A+ A A-

ΕΔΟΕΑΠ: Αμεση λύση ανάγκης… Στο σκοτάδι οι Επικουρικές συντάξεις

 

Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017

Η άμεση νομοθέτηση, αυτοβούλως, από την Κυβέρνηση με νομοθετικό πλαίσιο, που κατατίθεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουλή για ψήφιση με θεσμοθέτηση συνδυασμού ασφαλιστικών εισφορών και ειδικής εισφοράς επί του κύκλου εργασιών των ΜΜΕ, είναι η λύση της εσχάτης ώρας για τη διατήρηση του ΕΔΟΕΑΠ. Αυτά προκύπτουν από τη συνέντευξη Τύπου, σήμερα, του Προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ Νίκου Καρούτζου στα γραφεία του Οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά στις Επικουρικές συντάξεις, των οποίων έπαυσε η καταβολή τους, αρχής γενομένης από τη σύνταξη Οκτωβρίου 2017 (ήσαν καταβλητέες στις 28.9), δεν διαφαίνεται άμεση έναρξη καταβολής καθώς όπως προέκυψε από τη συνέντευξη δεν υπάρχουν χρηματικά διαθέσιμα και όσα υπάρχουν είναι για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών περίθαλψης και φαρμάκων, ενώ μετά τη λύση που θα δοθεί, όπως είπε ο πρόεδρος, θα περάσει ικανό διάστημα για να εισρεύσουν χρηματικοί πόροι στον ΕΔΟΕΑΠ.

Ο Πρόεδρος, εκφράζοντας, τον προβληματισμό του για την βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ με τη λύση, που δίνει μονομερώς η Κυβέρνηση (άνευ συμφωνίας των ενδιαφερομένων μερών), είπε χαρακτηριστικά: «Προτιμώ μια λύση, που δεν είναι καλή, από τη ΜΗ λύση». Πρόσθεσε ότι, το νομοθετικό πλαίσιο θα τεθεί υπό τον έλεγχο των δανειστών και εφόσον προχωρήσει, τότε «αλλάζουμε σελίδα». Παρά το γεγονός – όπως παραδέχθηκε – ότι δεν έχει δοθεί από την Κυβέρνηση το σχέδιο νομοθετικής λύσης, είπε ότι από τις συζητήσεις που έχουν γίνει με κυβερνητικούς αξιωματούχους προκύπτει ότι θα επιβληθούν αναδρομικά από 1.1.17 ασφαλιστικές εισφορές 8% στους εργοδότες, 6% στους εργαζόμενους και επίσης 6% στους συνταξιούχους, καθώς και ειδική εισφορά 2% επί του κύκλου εργασιών όλων των ΜΜΕ σε όλη τη χώρα με παράλληλη όμως επικουρική ασφάλιση στον ΕΔΟΕΑΠ όλων των συναδέλφων που εργάζονται στον Τύπο, χωρίς εξαίρεση. «Εμείς – είπε-είχαμε ζητήσει 4% εισφορά των εργοδοτών, αλλά η Κυβέρνηση θα νομοθετήσει 2%». (Σ.Σ: Η ΕΣΗΕΑ στην με αριθμό 13/3.8.2017 απόφασή της έχει ψηφίσει και ζητεί 5% εισφορά επί του κύκλου εργασιών των ΜΜΕ). Είπε ακόμα, ότι θα υπάρξει και κρατική επιχορήγηση για την περίθαλψη, ενώ θα εφαρμοστούν στον ΕΔΟΕΑΠ οι διατάξεις και τα ελεγκτικά όργανα για την αναγκαστική είσπραξη των εισφορών (ΚΕΔΕ, ΚΕΑΟ).

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Πρόεδρος είπε, ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει τον ακριβή αριθμό των νέων ασφαλισμένων, που θα εισέλθουν στον ΕΔΟΕΑΠ, καθόσον δεν υπάρχουν στοιχεία (Σ.Σ: ούτε κυρίως Αναλογιστική Μελέτη), ενώ κατέληξε ότι με τη λύση, που θα δοθεί «ο ΕΔΟΕΑΠ παραμένει ΝΠΙΔ και ούτε μετατρέπεται σε Επαγγελματικό Ταμείο».

Τέλος, τα μέλη του Δ.Σ. Πόπη Χριστοδουλίδου και Κωνσταντίνος Ντελέζος, εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ με τη λύση που θα δοθεί. Η κυρία

Χριστοδουλίδου, πάντως, τάχθηκε υπέρ της διεύρυνσης του Οργανισμού, ενώ ο κ. Ντελέζος είπε ότι «η εισφορά των εργοδοτών μόνο 2% θα οδηγήσει σε αργό θάνατο τον ΕΔΟΕΑΠ».

 

Γεώργιος Γιαννήλος

Εκπρόσωπος Συνταξιούχων ΕΣΗΕΑ

«ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ»