση που θα οδηγήσει στην ένταξή του ή όχι στο δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Όπως σημειώνουν οι γνωρίζοντες, εν αναμονή της γνωμοδότησης δεν γίνεται να υλοποιηθούν οι αλλαγές, αφού μια ενδεχομένως αρνητική γνωμοδότηση θα τίναζε στον αέρα όλο το σύστημα.

Η μη ύπαρξη Κανονισμού Είσπραξης, έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και οι περίπου 20 εκδότες που κατέβαλλαν τις νέες – αυξημένες εισφορές να το κάνουν με «επιφύλαξη», ενώ ακόμα και η ΕΡΤ, η οποία κατάβαλλε κανονικά τις εισφορές και το 2% επί του τζίρου με έγγραφό της στις αρχές Μάρτη να ενημερώνει τη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ ότι χωρίς Κανονισμό Είσπραξης δεν μπορεί να συνεχίσει την καταβολή.

Από την άλλη, και η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) έχει ενημερώσει ότι από τη στιγμή που δεν έχουν ασφαλιστεί όλοι οι εργαζόμενοι στα κανάλια, όπως προβλέπει ο νόμος, στον ΕΔΟΕΑΠ, δεν θα καταβάλουν τα μέλη της το 2% επί του τζίρου.

Το αποτέλεσμα, λοιπόν, είναι ότι ο ΕΔΟΕΑΠ σήμερα εισπράττει τις εισφορές για τα ήδη ασφαλισμένα μέλη του, αλλά δεν εισπράττει το 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων ΜΜΕ.

Το δεύτερο μεγάλο «αγκάθι» για την επόμενη μέρα του ΕΔΟΕΑΠ, το οποίο… δένει με το πρώτο, είναι η τεχνική αδυναμία να «κουμπώσει» το πληροφοριακό σύστημά του με το αντίστοιχο σύστημα του ΕΦΚΑ, κάτι που με δεδομένα τα πολλά προβλήματα οργάνωσης που αντιμετωπίζει ο ΕΦΚΑ δεν φαίνεται να μπορεί να ξεπεραστεί άμεσα.

Το τρίτο «αγκάθι», απότοκο των δύο άλλων, το οποίο τροφοδοτεί γκρίνιες, πόλεμο και προφάσεις, είναι το γεγονός ότι μ’ αυτά και μ’ αυτά ο ΕΔΟΕΑΠ ακόμα δεν «άνοιξε» για τους χιλιάδες εργαζόμενους στον Τύπο, οι οποίοι βρίσκονται ακόμα στο περίμενε.

Στο πλαίσιο που διαμορφώνεται, τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί για το εάν, τελικά, ο ΕΔΟΕΑΠ «σώθηκε» αυξάνονται. Τα έσοδά του παραμένουν λίγα, νέες εισφορές (αφού δεν υπάρχουν νέα μέλη) δεν μπαίνουν στο ταμείο, το 2% επί του τζίρου δεν εισπράττεται, ενώ και το αγγελιόσημο που εκκρεμεί προς απόδοση από τον ΕΦΚΑ, υπολογίζεται περίπου στα 100 εκατ., δεν δίνεται. Μάλιστα, με την κατάργηση του μηχανισμού είσπραξης του αγγελιόσημου, εύλογα πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι το ποσό που εκκρεμεί προς απόδοση απλά θα τροφοδοτήσει τα πλεονάσματα του ΕΦΚΑ. Έτσι τα αποθέματα του ΕΔΟΕΑΠ σήμερα φτάνουν περίπου στα 100 εκατ. ευρώ, με τις υποχρεώσεις του να είναι πολλαπλάσιες.

Πλέον τα περιθώρια λιγοστεύουν για όλες τις πλευρές, εξού οι γκρίνιες και οι «τρικλοποδιές» εκατέρωθεν. Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση το νόμο για τη «σωτηρία» του ΕΔΟΕΑΠ, έξι μήνες μετά τη δημοσίευσή του στο ΦΕΚ (δημοσιεύτηκε στις 16 Νοεμβρίου) θα πρέπει στον Οργανισμό να γίνουν εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι υποχρεωτικά μέχρι τις 16 Μαΐου πρέπει να γίνουν εκλογές, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται νομική φόρμουλα για να αναβληθούν, αφού ουδείς θέλει να πάει στις κάλπες χωρίς να έχει αλλάξει το παραμικρό στον ΕΔΟΕΑΠ.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι οι σχεδιασμοί και οι τακτικές των παρατάξεων πληθαίνουν, ενώ επιπλέον «πονοκέφαλο» στα επιτελεία προκαλεί η διαλυτική κατάσταση που προκάλεσε στην παράταξη της Μαρίας Αντωνιάδου το φιάσκο με τις εκλογές στην ΠΟΕΣΥ.