A+ A A-

Ο ΕΔΟΕΑΠ μοχλός εκβιασμού εργοδοτών και υπάκουων συνδικαλιστών

Με ικανοποιητική συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η ανοιχτή συνάντηση-συζήτηση με στελέχη της αντιπολίτευσης της ΕΣΗΕΑ, του ΕΔΟΕΑΠ και της ΕΠΗΕΑ που για πρώτη φορά ξεπέρασαν τις παραταξιακές διαφωνίες και απευθύνθηκαν μαζί στους μετόχους-μέλη του ασφαλιστικού οργανισμού.

Το συμπέρασμα από τις παρεμβάσεις των έξι συνδικαλιστών (Ν. Νταουντάκη, Γ. Αγγέλης, Δ. Τσαλαπάτης ΕΣΗΕΑ, Π. Χριστοδουλίδου, Κ. Ντελέζος ΕΔΟΕΑΠ και Π. Σκουτέρης ΕΠΗΕΑ) είναι ότι εργοδότες και οι φίλα προσκείμενοι προς αυτούς συνδικαλιστές, οδηγούν τη διαπραγμάτευση σε αδιέξοδο απειλώντας με λουκέτο τον ΕΔΟΕΑΠ, έτσι ώστε να περάσουν τις ακραίες θέσεις τους και να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του.

Στόχος τους είναι, - μέσω της ανεξέλεγκτης διεύρυνσης (εγγραφή μελών από κάθε εργοδοτική δραστηριότητα συν τις θυγατρικές των εταιρειών ΜΜΕ!) -,  η εξουδετέρωση της οποιασδήποτε αποτελεσματικής παρέμβασης των  ιδρυτικών σωματείων του ΕΔΟΕΑΠ (ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ) , έτσι ώστε να τον μετατρέψουν χωρίς αντίδραση σε επαγγελματικό ταμείο που κάθε στιγμή θα προσαρμόζουν στα μέτρα τους και πάνω στις θυσίες  εργαζομένων/συνταξιούχων.

Η κυβέρνηση από την πλευρά της παρακολουθεί μέχρι στιγμής διακριτικά τη διελκυστίνδα των εργοδοτών και των εργαζομένων/συνταξιούχων περιμένοντας να καταλήξουν σε μία συμφωνία, ώστε να νομοθετήσει όπως φημολογείται, χωρίς να δείχνει διάθεση για καμία δυναμική παρέμβαση.

Το σκηνικό αυτό, δηλαδή η εξουδετέρωση των συνδικαλιστών της αντιπολίτευσης, η εξάντληση των εργαζομένων και των συνταξιούχων μελών του ΕΔΟΕΑΠ ώστε να γίνουν έρμαια στις διαθέσεις των εργοδοτών, και η αποφυγή μιας καθαρής εξήγησης και τίμιας συμφωνίας, οδηγεί αναγκαστικά στην απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ιουλίου που είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας.

Η απεργία διαρκείας είναι το έσχατο όπλο για να "συνετιστούν" οι εργοδότες και να αναλάβει η κυβέρνηση τις όποιες ευθύνες της αναλογούν, ώστε να ολοκληρωθεί ένας μέχρι στιγμής ατελέσφορος διάλογος.

Αυτό εξάλλου έχει αναφερθεί τελευταία ακόμη και από την οριακή πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ (Αντωνιάδου, Καπάκος), η οποία παρά την "καλή της διάθεση" δεν βλέπει ουσιαστική ανταπόκριση για τίμια συμφωνία από τους εργοδότες και βέβαια δεν είναι δυνατόν να έχει διανοηθεί να αναλάβει το κόστος ενός "βίαιου λουκέτου" στον ΕΔΟΕΑΠ.

Ο ΕΔΟΕΑΠ έχει καταλήξει να είναι ο μοχλός μέσω του οποίου οι εργοδότες βρήκαν το εργαλείο ώστε να εκβιάζουν πλέον και την κυβέρνηση για να διεκπαιρεώσουν υπέρ των συμφερόντων τους το θέμα-αγκάθι των αδειών λειτουργίας των καναλιών.

Στη συζήτηση εύστοχη ήταν η παρέμβαση του Δημήτρη Τσαλαπάτη ο οποίος τόνισε ότι δεν υπάρχει ιδιότητα δημοσιογράφου χωρίς κατοχυρωμένα ή με κατακρεουργημένα ασφαλιστικά δικαιώματα (αυτό θα συμβεί αν αναλάβουν οι εργοδότες τη διαχείριση του ΕΔΟΕΑΠ όπως αποσκοπούν καθώς θα εγγράφουν στρατιές υπάκουων υπαλλήλων τους μη μελών των σωματείων κ.λπ.).

Ο Τσαλαπάτης ανέφερε επίσης ότι πρέπει να διεκδικηθούν τα 70 εκατομμύρια ευρώ που χρωστάνε στον ΕΔΟΕΑΠ πριν από την κατάργηση του αγγελιόσημου, ενώ η Πόπη Χριστοδουλίδου αποκάλυψε ότι θα γίνει νομική παρέμβαση-διεκδίκηση για το αγγελιόσημο η κατάργηση του οποίου δεν θεωρείται νομικά ορθόδοξη. 

Το ρεπορτάζ μας συμπληρώνεται και με το δημοσίευμα του Ανάποδου:

Μας εμπαιζουν Κυβερνηση, Εργοδοτες και τα Προεδρεια των Ενωσεων

Απαντήσεις δοθηκαν σημερα στη συγκεντρωση που εγινε στην ΕΣΗΕΑ , στο γιατι η αντιπολιτευση τοσο στην ΕΣΗΕΑ οσο και στον ΕΔΟΕΑΠ και την ΕΠΗΕΑ , απορριπτουν το σχεδιο Καπακου.

Τα μελη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ Ν. Νταουντακη, Δ. Τσαλαπατης και Γ. Αγγελης, τα μελη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ Π. Χριστοδουλιδου και Κ. Ντελεζος και το μελος του ΔΣ της ΕΠΗΕΑ Π. Σκουτερης εξηγησαν διεξοδικα στους αγωνιουντες συναδελφους γιατι το σχεδιο Καπακου δεν λυνει το προβλημα του ΕΔΟΕΑΠ και οδηγει με μαθηματικη ακριβεια στη δημιουργια επαγγελματικου ταμειου.

Συμφωνα με ασφαλεις πληροφοριες η κυβερνηση δεν προτειθεται να παει σε αλλη τριμερη , αλλα ουτε να νομοθετησει μονο ως προς το οικονομικο σκελος οπως μας διαβεβαιωναν μεχρι χθες Συριζαιοι συνδικαλιστες .

Αρα η μονη λυση παραμενει η απεργια διαρκειας που αποφασισε η ΓΣ του ΕΔΟΕΑΠ.

Το μελος του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ  Π.Χριστοδουλιδου απεκαλυψε οτι το ταμειο αποφασισε να προσφυγει στη δικαιοσυνη για την καταργηση του Αγγελιοσημου.
Ο Αναποδος δημοσιοποιει την απαντηση Κυριακοπουλου για να καταλαβουν οι συναδελφοι οτι οσο πιο πολλα δινουμε , τοσο πιο αχορταγοι γινονται οι εργοδοτες.

ΑΝΑΠΟΔΑ