A+ A A-

Η Κατερίνα Μάρκου στο 3ο πολιτικό Survivor

Η Κατερίνα Μάρκου δεν είναι η μοναδική ούτε η πρώτη βουλευτής που μεταπηδάει σε άλλο πολιτικό κόμμα από αυτό με το οποίο εξελέγη.

Είναι όμως μια περίπτωση ενδιαφέρουσα γιατί μέχρι στιγμής έχει επιδείξει ικανότητα επιτυχημένων αλμάτων που της εξασφάλισαν την πολιτική της επιβίωση στα έδρανα του κοινοβουλίου.

Έχει καταφέρει να διατρέξει μια μεγάλη ιδεολογική διαδρομή σε μόλις δύο - ούτε καν ολοκληρωμένες- κοινοβουλευτικές παρουσίες.

Η ψιλόλιγνη σαράντα ένα ετών βουλευτής από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε από τη Δημοκρατική Αριστερά (ΔΗΜΑΡ) του Φώτη Κουβέλη και κατέληξε στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ προηγουμένως διέβη το ΠΟΤΑΜΙ του Σταύρου Θεοδωράκη.

Στη μικρή κοινοβουλευτική της διαδρομή όπου εξελέγη δύο φορές με δύο διαφορετικά κόμματα (ΔΗΜΑΡ και ΠΟΤΑΜΙ), έχει επίσης δύο φορές ανεξαρτητοποιηθεί πριν από τη μεταγραφή της στο άλλο στρατόπεδο.

Είναι και αυτό ένα πιο κομψό στιλ από την απευθείας μεταπήδηση που παρέχει και ένα χρονικό δάστημα περισυλλογής προς αποφυγήν λανθασμένων επιλογών.

Απομένει να δούμε αν θα καταφέρει να εκλεγεί και στις επόμενες εκλογές για τρίτη φορά και να κερδίσει το έπαθλο και στο 3ο πολιτικό της Survivor.

Αν το επιτύχει θα είναι τουλάχιστον γυναικείο ρεκόρ πολιτικής επιβίωσης που καταρρίπτει το ρητό του Ευάγγελου Αβέρωφ ότι "όποιος φεύγει από το μαντρί τον τρώει ο λύκος".

Μετά την επισημοποίηση της μεταγραφής της έκανε την εξής "εθνοσωτήρια" δήλωση:

«Ενώνω από σήμερα τις δυνάμεις μου με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ενός πολιτικού που έχει αποδείξει ότι πιστεύει στις ριζικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και είναι έτοιμος να τις υλοποιήσει. Ενός πολιτικού που θέλει και μπορεί να υπερβεί επίπλαστες διαχωριστικές γραμμές που ανήκουν στο παρελθόν και οι οποίες έχουν βλάψει την πατρίδα μας.

Η στράτευση μου αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα συγκλίσεων σε κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις. Όσοι παρακολουθούν την πολιτική μου στάση, γνωρίζουν ότι έχω με συνέπεια υπηρετήσει τις κεντρώες και φιλοευρωπαϊκές ιδέες μου. Βλέποντας τη λαίλαπα που έρχεται, είχα υπερψηφίσει το 2014 τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Πιστή στο πνεύμα του Συντάγματος, υπερψήφισα και την υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Μετά την έλευση στην εξουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είχα προειδοποιήσει ήδη από τον Φεβρουάριο του 2015 ότι η χώρα βαδίζει προς την καταστροφή, αρνούμενη να δώσω έστω και μια μέρα χάριτος στις ολέθριες επιλογές των κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη.

Είναι βαθιά η πεποίθησή μου ότι ακόμη και η Δημοκρατία στην πατρίδα μας κινδυνεύει. Και είναι απόλυτη ανάγκη να αναστραφεί η πορεία σήψης και παρακμής στην οποία μας έχει καταδικάσει η σημερινή Κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία, υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι αυτή τη στιγμή η κύρια πολιτική δύναμη που μπορεί να φέρει εις πέρας την εθνική αυτή επιταγή.

Παραμένω δε σταθερή στην άποψη μου ότι υπάρχει ανάγκη ευρύτερων συναινέσεων με στόχο τη συγκρότηση, μετά τις εκλογές, μια κυβέρνησης που θα περιλαμβάνει το σύνολο των δυνάμεων που αταλάντευτα πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδος και θέλουν να επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά σταθερότητας, ασφάλειας, κανονικότητας και ηρεμίας. Και θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις για τη στιγμή που η χώρα θα αποκτήσει ξανά μια κυβέρνηση άξια του ονόματος της αλλά και της ιστορίας της πατρίδας μας.

Κατερίνα Μάρκου
Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης»

Ανακοίνωση για την μεταγραφή της εξέδωσε όμως και το ΠΟΤΑΜΙ, το τελευταίο κόμμα με το οποίο εξελέγη: 

«Η κοινωνία δεν έχει εμπιστοσύνη στους πολιτικούς γιατί πιστεύει ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η καρέκλα τους. Γι' αυτό κάνουν ρουσφέτια, γι ' αυτό διαπλέκονται και γι 'αυτό πουλάνε ακόμη και τους ανθρώπους που τους ψήφισαν. Και μεταγράφονται αν χρειαστεί σε ένα μεγαλύτερο κόμμα για να σιγουρέψουν τη θεσούλα τους. Η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τον βουλευτή που αλλάζει κόμμα μεσούσης της κοινοβουλευτικής περιόδου αλλά και τα κόμματα που δέχονται – και πολλές φορές πιέζουν – για τέτοιες προσχωρήσεις. Εύγε λοιπόν στην κυρία Μάρκου, εύγε και στην σύγχρονη ευρωπαϊκή ΝΔ».

ΥΓ) Είναι μάλλον σύμπτωση, αλλά η ωραία σαλταδόρισα βουλευτής και ο πρώην αρχηγός της ο "σύντροφος Κουβέλης", την ίδια χρονική στιγμή, ακολούθησαν αντίθετες πορείες. Ο ένας φαίνεται ανανήψας στον ιδεολογικό του χώρο αφού ανέλαβε υφυπουργός Άμυνας στην αριστερή κυβέρνηση, ενώ η άλλη διέρηξε την όποια σχέση είχε με την Αριστερά.