A+ A A-

Ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος μιλάει για τον ΕΔΟΕΑΠ

Ο αρμόδιος υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος, μίλησε στους δημοσιογράφους Αγλαϊα Κυρίτση και Μιχάλη Σιάφη, για τον ιστότοπο asfalistiko.gr, για ζητήματα της ασφάλισης αλλά και για τον ΕΔΟΕΑΠ τον οποίο έχει "χρεωθεί" και αναζητεί τη λύση της διάσωσής του. Είναι ενδιαφέρον και χρήσιμο να γνωρίζουμε τις απαντήσεις που έδωσε:

Για τον ΕΔΟΕΑΠ

Τι γίνεται με τον ΕΔΟΕΑΠ; Από τη στιγμή που η χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ αφορά και εργαζόμενους και εργοδότες, βάσει της νέας πρότασης πώς νομιμοποιείται το δημόσιο να νομοθετήσει αν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη μεγάλου μέρους των εργοδοτών;

Ο ιδρυτικός νόμος του ΕΔΟΕΑΠ προβλέπει και τις διαδικασίες αλλαγής των ρυθμίσεων ως προς τα θέματα που τον αφορούν, μεταξύ αυτών και για τις εισφορές. Οι σχετικές προβλέψεις που κάναμε, σε συμφωνία και με τους εκπροσώπους των εργοδοτών (αυτούς που συμμετείχαν φυσικά στο διάλογο), για να υπάρξει μια συμμετοχή στο 2%, είχε προταθεί και 4% και 5%, λαμβάνοντας λοιπόν υπ όψιν μας γενικά όλο τον χώρο, με όλους τους κλάδους και στον ηλεκτρονικό και στον έντυπο τύπο και τα ραδιόφωνα, είπαμε να ξεκινήσουμε με αυτό το ποσοστό του 2%, ώστε να αποφύγουμε και ενστάσεις ότι μπορεί να ήταν υψηλό επί του ετήσιου κύκλου εργασιών. Θεωρώ ότι εν συνεχεία θα βρεθούν εκείνα τα μέτρα που θα χρειαστεί να πάρει κανείς, διότι κατ’ έτος θα γίνεται αναλογιστική μελέτη και θα παρακολουθούμε ποια είναι η πορεία του ΕΔΟΕΑΠ.

Η νομοθετική ρύθμιση για τον ΕΔΟΕΑΠ είναι σίγουρο ότι θα έρθει και μπορούμε να πούμε τι θα περιλαμβάνει;

Επανέρχομαι, λοιπόν, στην προσπάθεια να απαντήσω, ότι ο ιδρυτικός νόμος του ΕΔΟΕΑΠ προβλέπει ότι με τροποποίηση του καταστατικού ρυθμίζονται τα σχετικά ζητήματα. Επομένως, τα σημεία αυτά που αποτέλεσαν σημεία συμφωνίας ως προς τις εισφορές θα τεθούν στην συνέλευση των μελών του ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου να αποφασιστεί η τροποποίηση του καταστατικού του, διότι γνωρίζετε ότι το καταστατικό του ΕΔΟΕΑΠ δεν επέτρεπε σε κανέναν άλλον παρά μόνον σε όσους ήταν μέλη της ΕΣΗΕΑ και της ΕΣΗΕΜΘ να είναι μέλη του. Οι υπόλοιποι δεν μπορούσαν να είναι και κανείς άλλος από τους εργαζόμενους στο χώρο αυτό.

Άρα πρέπει να τροποποιηθεί το καταστατικό. Αυτό προβλέπεται και στον ιδρυτικό νόμο του ΕΔΟΕΑΠ. Αυτό θα εισαχθεί πιστεύω μέσα στη βδομάδα προς διαδικασίες καταστατικές του ΕΔΟΕΑΠ, προκειμένου στη συνέχεια να μπει σε εφαρμογή η σχετική ρύθμιση. Θα χρειαστεί να νομοθετηθεί προφανώς. Ο νόμος προβλέπει Υπουργική Απόφαση. Θεωρώ για την εγκυρότητα και την άρση οποιασδήποτε επιφύλαξης, πρέπει να γίνει νομοθετική ρύθμιση και όχι απλή επικύρωση από τον αρμόδιο υπουργό.

Η διεύρυνση, όμως, του Ταμείου ισοδυναμεί με μια αύξηση των μελών σύμφωνα με υπολογισμούς με περίπου 45.000 ασφαλισμένους. Το συνολικό έσοδο είναι επαρκές για να χρηματοδοτήσει όλες τις ανάγκες;

Είναι μια επιλογή των εμπλεκόμενων στον ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος είναι σωματείο, όπως ξέρετε, και δεν είναι ένας καθαρός φορέας δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, παρόλο που επιτελεί δημόσια λειτουργία, χορηγεί, δηλαδή, υγεία, επικούρηση και εφάπαξ, που ανήκουν στο χώρο της κοινωνικής ασφάλισης. Όμως, υπάρχει και η αυτονομία η σωματειακή, που εγώ επί του παρόντος δεν θέλω να θίξω και δεν θέλω να παρέμβω σε αυτόν το χώρο της αυτονομίας. Αφού οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, αυτόν τον δρόμο επιλέγουν, εγώ δεν θέλω να επιλέξω κάποιον διαφορετικό. Αυτόν λοιπόν θα δοκιμάσουμε.

Ωστόσο οι εργοδότες ακόμη διαφωνούν και θεωρούν ότι με τις τηλεοπτικές άδειες και το ποσό που θα δοθεί καλύπτουν την εισφορά 2% ή 4% -όποια συμφωνηθεί. Αυτό πώς θα ξεπεραστεί; Υπάρχει μια τακτική παρελκυστική: συμφωνία απ’ τη μια, διαφωνία στην πορεία, ζητήματα από το παράθυρο που έχουν να κάνουν με τηλεοπτικές άδειες και άλλα θέματα… Αυτή η τακτική οδηγεί σε αδιέξοδο…

Εμείς σταθήκαμε με υπευθυνότητα και με έναν μακράς διάρκειας διάλογο σε αυτό το θέμα. Αν δεν κάνω λάθος έχουν γίνει περίπου 12 ή 13 συναντήσεις ευρείας εκπροσώπησης, σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ όλων των μερών, υπό τη δική μου εποπτεία, προεδρία θα έλεγα. Καταλήξαμε σε ένα σημείο. Πήγαμε στο χαμηλότερο κόστος για τους εργοδότες και ο υπουργός ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, έκανε και σχετικές δηλώσεις στη Βουλή και δεσμεύτηκε κατά ανάλογο μέρος να γίνει μια ελάφρυνση ως προς τον φόρο που καταβάλλεται το 20%, για τη φορολόγηση στα τηλεοπτικά κανάλια, για τις προβλέψεις που έχει ο νόμος από το 2011 αν δεν κάνω λάθος. Επομένως, υπάρχει ένα ισοζύγιο μεταξύ των υποχρεώσεων και επιβαρύνσεων για τους εργοδότες και δεν βρίσκω το λόγο γιατί θα πρέπει να υπαναχωρήσουν από αυτό που έχουν δεσμευτεί. Δεν νομίζω ότι θα υπαναχωρήσουν. Διαφορετικά, θα έχουν επιλέξει μια συμπεριφορά εκβίασης της κυβέρνησης για άλλους σκοπούς και όχι από ενδιαφέρον για τον ΕΔΟΕΑΠ. Δεν είδα κανένα σημάδι τέτοιο από την πλευρά τους για να υποθέσω ότι προτίθενται να κάνουν κάτι τέτοιο. Θα αποδειχθεί…